jul 18, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd
MUZIKA

Klavirski duo VREME JE!

VEČE PREMIJERA – premijerni duo i premijerni program

Klavirski duo VREME JE!

Milica ILIĆ & Jelena POPOVIĆ

Nagrađivane mlade pijanistkinje će prvi put u Guarneriusu nastupiti kao duo pod nazivom VREME JE!

Ideja za ovaj projekat potekla je od pijanistkinja Milice Ilić i Jelene Popović iz njihove težnje za kvalitetnim predstavljanjem i popularizacijom savremene muzike. Dve umetnice nisu do sada sarađivale, ali obe imaju veliko iskustvo u oblasti kamernog muziciranja i izvođenja savremene muzike. Koncert u Beogradu planiran je kao prvi u nizu koncerata koje ovaj duo planira da organizuje, kako u Srbiji tako i u Belgiji i Holandiji, što predstavlja između ostalog i izuzetnu priliku da se dela naših kompozitora prikažu i van granica naše zemlje.

Sve kompozicije koje će biti izvedene na ovom koncertu pisane su upravo za ovu priliku, a tema koja povezuje sva dela je vokalna muzika u najširem smislu.

Program: Bojan Stanković, Uroš Ignjatović, Milica Ilić, Aftab Derviši, Kristijan Čamun

Program:

Bojan Stanković: „Rapsodija na srpske melodije“

Uroš Ignjatović: „Duhovi vreme-prostora“

Aftab Dervishi: „Firouzeh“

Christian Chamoun.: „Sonatina“

Milica Ilić: „Don Giovanni remiks“

 

Sve kompozicije koje će biti izvedene na ovom koncertu pisane su upravo za ovu priliku, dakle reč je o još ne izvedenim delima. Tema koja povezuje sva dela je vokalna muzika u najširem smislu. Vokalna muzika je kroz istoriju često bila tema i inspiracija u mnogim instrumentalnim delima – transkripcije, obrade, parafraze i druge forme uživale su veliku popularnost među publikom, međutim ova tradicija je do današnjih dana gotovo potpuno zamrla. Kreativnom timu ovog projekta se učinilo veoma zanimljivim i izazovnim da ovaj pristup pokušaju da ponovo ožive u kontekstu raznovrsnih novih kompozicionih stilova i tehnika.

Vokalna muzika je oduvek predstavljala najkomunikativniji muzički žanr, što je sasvim logično jer koristi reč kao izražajno sredstvo i ljudski glas kao instrument. Pretakanje vokalne muzike u instrumentalu korišćenim instrumentima donekle poklanja kvalitete vokalne muzike. Melodije koje se koriste su „pevljivije“, slike koje muzika kreira konkretnije i detaljnije jer su jasno objašnjene u tekstu izvornog dela. S druge strane instrumentalna muzika, a naročito ona pisana za klavir ima potencijala da bude izuzetno slojevita i kompleksna. Kombinacija ovih dveju komponenata predstavlja inspirativan i izazovan teren kako za kompozitore tako i za izvođače.

 

BIOGRAFIJE UMETNICA

MILICA ILIĆ (Beograd, 1985) završila je studije klavira u klasi prof. Dejana Stošića, na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, sa prosekom 9,90.

Dobitnica je nagrada fakulteta iz fonda Olge Mihailović (za najtalentovanijeg studenta) i iz fonda Slobodnake Milošević – Savić (za studenta sa najboljim prosekom). Specijalističke studije kamerne muzike završila je u klasi prof. Jasne Tucović, i doktorirala u klasi prof Zorice Ćetković, odbranivši rad na temu Debisijivih dela za klaviski duo (jun, 2013). Trenutno je student na Flandrijskom Operskom Studiju u Gentu (Belgija).

Tokom školske 2005/06 bila je student Glavnog programa na naprednim dodiplomskim studijama društvenih i humanističkih nauka Beogradske Otvorene Škole. Bila je polaznik škole za civilno društvo Politeia u zimu 2005 godine.

