maj 23, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd
MUZIKA

Koncert kamerne muzike – Lučano Berio

U petak, 17. juna 2016. godine u 20 časova, u Centru lepih umetnosti Gvarnerius održaće se koncert kamerne muzike članova Muzičko opersko teatarske organizacije MOTO, a na programu će biti dela italijanskog kompozitora Lučana Beria.

Nastupaju:

Nataša Jović Trivić, mecosopran

Jovana Radovanović, klavir

Gorana Ćurgus, harfa

Aleksandar Ružičić, flauta

Miloš Dragić, klarinet

Mirko Crnojević, viola

Marija Nenadović, violončelo

Mladen Vasojević, udaraljke

Organizator: Muzičko opersko teatarska organizacija MOTO

 

Muzičko opersko teatarska organizacija MOTO okuplja afirmisane umetnike koji su posvećeni ideji da klasična muzika, opera i teatar postanu dostupni svim ljudima i budu deo života čoveka u Srbiji.

Nataša Jović Trivić (mecosopran), prvakinja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, rođena je u Banjaluci gde je završila nižu i srednju muzičku školu. Fakultet muzičke umetnosti, odsek solo-pevanje, završila je u klasi prof. Radmile Bakočević, u čijoj je klasi diplomirala 1996. godine i magistrirala 1999. godine.

Od 1997. godine je stalni član Opere Narodnog pozorišta. Nosilac je nagrada iz Fonda „Danice Mastilović“ za najboljeg studenta solo pevanja, „Anite Mezetove“ za najboljeg mladog operskog pevača i „Biserka Cvejić“ za najbolju scensku ličnost u 1997. godini. Dobitnica je nekoliko prvih nagrada na takmičenjima u zemlji i druge nagrade na međunarodnom takmičenju Muzičke omladine, održanom u Beogradu 1998. godine.

Na međunarodnom takmičenju „Boris Christoff “ u Sofiji 2000. godine osvojila je drugu nagradu žirija kao i specijalnu nagradu za najbolju interpretaciju, u Padovi na takmičenju „Iris Adami Corradetti“ održanom 2004. godine osvojila je specijalnu nagradu, a na takmičenju „Rijeka Belcanto“ u Rijeci 2005. godine, treće mesto. 1997. dobila je Pohvalu Narodnog pozorišta za ulogu Smetona u operi „Ana Bolen“, G. Donicetija, a 2008. godine za ulogu Šarlote u Masneovoj operi „Verter“. Nagradu UMUS–a za najbolje izvođenje u 2008. godini dobila je za ulogu Šarlote.

Učestvovala je u izvođenju velikog broja vokalno–instrumentalnih dela kao što su Mocartov, Verdijev, Sen– Sansov, Supeov Rekvijem, Mise Baha, Betovena, Hajdna, Stabat Mater Pergolezija i Dvoržaka, Pasije i drugih. Izvela je mnogobrojna dela srpskih kompozitora Ljubice Marić, Mirjane Živković, Dejana Despića, Rajka Maksimovića, Dušana Radića, Ivana Jevtića i drugih. Ostvarila je saradnju sa ansamblima RTS–a, Beogradske filharmonije, Makedonske filharmonije i drugim. Gostovala je u Italiji, Švajcarskoj, Grčkoj, Rumuniji, Bugarskoj, Mađarskoj, Danskoj, Norveškoj, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Makedoniji, Bosni i Hercegovini.

Na operskim scenama je ostvarila uloge Karmen u operi „Karmen“ Ž. Bizea, Šarlota – „Verter“ Ž. Masnea, u Verdijevim operama Acučena – „Trubadur“, Amneris – „Aida“ , Ulrika – „Bal pod maskama“, Fenena – „Nabuko“, Madalena – „Rigoleto“ kao i Laura – „Đokonda“ A. Ponkijeli, Jokasta – „Edipus Rex“ Stravinski, Olga- „Evgenije Onjegin“ Čajkovski i druge.

Jovana Radovanović (klavir), rođena je u Kragujevcu 1985. godine. U rodnom gradu je stekla osnovno i srednje muzičko obrazovanje u muzičkoj školi „dr Miloje Milojević“ u klasi profesorke Natalije Tomić. Obrazovanje nastavlja na Nacionalnoj Muzičkoj Akademiji Ukrajine „P. I. Čajkovski“ u Kijevu u klasi vanrednog profesora Jurija Kota koje završava 2007. godine sa najvišim ocenama. Iste godine upisuje master studije i završava ih 2008. godine. Od stručne komisije Nacionalne Muzičke Akademije Ukrajine dobija preporuku za upisivanje najvišeg stepena studija za izvođačke umetnosti – klavir, koje je 2011. godine i završila. Svoje profesionalno izvođačko usavršavanje nastavlja u oktobru 2014. godine kada upisuje doktorske studije u oblasti kamerne muzike na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi profesorke Zorice Ćetković.

