maj 23, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd
MUZIKA

KONCERT JE OTKAZAN – Koncert klavirskog dua Maja Tajnšek – Dragomir Bratić

OBAVEŠTENJE

KONCERT JE OTKAZAN ZBOG SPREČENOSTI DOLASKA UMETNICE.

HVALA NA RAZUMEVANJU.

Vaš Gvarnerius

Koncert za klavir četvororučno

Maja Tajnšek (Slovenija)

Dragomir Bratić

Program: Gluck, Gavrilin, Saent-Saens, Rachmaninoff

Četvrtak, 27. februar 2020. godine u 20 časova

Ulaz je slobodan.

Maja Tajnšek potiče iz čuvene slovenačke muzičke porodice Rijavec, a klavir je počela da svira sa pet godina. Studirala je na Akademiji u Ljubljani, a kasnije na Pedagoškom fakultetu u Mariboru, a dugi niz godina radila je kao profesor klavira i korepetitor u Muzičkoj školi Idrija.

U periodu od 1995. do 1997. godine pohađala je dvogodišnju specializaciju za izrazito talentovane studente u Gorici (Italija), pod umetničkim vođstvom profesora Sijavuša Gadžijeva. Diplomirala je sa temom poređenja Listove Etide op.1 s transcendentalnim. Godine 2001. na poziv prof. Igora Laska upisala se na prestižni Ruski konzervatorijum A. Skrjabin u Parizu. Istovremeno, redovno je učestvovala na brojnim majstorskim kursevima kod eminentnih profesora (Lobanova, Senkova, Valdme). Specijalističke studije klavira završila je na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu pod mentorstvom prof. dr. Arba Valdme.

Tajnšekova je i student druge godine doktorskih studija na Pedagoškom fakultetu Univerziteta na Primorskem u Kopru (Slovenija), a posebno se bavi fenomenom obrazovanja u ranom detinjstvu, talentom kao takvim i uticajem muzike na zdravlje i blagostanje. Njeni učenici su dobitnici mnogih nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima (ukupno 140 nagrada), a izuzetno je cenjena i kao korepetitor.

Radi sa mnogim eminentnim muzičarima u Sloveniji i inostranstvu (sopran Norina Radovan, violinista Branko Brezavšček, flautisti Cveto Kobal i Jurka Zoroja, mecosopran Sabira Hajdarevič. bariton Valentin Enčev, violinista Georg Hamann, violončelisti Marjetka Hribernik i Pia Brodnik, pijanistkinja Nataša Veljković, flautistkinja Alenka Zupan, violinistkinja Inga Ulokina, tenor Andrej Ažman itd.).Takođe, učestvuje u samostalnim nastupima na festivalima i resitalima (Nemačka, Austrija, Hrvatska, Italija, Srbija, Estonija, Francuska, Slovenija itd.). Tajnšekova je snimila CD Najlepše slovenačke kompozicije, a za RTV Sloveniju je snimila autorske kompozicije njenog dede, istaknutog slovenačkog kompozitora Ivana Rijavca. Nosilac je licence i urednik on-line studija Kreator, za slovenačko, hrvatsko, nemačko i italijansko tržište. Sa kolegom Brezavščekom trenutno priprema snimanje slovenačkih dela za violinu i klavir za studio RTV SLO. Poslednjih godina je preko sopstvenog umetničkog udruženja Music Muses značajno angažovana i kao organizator majstorskih radionica, takmičenja, koncerata, letnjih akademija i brojnih muzičkih projekata.

Dragomir Bratić je počeo da svira klavir sa četrnaest godina. Maturirao je u Muzičkoj školi “Josip Slavenski” u Beogradu u klasi Zlate Poparić. Diplomirao je na katedri za klavir i magistrirao na katedri za kamernu muziku (smer: klavirski duo) na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasama Ninoslava Živkovića i Zorice Ćetković. Usavršavao se na majstorskim kursevima: Arba Valdme, Igora Laska, Pavela Nersesjana, Natalije Trul. Profesor je klavira u Muzičkoj školi “Davorin Jenko” u Beogradu.

Trenutno je na završnoj godini doktorskih studija na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Član je Udruženja muzičkih umetnika Srbije od 2005. godine. Od 2006. je koordinator prof. Arba Valdme za Srbiju sa kojim je realizovao četiri akreditovana seminara odobrena od strane Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja. Od 2008-2015. rukovodilac je upravnog odbora Međunarodnog takmičenja mladih pijanista u Šapcu. Direktor je Republičkog takmičenja učenika muzičkih i baletskih škola Srbije od 2011. godine. Predsednik je klavirske sekcije Beograda od oktobra 2015. godine.

Autor je i voditelj tribine na 17. Međunarodnom takmičenju mladih pijanista u Šapcu: „Principi ocenjivanja na muzičkim takmičenjima. Subjektivna ili objektivna procena?“ koja je bila akreditovana od strane Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja. U okviru pijanističkog takmičenja PIANO/FVG koje je održano maja 2014. u italijanskom gradu Saćile pod pokroviteljstvom CEI (Centralna evropska inicijativa) foruma i Alink – Argerič fondacije održao je predavanje o srpskoj klavirskoj školi i dobrim i lošim stranama takmičenja. Dragomir Bratić je koautor (sa profesorom novosadske Akademije umetnosti Dragoljubom Katuncem i hrvatskim pijanistom Aljošom Jurinićem) i realizator stručnog skupa „Susret sa umetnikom: Međunarodno takmičenje Frederik Šopen – nekad i sad“ u okviru Beogradskog Šopen Fest-a 2016. Bio je medijator razgovora pred publikom sa mladim pijanističkim zvezdama Dmitrijem Šiškinom (Rusija) i Šimonom Neringom (Poljska). Autor je udžbenika Muzička kultura za prvi razred osnovne škole u izdanju BIGZ-a. Po originalnosti pristupa radu sa decom spada u red najtalentovanijih pedagoga mlađe generacije. Dobitnik je brojnih priznanja za svoj pedagoški rad u zemlji i inostranstvu. Autor je brojnih uglednih časova sa akcentom na individualni pristup rešavanju problema u muzičkom izvođaštvu.

Njegovi učenici su svirali u svim prestižnim salama Srbije i u najpoznatijim koncertnim dvoranama u inostranstvu (Karnegi hol u Njujorku, Muzikferajn u Beču…). Učenici profesora Bratića su do sada osvojili preko 200 prvih i specijalnih nagrada (laureata) na domaćim i takmičenjima u Italiji, Sloveniji, Francuskoj, Bosni i Hercegovini, Rumuniji, Švedskoj, Češkoj, Americi, Nemačkoj i Austriji. Intenzivno koncertira u klavirskom duu sa Elenom Šever. Zvanični je klavirski saradnik dečjeg hora Radio televije Srbije „Kolibri“. Član je žirija na skoro svim domaćim takmičenjima i na takmičenjima u Sloveniji, Italiji, Češkoj, Mađarskoj, Francuskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Austriji i Poljskoj.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X