jun 20, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd
MUZIKA

Koncert soprana ALBINE SMAJLOVIĆ

U ponedeljak 3. oktobra 2016. godine u 20 časova, posetioce Centra lepih umetnosti Gvarnerius očekuje koncert izuzetnog soprana Albine Smajlović. Albinu će na klaviru pratiti pijanista Milivoje Veljić, a gosti koncerta su bariton Marko Kalajanović i tenor Mladen Prodan.

Program: Jakov Gotovac, Đakomo Pučini, Alfredo Katalani, Franc Lehar, Đuzepe Verdi, Žorž Bize.

Albina Smajlović (sopran) rođena je 1982. godine u Gradišci. Diplomirala je na Odseku za srpski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Banjaluci, a 2009. upisuje solo pevanje na Akademiji umetnosti u Banjaluci, u klasi prof. Snežane Savičić Sekulić. Od 2011. godine je u klasi prof. Dunje Simić. U junu 2013. održala je diplomski koncert u Banskom dvoru.

Vokalnu tehniku, pored masterklasova, usavršavala je kod tenora Dragoslava Ilića, a trenutno se usavršava kod tenora Stojana S. Gančeva. Ove godine je pohađala majstorski kurs kod renomirane američke mecosopranistkinje Dženifer Larmur, u organizaciji beogradske “Operose”.

Godine 2005. upisuje srednju muzičku školu „Vlado Milošević“ u Banjaluci, Odsek za solo pevanje, u klasi prof. Anđelke Jokić. Već u prvoj godini učestvuje na Republičkom takmičenju gde osvaja prvu nagradu u IV kategoriji. Iste godine na takmičenju solo pevača „Lazar Jovanović“ u Beogradu, u kategoriji kamernih dueta sa Slavenom Abazovićem, baritonom, osvaja prvu nagradu. Godine 2007. osvojila je specijalnu nagradu na Republičkom takmičenju, prvu na takmičenju „Lazar Jovanović“ u Beogradu i treću na takmičenju „Nikola Cvejić“ u Rumi. Dve godine kasnije, na takmičenju „Bruna Špiler“ u Herceg Novom, osvojila je drugo mesto. U decembru 2010. na Međunarodnom takmičenju solo pevača „Lazar Jovanović“ u Beogradu, osvojila je prvo mesto.

Iste godine, u organizaciji Ambasade Bosne i Hercegovine u Zagrebu, održala je dva celovečernja koncerta, u Beogradu (SKC) i Hrvatskom kulturnom društvu „Napredak“ u Zagrebu, pod nazivom „Koncerti prijateljstva“. Sarađivala je s Banjalučkom filharmonijom kao solista na Novogodišnjem koncertu i koncertu „San letnje noći“ (2011. i 2013.).

Još kao učenica srednje škole učestvovala je u studentskoj produkciji Pučinijeve „Sestre Anđelike“, pri Operskom studiju Akademije umetnosti u Banjaluci, kojom je dirigovao prof. Stanko Šepić. U septembru 2011. godine izabrana je da, zajedno sa dvanaest pevača iz celog sveta, učestvuje na majstorskom kursu pod vođstvom renomiranog operskog pevača i pedagoga, baritona Toma Krausa, na Muzičkoj akademiji u Francuskoj (Academie musicale de Villecroze). Iste godine, igrala je ulogu Sluškinje u operi „Safikada“, izvedenoj na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Banjaluci. U opereti „Orfej u podzemlju“ Žaka Ofenbaha, u produkciji Akademije umetnosti u Banjaluci, tumačila je ulogu boginje lova, Dijane.

Učestvovala je na 63. takmičenju operskih pevača „Gian Battista Viotti“ (Verčeli) u Italiji (2012.) i na Muzičkom festivalu „Nei suoni dei luoghi“ u Italiji (2013.), gde je održala celovečernji koncert, te se predstavila i kao solista i kao deo kamernog trija „Alegoria“, s koleginicama Ivanom Živanić (sopran) i Dunjom Marković (pijanista). Bila je članica Operskog studija Narodnog Pozorišta u Beogradu u sezoni 2013/2014.

Sarađivala je sa pijanistima: Matthias Veit (Nemačka), Morgane Fauchois Prado (Francuska) i Milivoje Veljić (Srbija), te dirigentima: Darinka Matić Marović, Branka Radošević Mitrović, Vanesa Kremenović, Mikica Jevtić, Ognjen Bomoštar, Vanja Topić i Nemanja Savić.

Ostvarila je brojne zapažene nastupe u Beogradskoj filharmoniji, Studentskom kulturnom centru u Beogradu, Galeriji Matice srpske u Novom Sadu, na pesničkoj manifestaciji „Brankovo kolo“ u Sremskim Karlovcima, Narodnom pozorištu u Beogradu, tradicionalnoj manifestaciji „Dani Vlade Miloševića“, Međunarodnom danu muzike, manifestaciji „Noć muzeja“, humanitarnom koncertu „Žrtve Japana“, sa Simfonijskim orkestrom Akademije umetnosti „Biseri muzičko-scenske riznice“, te koncerte kamerne i savremene muzike.

U organizaciji Udruženja muzičkih umetnika Republike Srpske, čiji je član od 2009. održala je nekoliko solističkih koncerata u Prijedoru, Banjaluci, Mostaru, Trebinju, Bihaću, Sarajevu. Članica je Udruženja pevača operske muzike “Figaro” iz Banjaluke.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X