Usavršavala se na majstorskim radionicama Rene Jakobsa (Belgija), Ditriha Henšela (Nemačka), Šarlot Marhiono (Holandija), Gija Jostena (Belgija), Oksane Litsushun (Ukrajina), Aleksandra Karpova (SAD), Kordelije Hefer (Austrija), Sergeja Markarova (Francuska), kao i sa Katarinom Jovanović i Adrianom Baianuom (Nemačka).

Nakon završenih osnovnih studija, najpre je radila kao klavirski saradnik u MŠ „Mokranjac“ u Beogradu (2007-2011), a u aprilu 2011. godine izabrana je za umetničkog saradnika Katedre za solo-pevanje Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Član je udruženja muzičkih umetnika Srbije.

Kao solista, kamerni muzičar i klavirski saradnik nastupala u eminentnim koncertnim prostorima u Beogradu, Nišu i Subotici kao i u mnogim gradovima u Belgiji. Izdvajaju se njeni nastupi u Flandrijskoj operi u Gentu, gde je nastupila kao kompozitor, aranžer i pijanista u dečijoj predstavi „Pepeljugin san“ (oktobar 2014), Podnevni koncerti u operi u Anverpenu i Gentu (mart 2014), serija koncerata za pomoć ugroženima od poplava u Srbiji u Briselu i Gentu (jun 2014), Serija koncerata pesama Huga Volfa u Gentu i Ostendeu (decembar 2013), resitali u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine sa violistkinjom Dankom Nikolić (septembar 2011) i violinistkinjom Selenom Jakovljević (mart 2012), koncert polaznika majstorske radionice Marijane Mijanović u okviru Bemusa (oktobar 2011), niz resitala sa sopranom Vanjom Trajković (galerija SANU decembar 2011, galerija ARTGET decembar 2011) „Barokni koncert“ – veče baroknih arija i dueta sa kontratenorom Bojanom Bulatovićem i sopranom Vanjom Trajković (Subotica, mart 2012), Resital sa Vanjom Trajković u Srpskom kulturnom centru u Parizu (april 2012), Resital sa sopranom Aleksandrom Alivojvodić u okviru festivala „Nel suoni dei luoghi“ u Italiji (jul, 2012), Resital sa Ljudmilom Gros, sopranom i profesorom na FMU Beograd (novembar 2012, SKC). U martu 2013. godine bila je oficijelni korepetitor na internacionalnom takmičenju Muzičke Omladine za solo pevače, kao i oficijelni korepetitor majstorskih radionica Marijane Mijanović (2010, 2011, 2013). Učestvovala je u pripremi Opere „Don Đovani“ na operskom festivalu u Alden Bizenu (Belgija) i trenutno radi na produkciji opere „Buđenje proleća“ koja će biti izvedena u Briselu, Gentu, Antwerpenu i Haseltu u periodu od januara do maja 2015.

Kao član klavirskog dua „Swingle fingers“ sa Milivojem Veljićem, nastupala je u Velikoj dvorani KNU, Galeriji SANU, Galeriji ARTGET Kulturnog centra Beograda i koncertnim salama muzičkih škola „Mokranjac“, „Stanković“ i „Dr Vojislav Vučković“ u Beogradu. U okviru ovog ansambla je nastupila na „Koncertu-izložbi“ klavirskog dua i likovnog kvarteta u Beogradu i Subotici (2009), kao i na koncertima povodom obeležavanja 110 godina od rođenja kompozitora Džordža Geršvina u Beogradu i Nišu (2008). Izdvajamo i premijeru kompozicije „Motus“ za dva klavira osmoručno Vladimira Tošića (u saradnji sa Noemi Gereg, Bojanom Mladenovićem i Milivojem Veljićem), izvedbu kompozicije „Dubrovački divertimento“ Dejana Despića u saradnji sa glumcem Zijahom Sokolovićem; učestvovala je u organizaciji beogradske premijere ciklusa dela Luja Andrisena „Uspomena ruža“ u Studentskom kulturnom centru. Kao član ovog dua, dobila je stipendiju za Internacionalnu Letnju Školu u organizaciji Akademije za Muziku i Izvođačke Umetnosti iz Beča, održanu avgusta 2013. godine. Poslednji istaknuti nastupi ovog dua su Veče Debisijeve muzike za klavirski duo (decembar 2012, SKC) i Veče muzike S. Rahmanjinova za klavirski duo (jul 2013, FMU).