Pedagošku karijeru je započela 2008. godine u Muzičkoj školi „dr Miloje Milojević“ u Kragujevcu gde je tokom šest godina sa učenicima ostvarila zavidne rezultate na republičkim i međunarodnim takmičenjima (oko 50 nagrada, uglavnom specijalnih i prvih). Pedagošku delatnost od 2010. godine širi i nastavlja na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu gde sada predaje u zvanju docenta za užu umetničku oblast Klavir.

Dobitnica je značajnih nagrada na brojnim domaćim i međunarodnim takmičenjima u Srbiji i inostranstvu (Italija, Švajcarska) u solističkim kategorijama i kao član kamernih ansambala. Sarađivala je sa priznatim i eminentnim pijanistima i muzičkim pedagozima kao što su: Jurij Kot (Ukrajina), Valerij Sigaljevič (Francuska), Irina Aleksejčuk (Ukrajina), Ženja Aubakirova (Kazahstan), Ivan Kučer (Ukrajina). Umetničku karijeru aktivno gradi kako na prostoru Srbije tako i u inostranstvu. Nastupala je u Makedoniji, Ukrajini, Francuskoj, Belgiji, Luksemburgu, Nemačkoj, Kipru, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Nastupala je sa orkestrom „Ujedinjeni gudači Srbije“ i solistom Matejom Marinkovićem-violina, kao i na festivalu „Musica Sete 2013“ u Francuskoj sa Orchestre de Chambre United Strings of Europe, Royal Academy of London i sa solistom Ljubišom Jovanovićem-flauta, pod dirigentskom palicom Franc Fontcouberte (Francuska).

Gorana Ćurgus (harfa), rođena je 1976. godine u Beogradu. Završila je Muzičku školu „Mokranjac“, diplomirala je 2000. godine na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Magistrirala je 2008. Stalno je zaposlena kao solo harfistkinja Narodnog pozorišta u Beogradu od 2001.godine.

Dugogodišnji je saradnik Beogradske filharmonije, Simfonijskog orkestra RTS, Srpskog narodnog pozorišta, Vojvođanskog simfonijskog orkestra. Ima bogato izvođačko iskustvo kroz saradnju sa ansamblima: GO „Dušan Skovran“, Beogradski ansambl za novu muziku, New Moment ansambl, Hor flauta „Beogradska Siringa“, Acernus trio… Dugi niz godina sarađuje sa prvakinjom Opere Narodnog pozorišta u Beogradu Natašom Jović Trivić i koncert- majstorom orkestra Opere Narodnog pozorišta Edit Makedonskom.

Član je muzičko-konceptualne grupe „Secondhanders“ koja tesno sarađuje sa „Dah Teatrom“. Učestvovala je u projektima: Predstava za muziku (2009), Nežno, nežno, nežnije (2011), 6 (not so) easy pieces (2011), Iritacije (2012), Tri(p)bina (2014). Nastupala je na festivalima: Tribina kompozitora, Beogradski festival harfe, New Moment Campus, Dunav Fest Ulm, Atinski letnji festival, Tribina skladatelja u Puli, Novogodišnji festival u Sofiji, Infant fest, Festival Dah teatra… Dobitnica je nagrade „Zlatni Anđeo“ za najperspektivnijeg mladog muzičara (1994), Pohvale Narodnog pozorišta za izuzetne rezultate u radu (2008).

Autor i izvođač muzike za dokumentarni film Marije Rodić „Utočište“ (2011), koautor muzičko-likovne radionice, u okviru umetničkog programa Lake Festa, „Destilacija“, za korisnike usluga JU „Komanski most“, u Podgorici (2013). Organizator i voditelj radionice u Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu, Beograd, pod pokroviteljstvom Sekretarijata za kulturu grada Beograda (2013-2015).

 

Aleksandar Ružičić (flauta), rođen je u Čačku 1974. godine. Završio je nižu muzičku školu „dr Vojislav Vučković“ u Čačku u klasi prof. Karolja Maročika, a Srednju muzičku školu „Stevan Stojanović – Mokranjac“ u Kraljevu u klasi istog profesora 1993. godine. Osnovne studije flaute je diplomirao 2002. godine u klasi prof. Miodraga Azanjca na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu gde završava i specijalističke studije kamerne muzike 2010. godine u klasi prof. Gorana Marinkovića.

Izabran u zvanje umetničkog saradnika na FILUM–u 2012. godine. Trenutno je student druge godine doktorskih studija kamerne muzike. Radio je kao nastavnik flaute u muzičkim školama „Vladimir Đorđević“ i „Petar Konjović“ u Beogradu, profesor flaute u muzičkoj školi „Dr Vojislav Vučković“ u Čačku i umetnički saradnik na FILUM Kragujevac.

U Orkestru Opere i baleta Narodnog pozorišta u Beogradu je svirao kao drugi flautista, u Simfonijskom orkestru RTS–a kao solo flautista i solo pikolo flautista, zatim u Operi i teatru Madlenianum, Pozorištu na Terazijama. Sarađivao je sa eminentnim dirigentima: Jovan Šajinović, Mauricio Arena, Valeriji Poljanski, Zubin Mehta, Juriji Alijev, Džulijan Rejnolds, Roberto Gato, Vladimir Kranjčević, Angel Šurev, Milen Načev, Dejvid Porselajn, Anonija Džoj Vilson, Luc Keler, Mladen Jagušt , Bojan Suđić, Stanko Jovanović i mnogi drugi.

