maj 23, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd
MUZIKA

Koncert pijaniste Bogdana Đorđevića

U sredu, 31. avgusta 2016. godine u 19 časova, u Centru lepih umetnosti Gvarnerius nastupiće novosadski pijanista bogate izvođačke karijere – Bogdan Đorđević.

Program: Bah-Busoni, Mocart, Brams, Rahmanjinov, List.

 

Bogdan Đorđević je rođen 1977. godine u Novom Sadu. Bio je student u prvoj generaciji tzv. „nulte godine“ – pripremne klase Akademije umetnosti u Novom Sadu za izuzetne talente u klasama prof. Kemala Gekića i prof. Jokut Mihailović kod koje je u junu 1995. godine vanrednim napredovanjem upisao redovne studije klavira.

Diplomirao je 2000. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Kemala Gekića. Specijalističke umetničke studije završio je 2001. godine a nakon toga i magistarske umetničke studije 2006. godine u klasi prof. Rite Kinke na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Kao student četvrte godine bio je dobitnik stipendije Fonda Univerziteta u Novom Sadu za mlade talente i uspešne studente kao jedini student sa muzičkog odseka. Dobitnik je druge nagrade na Međunarodnom takmičenju „Petar Konjović“ – Beograd u kategoriji studenata 1997. godine.

Održao je preko 100 solističkih koncerata i resitala, kao i nastupa sa orkestrima i kamernim sastavima u Novom Sadu (KCNS, Sinagoga, Gradska kuća, SNP, Matica Srpska, Multimedijalni centar AUNS, Studio M, Ogranak SANU, Spomen zbirka Pavla Beljanskog, Rektorat UNS, Muzej Vojvodine), u Beogradu (Zadužbina Ilije M. Kolarca, Paviljon „Cvijeta Zuzorić“, Galerija SANU, Galerija Artget, Centar lepih umetnosti – Gvarnerius, Narodna biblioteka Srbije, Biblioteka grada Beograda, Muzej pozorišne umetnosti Srbije, Kuća kralja Petra I, SKC, Mikser House Savamala, Dom kulture studentski grad, Dečji kulturni centar), u Somboru, Pančevu, Šapcu, Zrenjaninu, Vršcu, Loznici, Sremskim Karlovcima, Bečeju, Subotici, Zemunu, Nišu, Sremskoj Mitrovici, Rumi, Kuli, Bačkoj Palanci. Nastupao je u Italiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji.

Bio je aktivan učesnik preko trideset majstorskih kurseva i letnjih škola klavira u organizaciji Evropskog udruženja klavirskih pedagoga (EPTA), Panopticum musicum (YALE), Društva F. Šopen, Kolarčeve Zadužbine. Usavršavao se i sarađivao sa klavirskim pedagozima kao što su Arbo Valdma, Dušan Trbojević, Aleksandar Serdar.

Realizovao je značajan broj snimaka za radio i televizijske stanice, zabeležio gostovanja u emisijama „Dragstor ozbiljne muzike“; „Susretanja“; „Ad Libitum“; kao izvođač kompozicija J. S. Baha i F. Lista, snimio dokumentarni film u produkciji TV Novi Sad „Polifonija u kamenu“ (2000) i emisiju „Rečju, slikom i muzikom“ (2003). Nastupao je u okviru kulturnih manifestacija: „World Piano Conference“; „Noć Muzeja“; „Skopsko leto“; „Brankovo kolo“. Zaposlen je u Muzičkoj školi „Isidor Bajić“ u Novom Sadu. Ostvario je značajan broj nastupa kao klavirski saradnik sa učenicima solo pevanja.

Prof. Kemal Gekić o Bogdanu Đorđeviću, Akademija umetnosti u Novom Sadu 1998. godine

„Bogdan Đorđević je mladi pijanista koji je tokom školovanja pokazao izrazit razvoj, uz veliko angažovanje i neprekinut profesionalni interes. Takav odnos mu je i omogućio da postane dobitnik vrednih nagrada i priznanja, koja su mu služila kao dalji podsticaj u radu. Bogdan je izrazito scenska ličnost, sa velikim zvukom i odličnom tehnikom. Svira najteža dela sa pijanističkog repertoara i pokazuje interes za sve stilske pravce. Njegovo izvođenje je uvek maksimalno angažovano i lično, bez rezerve, uz čvrstu koncentraciju i sopstveni ugao gledanja. Svakako je pred njim jedan dug uspešan put razvoja i ovim najtoplije preporučujem Bogdana Đorđevića svima koji bi ga mogli na tom putu podržati.“

Prof. Rita Kinka o Bogdanu Đorđeviću, Akademija umetnosti u Novom Sadu 2006. godine

„Mnogoobrazna delatnost Bogdana Đorđevića kao soliste, kamernog muzičara i pedagoga je ostavila i ostavlja trag u više sredina. Predan muzici uspeo je da savlada široki repertoar iz oblasti solističke, koncertantne i kamerne muzike. Složena dela pijanističke literature kao što su Sonata h – moll F. Lista i Sonata fis – moll J. Bramsa, reprezentuju Đorđevićev znalački izbor i otkrivaju umetničku mnogostranost u odabiru programa, na kojem se nalaze i kompozicije transcedentalne virtuoznosti Tokate R. Šumana i Listove parafraze na Uvertiru Viljem Tel, koje uvek izvodi sa sigurnošću i dozom individualnog pristupa prema muzici uopšte. Na koncertima iskazuje široku paletu muzičkih, tehničkih, izražajnih ali i estetskih mogućnosti i prohteva, koju publika već prepoznaje na njegovim javnim nastupima.“

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X