april 24, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd
MUZIKA

Koncert hora AKADEMIJE EDUKATIVA

Neka se čaroban zvuk struna razleže beogradskim noćima!

„PESME KOJE SU NADŽIVELE VREME“

Posle izuzetno uspešnog koncerta za koji se tražila karta više, a koji je hor Akademije Edukativa održao krajem 2014. godine, i prateći želju publike koja je pokazala veliko interesovanje za programe ovakvog tipa, članovi ovog, po stažu mladog hora, će nam se ponovo predstaviti na sceni Guarneriusa.

Veče pod nazivom „Pesme koje su nadživele vreme“, doneće odabir najlepših starogradskih pesama, po čijim izvođenjima je hor poznat.

Specijalni gost večeri biće poznati novinar, pesnik i publicista Miloje Popović, autor poeme „Marš na Drinu“, čije stihove je, na muziku Stanislava Biničkog, napisao pre tačno pola veka – 1964. godine na 50. godišnjicu Cerske bitke, kao svojevrsnu posvetu srpskim junacima i čuvenom kompozitoru.

Guarnerius će ove večeri takođe ugostiti i članove Umetničkog centra „Talija“, a očekuju nas i gosti iznenađenja.

Pevačka grupa Akademija Edukativa iz Beograda, postoji već 6 godina, pod dirigentskom palicom prof. Zorice Đergović, koja ih prati na klaviru ili klavijaturama. Takođe, članica hora Jasna Hinić peva i prati na gitari.

Njihov repertoar čine pre svega starogradske pesme, ali i ruske romanse, srpske rodoljubive pesme, kao i nekoliko pesama duhovnog karaktera.

Sve članice pevaju sa velikom ljubavi i entuzijazmom prema srpskom kulturnom blagu, jer smatraju da je ono ozbiljno ugroženo agresivnim naletima pop muzike, te se ovo pevanje i muzika sve manje čuje.

Grupu čini 13-15 žena izuzetno lepih glasova, kao i slepi pevač Ranko Burić, izrazitih vokalnih kvaliteta.

Beleže brojne nastupe, a samo u ovoj godini, izdvajaju se koncerti u Ruskom domu, kući Đure Jakšića u Skadarliji, Etnografskom muzeju, RTS-u, manastiru Manasija itd.

U ovoj godini očekuju ih gostovanja u Srpskom kulturnom centru u Parizu, zatim u Temišvaru, kao i nastup u Kolarčevoj zadužbini na Svetosimeonovskoj Akademiji (sa duhovnim pesmama).

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X