maj 23, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd
MUZIKA

KONCERT PIJANISTE ALFONSA PEDUTA U SALI ZADUŽBINE ILIJE M. KOLARCA!

KONCERT
ALFONSO PEDUTO
pijanista i kompozitor

Sreda, 01. novembar 2023. godine u 20 časova


SALA ZADUŽBINE ILIJE M. KOLARCA

PROGRAM::
Kompzicije Alfonsa Peduta:
Devil’s Dance (in memoriam Simeon Ten Holt) svetska premijera

Izbor komada iz zbirki kompozicija:
Nachtmusik, Wintermusik and Stillemusik books (2017-2021)
Etude Noirs (2022) and Prelude Noirs (2023)

Selection of pieces from Nachtmusik, Wintermusik and Stillemusik books (2017-2021)
Selection of my more recent collections Etude Noirs (2022) and Prelude Noirs (2023)

Organizator koncerta: Ustanova kulture Gvarnerijus

Alfoso Peduto je muzičar klasičnog obrazovanja. Njegov post-žanrovski kompozitorski pristup spaja idiome američkog minimalizma i evropske klasične tradicije sa reminiscencijom na popularne žanrove. U svom bogatom opusu od preko stotinu dela (solo, kamernih i orkestarskir)on se fokusira pre svega na komponovanju za solo klavir i više klavira.

Nakon ranog istraživanja klasičnih formi (Počeci, tom I i II, objavljenih 2011. i 2013.), aktivno interesovanje za matematiku rezultiralo je novim pravcem ukorenjenim u minimalizmu. Njegovo istraživanje, proisteklo iz ideje o primeni odabranih matematičkih obrazaca u muzičko-kompozicionom procesu dovelo je do nastanka 150-minutne trilogije od tri zbirke za više klavira: Slike (2015), Sekvence (2016) i Izgubljeni (2016)

Ovaj novi pravac, zasnovan na ponavljanju i naslojavanju velikog broja kratkih motivskih ideja (ponekad uz pomoć looping station), pokrenuo je širok spektar narednih projekata: simfonijsku pesmu, novu muziku za hor, seriju komada za klavir u više ruku pod nazivom This Is Not a Piano (I tom, 2018; Tom II, 2019), album za klavijaturni ansambl Spaces (2018) i tročasovnu trilogiju kompozicija za solo klavir Nachtmusik (2017), Vintermusik (2019) i Stillemusik (2021).

Alfonsova muzika je izvođena u SAD i Evropi, a pojavila se u saradnji i produkcijama Pacifičkog severozapadnog baleta, baleta Kanzas Sitija, plesnog dua Salvitto-Francese u galeriji Ufici (Firenca) i na Festivalu plesa u Firenci; nastupu hora koledža Vilijam Džuel, nastupu klavirskog dua Fortin-Poarije. Alfonso je takođe predstavljen u ekskluzivnoj saradnji sa Guglom (ATAP) 2020.

Od 2021. godine eksperimentiše sa Yamaha Disklavier-om kako bi prilagodio svoja višestruka klavirska dela za izvođenje u solo postavci i kako bi razvio nove načine interaktivnosti u realnom vremenu i njihove nove kompozicione paradigme.

Alfonso je diplomirao klasičnu kompoziciju i muzičku tehnologiju na Berklee College of Music, magistrirao klasičnu kompoziciju na Konzervatorijumu Nove Engleske i diplomirao fiziku i matematiku na Univerzitetu Kalifornije u Berkliju.

 

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X