maj 23, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd
MUZIKA

KONCERT JOVANE STOŠIĆ – violina

Višestruko nagrađivana violinistkinja raskošnog talenta – Jovana Stošić nastupiće u subotu, 20. februara 2016. godine u 20 časova, u Centru lepih umetnosti Gvarnerijus.

Natalija Mladenović, klavir

Program: Bah, Paganini, Isaj, Betoven

Jovana Stošić je rođena u Ćupriji, 1992. godine. Violinu je počela da svira sa šest godina, a osnovno i srednje muzičko obrazovanje je završila u Školi za muzičke talente u Ćupriji, u klasi prof. Tatjane Bošković. Osnovne i master akademske studije je završila na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Gordane Matijević-Nedeljković. Trenutno je studentkinja specijalističkih studija i saradnica u nastavi violine na FMU u Beogradu.

Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja: nagrada Kraljevskog Doma Karađorđevića za najboljeg učenika generacije (2007/2008.), nagrada za najbolji diplomski ispit Škole za muzičke talente (2007/2008.), dobitnica je austrijske stipendije za letnje usavršavanje u Austriji na festivalu „Internationale sommerakademie Prag-Wien-Budapest“ (2009.), kao i nagrade iz fondacije „Merima Dragutinović“ za najboljeg diplomiranog studenta violine (2012/2013.). Osvojila je prve nagrade na brojnim republičkim i međunarodnim takmičenjima (Međunarodno takmičenje u Nišu, Stringfest u Sremskoj Mitrovici, Republičko tamkičenje muzičkih i baletskih škola).

Ostvarila je veoma zapažene nastupe kako u okviru klase i katedre FMU-a, tako i na brojnim samostalnim solističkim koncertima. Učestvovala je na festivalima: Mozartini Festival 2007. (Italija), Espressivo Music Festival 2010. (Crna Gora), Maribor festival 2014. (Slovenija). Još kao student počela je da svira u orkestrima BGO Dušan Skovran i Camerata Serbica, sa kojima je nastupala i kao solista. Članica je kamernog američkog orkestra Classical Chamber Orchestra i sa ovim orkestrom je nastupala u koncertnim salama širom Evrope.

Usavršavala se na majstorskim kursevima kod: Hagai Shaham, Eszter Perenui, David Takeno, Dmitri Semsis, Igor Petruševski, Ljubomir Mihailović, Maja Jokanović, Jovan Bogosavljević, Vesna Stanković, Gordan Nikolić.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X