Laureat je takmičenja „Davorin Jenko“ 2009. godine u kategoriji klavirskog dua sa Milivojem Veljićem, kao i dobitnik specijalne nagrade na istom takmičenju. Dobitnik je specijalne nagrade „Šuman“ i druge nagrade na Podijumu mladih talenata u Beogradu 2006. godine.

Pored klavira, Milica se bavi aranžiranjem i kompozicijom. Redovno piše za klavirski duo Noemi&Enike Gereg, kao i za duo Swinglefingers. Aranžirala je i pisala za dečiju predstavu „Pepeljugin san“ izvedenu u Flandrijskoj operi u Gentu. Autor je niza pesama izvedenih od strane „Dodo kvarteta“ u kome se pojavljuje i kao pevačica. Njena opera (A)Mantis religiosa imaće svoju premijeru u Gentu maja 2015.

 

JELENA POPOVIĆ (Pančevo, 1985), diplomirala je klavir na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, kao student profesora Dejana Stošića (2009). Završila je BA studije klavira na Konzervatorijumu u Amsterdamu, u klasi profesora Davida Kaukena (2010). Master studije završava 2013. na Konzervatorijumu u Utrehtu, u klasi profesora Henrija Keldera. Trenutno pohađa treću godinu kursa „Savremena muzika kroz ne zapadne tehnike“ na Konzervatorijumu u Amsterdamu.

Tokom studija, Jelena je učestvovala u različitim projektima – festivalima, koncertima, takmičenjima, kao solista i kao kamerni muzičar (Slovenija, Bosna i Hercegovina, Izrael, Japan, Nemačka, Holandija, Švajcarska, SAD, itd).

Pohađala je majstorske radionice Džefa Kuna, Aleksandra Olivera, Svetozara Ivanova, Rudolfa Jansena, Udo Reinmana, Aleksandra Šandorova, Vladimira Stojnića, Sretena Krstića i drugih.

Od brojnih nastupa, izdvajaju se koncerti sa orkestrom ‘Utrecht Conservatory Strings‘ (2014) –izvođenje A. Jolivetovog koncertina za trubu, klavir i orkestar. Takodje, koncerti u Svečanoj sali Univerziteta Južne Floride (USF School of Music), u okviru studentske razmene Konzervatorijuma u Utrehtu i Univerziteta Južne Floride (aprila 2012), zatim, serija studentskih prezentacija/koncerata odseka ‘Contemporary Music through Non Western techniques’ (AHK) u Amsterdamu, koncerti sa našim istaknutim violinistom Jovanom Kolundžijom (2006), serija koncerata sa Talijom Erdal –violončelo (Izrael), Vanjom Šoh-sopran (Švajcarska), Bogi Nađem- saksofon (Madjarska), Nikolom Đuricom –klarinet (Srbija), Martom Boš –sopran (Holandija), Ivonom Kok –mecosopran (Holandija).

Tokom i nakon studija, Jelena je izuzetno aktivna u promovisanju savremene muzike i mladih kompozitora, sa kojima sarađuje na mnogim projektima. U februaru 2013. učestvovala je kao pijanista u projektu „Pale Blue Dot“ u organizaciji „Art & Media kitchen“, zajedno sa šest mladih holandskih kompozitora. Ovaj koncert izdat je u formi CD-a u februaru 2013. godine.

(http://thepalebluedot.bandcamp.com/album/the-pale-blue-dot)

Od septembra 2014. godine sarađuje sa horom „Oratoriumkoor“, Alpen an de Rajn, u Holandiji.

Od marta 2011. sa horom „Laurentiuskoor“ u Alkmaru .

Od juna do oktobra 2011. angazovana je kao korepetitor u nizu operskih projekata u Amsterdamskoj nacionalnoj operi ‘Het Muziektheater’ , u Amsterdamu.

Od 2010. deo je tima ‘Stitching Musician Worldwide’, koji organizuje koncerte u domovima za starije osobe.

2009. godine dobija stipendiju „Fonda za mlade talente“, Vlade republike Srbije. Stipendiju EFG banke, za izuzetne rezultate tokom studija 2006. godine.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X