maj 23, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd
MUZIKA

Koncert kamernog tria – Dejan Mlađenović, viola, Dejan Božić, violončelo, Goran Kostić, kontrabas

KAMERNI TRIO

Dejan Mlađenović, viola
Dejan Božić,violončelo
Goran Kostić,kontrabas

Program: Đ.Rosini, L.v.Betoven, R.Glijer, A.Albrehtsberger

Sreda, 20. decembar 2017. godine u 20 časova

Pokrovitelj koncerta: Grad Beograd

Organizatori: Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu i Ustanova Gvarnerius

Dejan Mlađenović je rođen u Kraljevu. Diplomirao je 1985. i magistrirao 1988. godine na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, sa najvišom ocenom, u klasi prof. Petra Ivanovića. Na „Conservatoire National Superieur de Musique“ u Parizu magistrirao je violu u klasi prof. Žerara Kosea (1990.), a stekao je i zvanje magistra kamerne muzike (1991.) u klasi prof. Žana Mujera. Tokom poslednjih deset godina, održao je više od 150 koncerata kao solista, nastupajući sa mnogim značajnim kamernim ansamblima, simfonijskim orkestrima i poznatim pijanistima u prestižnim koncertnim dvoranama kao što su „Salle Gaveau“ u Parizu, „Wigmore Hall“ u Londonu, „Hollywell Music Room“ i „Jacqueline du Pré Music Building“ u Oksfordu, sala Čajkovski u Moskvi… Između ostalog, u više navrata je sa poznatim dirigentima izvodio neke od najznačajnijih koncerata za violu nastalih tokom 20. i 21. veka kao što su koncerti Alfreda Šnitkea, Gije Kančelija, Kšištofa Pendereckog, ali i naših kompozitora – Ivane Stefanović, Ivana Jevtića i Vlastimira Trajkovića. Pored aktivne karijere koncertnog soliste, Dejan Mlađenović je redovni profesor viole na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u čijoj klasi je diplomiralo, magistriralo i svoje doktorske umetničke projekte odbranilo više od četrdeset studenata.

Dejan Božić je diplomirao na Fakultetu muzičke umetnosti kao student generacije. Magistrirao na Državnoj visokoj školi za muziku TrossingenNemačka, u klasi prof. G. Hamanna. Dvogodišnju specijalizaciju na istoj školi završio u klasi prof. M. De Secondia, stekavši diplomu koncertnog soliste. Usavršavao se sa poznatim umetnicima kao što su S.Apolin, M.Flaksman, R. Filipini, A. Fedocinko idrugi. Dobitnik brojnih prvih nagrada na Festivalima muzičkih škola, Republičkim i Saveznim takmičenjima. Predstavnik Jugoslavije na 5. takmičenju Evrovizije za mlade umetnike u Beču (’90). Nastupao kao solista sa Beogradskom, Vojvodjanskom, Sarajevskom i Makedonskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom RTS, Austrijske RTV (ORF), orkestrom Muzičke akademije u Beogradu, Akademije umetnosti u Novom Sadu, Vojske Jugoslavije, kao i sa kamernim orkestrima „Beogradski Solisti“ i „Zrenjaninski kamerni orkestar“. Priredio je resitale širom bivše Jugoslavije, u Nemačkoj, Češkoj, Slovačkoj, Poljskoj, Grčkoj, Italiji i Japanu.Bio je solo čelista Mediteranskog orkestra mladih (’90), Kamernog orkestra „Beogradski solisti“ i čelista Beogradskog gudačkog orkestra „Dušan Skovran“. Profesor violončela na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu ( od ’94), i Akademiji umetnosti u Novom Sadu (od ’99). Solo čelista Beogradske filharmonije (od ’05). Kao član internacionalnog tria ”Dumky”, snimio CD za Japansku izdavačku kuću “CHOPIN”, sa delima A. Dvoraka, J. Brahmsa i F. Schuberta.

Goran Kostić je rođen u Beogradu, a školovao se u Minhenu, gde je još 2005. godine kao stipendista Minhenske filharmonije započeo karijeru orkestarskog muzičara. Nekadašnji je solo kontrabasista Simfonijskog orkestra u Bernu (Švajcarska), Kamernog orkestra u Ingolštatu (Nemačka) i Beogradske filharmonije. Paralelno je aktivan kao jedan od retkih solista na kontrabasu i kamerni muzičar. Često nastupa na vodećim evropskim muzičkim festivalima. Jedini je srpski kontrabasista koji je nastupao kao solista uz pratnju nemačkog profesionalnog orkestra, na tri koncerta i uz sjajne kritike u medijima (Neubrandenbuger Philharmonie, 2012). Prvi je kontrabasista koji je u okviru jednog od najprestižnijih evropskih festivala „Festspiele Mecklenburg- Vorpommern“ održao solistički resital (2011). U Ludvigslustu (Nemačka) mu je 2012. godine ukazana čast pozivom da kao jedini solista na kontrabasu nastupi na koncertu povodom obeležavanja dvestogodišnjice smrti dvorskog kompozitora i najznačajnijeg kontrabasiste 18. veka, Johana Matijasa Špergera. Pored aktivne izvođačke karijere, Goran Kostić se bavi i pedagoškim radom kao vanredni profesor kamerne muzike na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X