Gostovao je kao solo flautista Balkanske filharmonije u Sarajevu, solo pikolo–flautista Internacionalnog orkestra u Monfalkoneu, Italija, projekat Medea, solo pikolo flautista Internacionalnog orkestra u Gorici, Italija, solo pikolo–flautista Državnog orkestra Republike Kipar.

Usavršavao se i kod vrsnih pedagoga i umetnika kao što su: Janoš Balint, Irena Grafenauer, Mišel Debost, Tadeo Koeljo, Imanuel Paji, Nikolo Macanti, Dejan Gavrić. Član je asocijacije flautista “Miodrag Azanjac “ od njenog osnivanja. Član je Hora flauta “Sirinks” čiji je umetnički rukovodilac Bratislav Đurić. Jedan je od osnivača tria VILLE.

Miloš Dragić (klarinet), rođen je u Beogradu, gde je počeo da uči klarinet u klasi prof. Ante Grgina, a od srednje škole nastavio u klasi prof. Milenka Stefanovića gde je diplomirao i stekao zvanje magistra 1999. godine. Uporedo sa studijama klarineta, studirao je i diplomirao klavir u klasi prof. Jasmine Gavriloviić. Radio je kao profesor klarineta, klavira i kamerne muzike u SMŠ „Dr Vojislav Vučković“ u Beogradu od 1987. do 2005.

Bio je angažovan kao prvi klarinetista tadašnjeg Simfonijskog orkestra Umetničkog ansambla „Stanislav Binički“ od 1996. do 1998, i kao prvi klarinetista Pozorišta na Terazijama od 1996. do 1999. Od 1998. je prvi klarinetista Orkestra Narodnog pozorišta u Beogradu, a od 2005. je angažovan i kao prvi klarinetista Opere i teatra Madlenianum.

Autor je transkripcije Sonate za violinu i klavir u A duru C. Franck-a, koju je izveo na solističkom konertu u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu. Bio je predstavnik Srbije na prvoj EuroCass konferenciji klarinetista i saksofonista Evrope u Budimpešti 1997. Pored brojnih solističkih i kamernih koncerata, nastupao je kao solista sa Simfonijskim orkestrom Umetničkog ansambla „Stanislav Binički“, i sa Simfonijskim orkestrom RTS.

Mirko Crnojević (viola), violinu je počeo da uči sa sedam godina. Nižu muzičku školu završio je kod profesora Vladislava Bobića u školi za muzičke talente u Ćupriji. Tokom daljeg školovanja počinje da uči violu, a Srednju muzičku školu „Dr Vojislav Vučković“ završio je u klasi profesora Pante Veličkovića, kod koga upisuje studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

Kao violista, dobitnik je nagrada na Repuličkom takmičenju i takmičenju „Petar Konjović“. Kao kamerni muzičar dobitnik je nagrada na internacionalnom takmičenju u Strezi (kamerni orkestar škole za muzičke talente), Jeunesses Musicales u Beogradu (kamerni orkestar „Kornelije“) i Republičom takmičenju (Barokni kvartet).

Bio je stalni član „Srpskog kamernog orkestra“ i kamernog orkestra „Kraljevski gudači Svetog Đorđa“. Kao honorarni član, saradjivao je sa Simfonijskim orkestrom RTS, Beogradskom filharmonijom, Umetničkim ansamblom Vojske Srbije „Stanislav Binički“ i Operom iz Maribora.

Od 2000. do 2012. bio je stalni član Srpskog gudačkog kvarteta „Mokranjac“ sa kojim je ostvario veliki broj koncerata u zemlji i inostranstvu. Od 1998. je stalni honorarni saradnik Orkestra Opere i teatra Madlenianum, a od 1999. godine stalni je član orkestra Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, gde je zaposlen na mestu vođe deonice viola.

Marija Nenadović (violončelo) je rođena 1985. godine u Beogradu. Nižu i srednju muzičku školu završila je u klasi profesora Ljubomira Polojca u MŠ „Dr Vojislav Vučković“. Diplomirala je u klasi profesorke Sandre Belić na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

Usavršavala se na kursevima Ksenije Janković, Leonida Gorohova, Pabla de Naverana, Luiz Hopkins. Od 2007. godine radi kao orkestarski izvođač u Narodnom Pozorištu. Od 2009. godine sarađuje kao orkestarski izvođač u Operi i Teatru Madlenianum.

 

Mladen Vasojević (udaraljke), završio je MŠ Stanković i Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu, klasa prof. Miroslava Karlovića. Stalni je član orkestra Opere Narodnog pozorišta.

Redovno nastupa kao saradnik orkestra Beogradske filharmonije i Simfonijskog orkestra Crne Gore. Nastupa sa mnogobrojnim kamernim sastavima.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X