maj 23, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd
MUZIKA

KATARINA & LJUBICA DUO

Koncert „U POČETKU BEŠE…“

Katarina Ranković, klavir & Ljubica Damčević, violina

Nagrađivane i svestrane mlade umetnice će se kao KATARINA & LJUBICA DUO, prvi put predstaviti publici Guarneriusa, na koncertu koji su nazvale „U početku beše…“.

Katarina & Ljubica duo je nastao 2013. godine i od tada obogaćuje muzičku scenu Srbije i regiona, svojim autorskim improvizacijama, jedinstvenom fuzijom klasike, džeza, ritmova Balkana i motiva sa područja Bliskog istoka. Njihovi nastupi su prepoznatljivi po autentičnom načinu izvođenja, koji je inspirisan trenutkom, atmosferom i eksperimentom.

Tako će i koncert Guarneriusu biti jedan u nizu od izazova za publiku i izvođače, prožet improvizacijama i igrom sa najrazličitijim melodijama. Programom „U početku beše…“, Katarina & Ljubica duo će pokušati da dočara različite teorije početaka, kroz ton.

Program:
1. Once upon a time
2. Omaž
3. Promise
4. Amarant
5. Catching
6. Traffic lights
7. Put oko sveta
8. Sarajevo
9. Lavirint kruga
Od svog osnivanja, Katarina & Ljubica duo aktivno nastupa u Srbiji i van njenih granica. Izdvajaju se koncerti na Beogradskoj nedelji umetnosti, Langnau Jazz Nights u Švajcarskoj, eksperimentalni performansi u Muzeju nauke i tehnike, kao i koncert u Galeriji Kolarčeve zadužbine.

Sarađuju sa različitim umetnicima, a ističu rad sa Markom Stojanovićem Louisom, perkusionistom i pevačem, kao i kolaboracije sa klasičnim muzičarima, poput soprana Katarine Jovanović. Inspirisane tehnologijom 21. veka, pokazuju interesovanje i za elektronsku muziku i sarađuju sa DJ Vidom Marjanovićem.

Veliko interesovanje dua zavređuju i druge oblasti umetnosti, a posebno ih inspirišu teatar i film. U februaru 2014. godine Katarina & Ljubica duo je bio deo projekta „Mali princ“, pozorišne predstave zasnovane na istoimenom romanu Egziperija. Iste godine, dvojac je komponovao muziku za kratki film „Čistač „.

Njihovi nastupi su sinteza muzike, književnosti, glume, plesa i vizuelnih umetnosti.

 

Katarina Ranković je rođena u Beogradu 1990. godine. Nižu i srednju muzičku školu ‘Mokranjac‘ završila je u klasi profesorke Katarine Šandorov, a zavrsila je postdiplomske studijame na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, klasa profesorke Jelene Jovanović-Petrović. Nastupala je kao solista i članica kamernih ansambala u značajnijim salama kao što su Zadužbina Ilije M. Kolarca, galerija ‘‘Progres‘‘, galerija ‘‘Artget‘‘, Etnografski muzej, Ruski dom, Narodna biblioteka Srbije, Studentski kulturni centar Beograd, Studentski kulturni centar Kruševac, UK ‘‘Vuk Karadžić‘‘ u Beogradu. Dobitnica je mnogih nagrada, a neke od njih su: prve nagrade sa kamernim sastavima na republičkom takmičenju 2006. i 2008. godine, prve nagrade na ‘Prolećnom festivalu‘ 2007. godine u kategoriji solista i kamernih ansambala, prva nagrada na konkursu ‘‘Lisinski‘‘ za kamernu muziku 2008, druga nagrada na međunarodnom takmičenju ‘‘SIMC‘‘ u Bijeljini za kamernu muziku 2009, treće nagrade na takmičenjima u muzičkim školama ‘‘Josip Slavenski‘‘ 1998. i ‘‘Vladimir Đorđević‘‘ 2008. godine. Dva solistička koncerta u Ruskom domu i Narodnoj biblioteci Srbije održala je 2012. godine. Pohađala je master klas kod profesora Arba Valdma, a sarađivala je sa profesorom Stankom Šepićem (Srbija) i Sandrom Vučenović-Schnabel (Nemačka). Pored uspešnih studija, ona je i društveno angažovana, pa je dobitnica mnogih nacionalnih i međunarodnih stipendija. Od 2010. godine saradjuje sa Ljubicom Damcevic, kako u sastavu trio, tako i u duu, kako i danas nastupaju zajedno.

Ljubica Damčević je rođena 1991. godine u Beogradu. Niže i srednje muzičko obrazovanje stekla je u muzičkoj školi „dr Vojislav Vučković“ u klasi prof. Biljane Jakšić-Nikolić. Završila je master studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Marije Špengler. Nastupala je u značajnim salama Beograda kao što su: Kolarčeva zadužbina, galerije SANU i Artget, JDP, Ruski dom itd. Sarađivala je sa brojnim violinistima i pedagozima među kojima se izdvajaju Dejan Mihailović, Vesna Stanković, Minčo Minčev, Dejan Bogdanović, Gordan Nikolić, Dejvid Takeno i Stefan Milenković. Dobitnica je brojnih nagrada na republičkim i međunarodnim takmičenjima. Tokom srednje škole bila je član orkestra „Tango juventud“ sa kojim je ostvarila značajne uspehe na turnejama u Italiji, a posebno se izdvaja prva nagrada na međunarodnom festivalu u Kastelfidardu u kategoriji „Muzika Astora Pijacole“. Dalje interesovanje za tango muziku razvija kroz rad u kvintetu „Tanguango“ od 2013. godine. Sa Katarinom Rankovic, pijanistkinjom, komponuje i izvodi autorsku muziku od 2011. godine.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X