maj 23, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd
MUZIKA

Koncert ruske pijanistkinje Ksenije Dijačenko

Koncert pijanistkinje KSENIJE DIJAČENKO (Rusija) u Ustanovi Gvarnerius

Ponedeljak, 4. decembar 2017. godine u 20 časova

Program: P. I. Čajkovski, F. Šopen

Pijanistkinja Ksenia Dijačenko (Rusija 1981.) počela je da svira klavir sa 6 godina. Još kao učenica dečije muzičke škole osvojila je mnogobrojne nagrade na regionalnim takmičenjima i nastupala kao solista na brojnim koncertima Kamernog orkestra Volgograda (Rusija). Godine 1996. upisala je Umetničku školu u Volgogradu u klasi Viktora Lesenkoa.

Godine 1997. osvaja treću nagradu na Nacionalnom Ruskom pijanističkom takmičenje u Volsku. Studije nastavlja na muzičkom konzervatorijumu „L. V. Sobinov “ (2000.) u Saratovu kod Asije Kireve, gde dobija „Diplomu najboljeg izvođača“. Istu dobija i na postdiplomskim studijima kod Aleksandra Rikela 2007. godine. U septembru 2014. završila je studije na visokom konzervatorijumu za muziku “Salvador Seguí” u Kateljonu (Španija) kod italijanskog pijaniste Breno Ambrosinija i dobija diplomu profesora klavira. Od 2010. do 2014. bila je asistent Breno Ambrosinija na „Alfred Schnittke Academy International“ u Hamburgu (Nemačka). Godine 2007. osvojila je Specijalnu nagradu za savremenu muziku na međunarodnom pijanističkom takmičenju „IBLA GRAND PRIZE“ u Raguzi (Italija) kao i I nagradu na trećem Nacionalnom takmičenju za profesore u Volgogradu. Marta 2008. godine dobila je Nagradu za najboljeg „klavirskog saradnika“ na Volgogradskom violinskom takmičenju. Iste godine je nastupala kao solista na turneji sa državnom filharmonijom Volgograda.

Godine 2009. osvojila je prvu nagradu na međunarodnom festivalu mladih pijanista u Siguenzi (Španija) i treću nagradu na međunarodnom pijanističkom takmičenju “Antón García Abril” (Teruel, Španija), a 2010. treću nagradu na međunarodnom pijanističkom takmičenju “Ciutat de Carlet” (Valensija, Španija), i od tada nastupa širom Španije.

U oktobru 2010. godine dobija Prvu nagradu na XIII “José Roca” međunarodnom pijanističkom takmičenju u Valensiji. Dobitnica je nagrade za najboljeg izvođača muzike 20. veka na međunarodnom pijanističkom takmičenju “Carl Filtch” (Sibiu, Rumunija, 2011), a u avgustu naredne godine dobija treću nagradu na međunarodnom “Pan Musica ” pijanističkom takmičenju u Beču (Austrija).

Od 2008. živi u Beogradu, često drži majstorske kurseve i priprema mlade pijaniste za međunarodna takmičenja u Evropi, a posebno za takmičenja u Španiji i Italiji.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X