maj 23, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd
MUZIKA

KLAUDIO ARIMANI, FLAUTA (ŠPANIJA)

Maestro KLAUDIO ARIMANI, flauta (Španija)
i Gudački kvartet „Mokranjac“
Flautista KLAUDIO ARIMANI (Claudi Arimany) je jedan od najpoznatijih španskih umetnika, muzičar sa bogatom svetskom karijerom i diskografijom, u kojoj su i nagrađivana izdanja za Sony Classical, Novalis i Delos Int.
Nastupao je u prestižnim koncertnim prostorima širom sveta, poput njujorškog Karnegi Hola, moskovske sale Čajkovski i pariskih sala Plejel i Gavo, a kritika i publika sa oduševljenjem pozdravljaju svaki njegov koncert.
Legendarni francuski flautista Žan-Pjer Rampal, ga je smatrao jednim od najboljih flautista svoje generacije.
„Jedan je od retkih virtuoza koji tehniku stavljaju u službu muzikalnosti i osećajnosti. Malo njih ima to umeće. Radujem se svakom našem zajedničkom nastupu“ – isticao je Rampal.

REČ KRITIKE
“Arimani u interpretacije unosi čitav svoj karakter. Njegova izvođenja su prepuna autentične strasti i veličansetvenosti.”
The Boston Globe
Maestro Arimani će premijerno nastupiti u Guarneriusu sa gudačkim kvartetom Mokranjac, koji je sa radom počeo 2010. godine, a nastavlja tradiciju prvog gudačkog kvarteta na teritoriji Srbije, koji je osnovao S. S. Mokranjac 1889. godine u Beogradu. Kvartet je do sada zabeležio niz izuzetno zapaženih nastupa širom zemlje.
Program koncerta: Mozart / flautski kvarteti

SLOBODAN ULAZ

Pokrovitelj: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije

 

Flautista Klaudio Arimani se smatra jednim od najprestižnijih španskih solista i umetnika sa svetskim renomeom. Nastupao je uvek kao solista, sa najvećim umetnicima svoga vremena, a od uglednih orkestara sa kojima je sarađivao, izdvajamo Engleski kamerni orkestar, Njujorški orkestar Philharmonia Virtuosi, Berlin Philharmonic Atheneum Quartet, Franz Liszt, Israel Simphonietta, Ensemble Orchestral iz Pariza, Amadeus Chamber Orchestra, Češka filharmonija i drugi.
Arimani je nastupao širom Evrope i SAD-a, u Kanadi, na Srednjem Istoku i u Japanu i to u najpoznatijim koncertnim salama: Chicago Symphony Hall, Washington Library of Congress, njujorški Karnegi Hol, Palau de la Música Catalana, Beethoven House (Bon), Auditorio Nacional de Madrid, Rudolfinum (Prag), Hollywood Bowl (Los Anđeles), moskovsa sala Čajkovski, Gasteig (Minhen), Théâtre Champs Elysées, Salle Pleyel i Salle Gaveau (Pariz), sale Suntory i Bunka kay kan u Tokiju.
Arimani je član žirija brojnih uglednih takmičenja flautista, među kojima je i takmičenje J.P.Rampal International Flute Competition u Parizu.
Njegovu bogatu diskografiju čine izdanja za producentske kuće Sony Classical, Novalis i Delos Int, a neka izdanja su i nagrađivana.
Žan-Pjer Rampal je smatrao Arimanija jednim od najboljih flautista svoje generacije, a dvojica umetnika su često delila koncertnu scenu. Klaudi Arimani svira na zlatnoj emblematskoj flauti W.S Haynes, koja je ranije pripadala Rampalu.

KRITIKA
„Smatram da je Arimani jedan od najboljih flautista svoje generacije. Jedan je od retkih virtuoza koji tehniku stavljaju u službu muzikalnosti i osećajnosti. Malo njih ima to umeće. Radujem se svakom našem zajedničkom nastupu.“ Žan-Pjer Rampal
“Arimani u svoje interpretacije unosi čitav svoj karakter. Njegova izvođenja su prepuna autentične strasti i veličansetvenosti.” The Boston Globe
“Arimani ima besprekoran zvuk i odličnu dinamiku”. The Washington Post

 

GUDAČKI KVARTET MOKRANJAC je osnovan decembra 2010. godine, inicijativom profesora Petra Ivanovića i direktora muzičke škole „Mokranjac“ profesora Miloša Trajkovića. Kvartet su osnovali profesori beogradske muzičke škole „Mokranjac“, violinisti Vladimir Vasiljević i Viktor Bajler, Tomislav Milošević (viola) i Đorđe Milošević (violončelo).
Ansambl nastavlja tradiciju prvog gudačkog kvarteta na teritoriji Srbije koji je osnovao Stevan Stojanović Mokranjac 1889. godine u Beogradu.
Cilj ansambla je da izvođenjem savremene srpske muzike promoviše stvaralaštvo domaćih kompozitora. Repertoar kvarteta obuhvata i dela kompozitora svih epoha od baroka do savremene muzike.
Ansambl je do sada izveo tri premijere dela domaćih autora i ostvario uspešne koncerte u najznačajnijim koncertnim dvoranama u Beogradu: Galerija SANU, Kolarac, Beogradska filharmonija, Dvorana SKC, Skupština Grada, Muzej Narodnog pozorišta.
Prvi koncert Gudačkog kvarteta „Mokranjac“, održan je 1. juna 2011. godine u svečanoj dvorani Skupštine Grada Beograda pod pokroviteljstvom Opštine Stari grad. Tom prilikom, kvartet je nastupio sa sopranom Katarinom Jovanović premijerno izvodeći delo Ivana Brkljačića. Kompozitor je delo posvetio članovima Gudačkog kvarteta „Mokranjac“ i obnovi prvog gudačkog kvarteta u Srbiji.
Početkom 2012. godine kvartet Mokranjac je ostvario prvi CD zapis u okviru promotivnog izdanja časopisa „Muzika klasika“ izvodeći „Počasnicu Stevanu Mokranjcu“ Dejana Despića. Iste godine ansambl ostvaruje nastup na filmskom festivalu „Kustendorf“ iterpretirajući muziku nagrađenih filmova. Izvodeći dela Mokranjca, Despića, Atanackovića, Maksimovića, Milane Stojadinović Milić i Vajnera, kvartet je nastupio na zatvaranju festivala „Mokranjčevi dani“ u Negotinu septembra 2012. godine.
Posebnu čast članovima Gudačkog kvarteta „Mokranjac“ čini nastup na „Prolećnom festivalu klasične muzike“ 2013. godine u Podgorici kada su izveli Vivaldijeva „Četiri godišnja doba“ sa jednim od najuspešnijih violinista sa prostora bivše Jugoslavije, maestrom Jovanom Kolundžijom.
U junu 2013. godine članovi kvarteta su uz podršku SOKOJ-a snimili i objavili prvo promotivno CD izdanje sa delima domaćih autora. Od 2013.godine članovi kvarteta su Miroslav Pavlović (violina), Bojana Jovanović (violina), Tomislav Milošević (viola) i Đorđe Milošević (violončelo).

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X