jul 18, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd
MUZIKA

Koncert poljskog pijaniste Marijana Sobule

„Marijan Sobula je jedan od najtalentovanijih pijanista svoje generacije“

MARIJAN SOBULA, klavir (Poljska)

Petak, 20. april 2018. godine u 20 časova

Program: F. Šopen, I. J. Paderevski

Poljski pijanista bogate izvođačke karijere i jedan od najtalentovanijih u svojoj generaciji, Marijan Sobula, nastupiće u Ustanovi Gavrnerius u petak, 20. aprila 2018. godine sa početkom u 20 časova. Na programu koncerta su kompozicije Paderevskog i Šopena.

Informacije i rezervacije karata: info@guarnerius.rs, 011 33 45 237

Marijan Sobula je vrlo aktivan pijanista koji je održao više od 500 koncerata na pet kontinenata u 42 zemlje. Nastupao je u prestižnim koncertnim dvoranama širom sveta: u Karnegi Holu, Sidnejskoj operi, dvorani Sao Paolo, dvorani Lepih Umetnosti u Meksiko Sitiju, velikoj dvorani Narodnog pozorišta u Limi, Betoven dvorani u Bonu…

Pobednik je nekoliko nacionalnih i internacionalnih pijanističkih takmičenja: „Maria Canals Piano Competition“ u Barseloni, laureat i dobitnik Specijalne nagrade na Internacionalnom muzičkom takmičenju „Dr. Luis Sigall “ u Vina del Mar (Čile), „Yamaha Music Foundation of Europe“, kao i nekoliko takmičenja u Italiji.

Imao je samo 12 godina kada je svirao sa simfonijskim orkestrom prvi put (Vroclavska filharmonija). Njegov debi sa simfonijskim orkestrom „Simon Bolivar“ je održan u „Teatro Teresa Carreno“ u Karakasu, u Venecueli 2008. godine sa Šopenovim Klavirskim koncertom br.1. Nastupao je sa simfonijskim orkestrima širom sveta (Argentina, Češka, Nemačka, Italija, Makedonija, Crna Gora, Španija, Slovačka, Rusija, Ukrajina, Mađarska, Brazil, Čile, Ekvador, Meksiko, Peru, Venecuela, Liban, Australija, SAD), kao i sa većinom poljskih filharmonijskih orkestara.

Dobitnik je niza nacionalnih i međunarodnih nagrada i stipendija: UNESCO u Parizu, JESC u Japanu, Vlade Italije, Ministarstva kulture i nacionalne baštine, Ministarstva nauke i visokog obrazovanja u Poljskoj, „Crescendum Est“ u Poljskoj. Dobitnik je prestižnih nagrada krakovske regije „Ars Kuaerendi“ (2008.) i „Bene Merito“ (2017.) od ministra spoljnih poslova Republike Poljske za izuzetne zasluge promovisanja poljske kulture u inostranstvu.

Diplomirao je na Akademiji za muziku u Krakovu, u klasi profesora Andžeja Pikulova (2005.). Završio je i studije na Akademiji Santa Ćećilija u Rimu, u klasi profesora Serđa Pertikarolija (najbolji student 2008.). Pored toga, učestvovao je na nekoliko masterklasova profesora Arie Vardi. Doktorirao je 2011. godine.

Nastupao je na prestižnim svetskim festivalima, sarađivao je sa najpoznatijim poljskim i međunarodnim dirigentima a snimci njegovih koncerata emitovani su na svetskim televizijskim i radio stanicama (Dojče vele, TVP Polonia, RMF Classic, ABC Classic FM Australia, RAI).

Pored koncertnih aktivnosti Marijan Sobula je veoma posvećen i pedagoškom radu, održava masterklasove u Poljskoj i inostranstvu: u Bratislavi, Lajpcigu, Lećeu, Kaljariju, Centralnom konzervatorijumu u Kini. Od 2007. godine radi na Odeljenju za klavir Muzičke akademije u Krakovu.

Predsednik je udruženja PianoClassic i umetnički direktor Međunarodnog Kraljevskog pijanističkog festivala u Krakovu. Takođe, direktor je projekta i manifestacije „Muzički dani Poljske“.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X