april 24, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd
MUZIKA

Koncert povodom 150. godišnjice Kanade u Ustanovi Gvarnerius – Žojs Laj, violina, Erika Krino, klavir i Jovana Ćurović, sopran

Koncert povodom 150. godišnjice Kanade u Ustanovi Gvarnerius

U sredu, 20. septembra u 20 časova, naši stalni gosti, članovi Les Amis ansambla iz Kanade održaće koncert sa delima kanadskih kompozitora.

Žojs Laj , violinistkinja, Erika Krino, pijanistkinja i Jovana Ćurović, sopran

Na programu: Calixa Lavallée, Healey Willan, Claude Champagne, Michael Pepa i Charles Cozens.

Žojs Laj je završila muzičku školu Manhattan i magistrirala na Indijana Univerzitetu.

Trenutno je koncert majstor i umetnički direktor kanadske Sinfonijete. Nastupa kao solista, kamerni muzičar i kao gostujući umetnik sa mnogobrojnim orkestrima širom sveta, uključujući Simfonijski orkestar Toronto, Segedinski simfonijski orkestar Mađarske, Kanadsku kamernu akademiju i Gradski kamerni orkestar Hong Konga. Nastupa na mnogobrojnim festivalima. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada.

Pored svoje karijere, Žojs je takođe entuzijastički pedagog i pijanista, ima i privatni studio za učenike violine i klavira od 3 do 73 godine. Član je ansambla LES AMIS.

Erika Krino je pijanistkinja koja godinama niže uspehe sa svetskoj koncertnoj sceni. Rođena je u Trstu (Italija), gde je sa najvišim ocenama diplomirala na Konzervatorijumu, kao i na Međunarodnoj školi za kamernu muziku Trio di Trieste.

Uporedo je pohađala i studije građevine na Univerzitetu u Trstu.

Od 1997. godine Erika živi u Kanadi, gde uz usavršavanje na Univerzitetima Viktorija i Britanska Kolumbija, gradi uspešnu koncertnu karijeru.

Dobitnica je brojnih nagrada, među kojima je i najprestižnije kanadsko muzičko priznanje za mlade umetnike, prva nagrada na takmičenju Ekhard-Gramate.

Pored brojnih poznatih koncertnih prostora u kojima je do sada nastupala, posebno je bio zapažen Erikin resital u čuvenom zdanju Glen Guld studija u Torontu.

Sa klarinetistkinjom Kataržinom Marčak, Erika je osnovala trio sTREga, koji je izuzetno aktivan na kanadskoj koncertnoj sceni, a sa popularnom grupom tenora Romanza, nedavno je bila na velikoj turneji po severnoj Americi. Član je ansambla LES AMIS

Kao profesor, Erika je angažovana na Koffler Centre for the Arts i na konzervatorijumu Kingsway.

Ansambl Les Amis od samog osnivanja posebnu pažnju posvećuje saradnji i interkulturalnom povezivanju sa zemljama Balkana, Evrope i Japanom, a u okviru svojih velikih turneja, nekoliko puta je gostovao u Gvarnerijusu, uvek sa velikim uspehom i na radost domaće publike.

Jovana Čurović je osnovne i master akademske studije solo pevanja završila na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Višnje Pavlović Drakulić. Dobitnik je brojnih nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima, kao i nagrade za najboljeg studenta studijskog programa solo pevanja iz fonda Jelene Mihailović. Bila je član operskog studija Narodnog pozorišta u Beogradu, sa kojim nastupa u brojnim repertoarskim predstavama i koncertima. Učestvovala je na materklasovima i radionicama u Srbiji i inostranstvu gde je radila sa Marijanom Mijanović, Darinom Takovom, Ketrin Hatajom, Dženifer Larmor, Klaudiom Dezderijem, Žoao Paulo Santosom, Mortenom K. Rozenom, Snežanom Nenom Brzaković i Markusom Brukom. Ostvarila je više uloga u produkcijama Operosa fondacije, a solista je opere i baleta Madlenianum. Aktivno se usavršava kod prvaka opere Narodnog pozorišta Aleksandra i Olgice Đokić.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X