maj 23, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd
MUZIKA

KONCERT ALEKSANDRE ĆIROVIĆ, KLAVIR

ALEKSANDRA ĆIROVIĆ, pijanistkinja koja iza sebe ima brojne zapažene nastupe, održaće koncert u Centru lepih umetnosti Gvarnerius u četvrtak, 14. aprila u 19 časova.

Program: Skarlati, Betoven i Skrjabin.

Aleksandra Ćirović je rođena u Beogradu gde je i diplomirala klavir 1991. godine na FMU u Beogradu u klasi Zorice Dimitrijević Stošić, a kasnije je i specijalizirala kamernu muziku u klasi profesorke Olivere Đurđević sa prosečnom ocenom 10. Radila je šest godina kao asistent na katedri za kamernu muziku pri FMU u Beogradu, a pri tom je imala veliki broj koncerata i nastupa sa eminentnim umetnicima. Iza nje su i mnogobrojne internacionalne turneje kao čembaliste sa Gudačima Svetog Đorđa.

Karijeru nastavlja u Parizu, gde akcenat prilikom desetogodišnjeg boravka daje solističkoj karijeri, ali i nastavlja usavršavanje sarađujući sa svetski priznatim umetnicima i pedagozima. Iz ovog perioda treba posebno izdvojiti solistički koncert održan 2003. u holandskoj ambasadi gde je izvela značajna ciklična dela klavirske literature, kao i nastup u čuvenoj pariskoj sali „Cortot“.

Po povratku u zemlju radi kao profesor na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu, a od 2008. predaje na Fakultetu umetnosti u Kosovskoj Mitrovici. Do danas je nastupala na svim značajnim koncertnim podijumima u Beogradu (Kolarac, SANU, Ruski Dom, Narodno pozorište, Guarnerius itd.), kao i širom Srbije (u Kragujevcu, Majdanpeku, Kraljevu, Smederevu, Zvečanu itd.).

Profesorka Olivera Đurđević o njoj je između ostalog napisala: „Obrazovana, inteligentna, maštoviota, istančanog ukusa, Aleksandra je svakako muzičar koji gde god se nađe, vaja muziku na sebi svojstven način. Izbor repertoara pokazuje da su joj bliske sve epohe. Laka, prozaična u delima italijanskih autora, duboko poniruća u slojeve baroka, vedro razigrana svirajući klasičare i predklasičare, misaona i dramatična u delima Betovena, raspevana i topla u romantičnoj muzici, iskričava i kristalno jasna kreirajući savremene autore.“

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X