maj 23, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd
MUZIKA

KATA STOJANOVIĆ, violina i BOGDAN DOBRIĆ, viola

Ciklus koncerata najboljih studenata Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu

– FMU I GVARNERIUS NAGRAĐUJU –

V SEZONA

KATA STOJANOVIĆ, violina

Gordana Marjanović, klavir i

BOGDAN DOBRIĆ, viola

Neda Hofman, klavir

Program: Sibelijus, Čajkovski, Paganini, Brams, Bruh

Organizatori ciklusa: FMU i Gvarnerius

Pokrovitelj projekta: kompanija NELT

Na početku ovogodišnjeg ciklusa predstavićemo višestruko nagrađivane mlade umetnike, odlične studente Fakulteta muzičke umetnosti koji beleže uspehe na domaćim i međunarodnim takmičenjima – Katu Stojanović, violina i Bogdana Dobrića, viola.

Kata Stojanović je rođena 1997. godine u Požarevcu, gde je i započela svoje muzičko obrazovanje. Violinu je počela da svira u 6. godini. Osnovno i srednje muzičko obrazovanje stiče u požarevačkoj muzičkoj školi “ Stevan Mokranjac“ i kao najbolji učenik generacije dobija nagradu Kraljevskog dvora Karađorđevića.
Godine 2013. upisuje FMU u Beogradu, u klasi prof. Maje Jokanović. Trenutno je studentkinja treće godine osnovnih studija.

Tokom školovanja nagrađivana je mnogo puta na domaćim, republičkim i međunarodnim takmičenjima: na VII međunarodnom takmičenju u Nišu 2015. osvojila je I nagradu, na Republičkom takmičenju studenata u Beogradu 2015. osvojila II1 (prva nagrada nije dodeljena), na Međunarodnom festivalu gudača „Stringfest“ u Sremskoj Mitrovici 2015. u kategoriji kamerne muzike, sa kamernim triom FMU, I nagradu. Najznačajnija je I nagrada na 24. Internacionalnom takmičenju „Gianluca Campochiaro“ u Kataniji na Siciliji (Italija), u kategoriji do 19 godina, zahvaljujući kojoj je nastupila u legendarnom Teatru Masimo Belini (Teatro Massimo Bellini), jednoj od najpoznatijih i najlepših operskih kuća Italije i Evrope.

Kao student nastupala je na Kolarcu, u Galeriji SANU, Dečjem kulturnom centru, Studentskom kulturnom centru, a posebno je značajan nastup i učešće na Belefu 2014. u Kući kralja Petra.
Pohađala je više majstorskih kurseva među kojima se izdvajaju master klas kod Romana Simovića na Sardiniji u Italiji, zatim kod Imre Lakatoša, Katarine Ude i mnogih drugih.

Kata Stojanović je aktivna i u kamernom muziciranju, dok je orkestarsko iskustvo sticala svirajući u orkestrima ZORT, simfonijskom orkestru WYO (2013) sa kojim je nastupala u mnogim evropskim zemljama, zatim u Orchestra da Camera della Sardegna (2015.), zatim kao član Beogradskih mladih simfoničara i sa orkestrom Camerata Serbica.
Dobitnica je nagrade iz fonda FMU – Miodrag Macić Mišo, koja se dodeljuje najboljem studentu na odseku violine (studentu koji na drugoj godini studija ostvari najbolji uspeh iz glavnog predmeta).

Bogdan Dobrić je rođen u Beogradu 1994. godine gde stiče osnovno muzičko obrazovanje u muzičkoj školi „Davorin Jenko“ u klasi prof. Marije Kovačević. Nakon završene srednje muzičke škole „Kosta Manojlović“ u klasi prof. Tomislava Miloševića, upisuje Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Ljubomira Milanovića.

Bogdan je nastupao kao solista sa orkestrom muzičke škole „Davorin Jenko“. Takođe je imao nastupe u Narodnom muzeju, Muzeju Narodnog pozorišta, Galeriji fresaka, Sali Beogradske filharmonije.
Bio je učesnik u nekoliko orkestara u Srbiji u kojima je svirao sa priznatim muzičarima kao što su Roman Simović i Ljubiša Jovanović. Takođe je učestvovao na više turneja sa orkestrima „WYO“ i „Deutsch-Skandinavische Jugend- Philharmonie“ sa kojima je nastupao u Italiji, Sloveniji, Republici Srpskoj, Nemačkoj.

Sa kvartetom je, u studiju Radio Beograda, napravio trajni snimak kompozicije Milovana Filipovića „Da je Bah bio Srbin“, takođe je gostovao u nekoliko TV emisija na RTS-u, Studiju B.
Osvojio je brojne nagrade: prvu nagradu na internacionalnom takmičenju u Nišu, prvu nagradu na internacionalnom takmičenju „Petar Konjović“, treću nagradu na Republičkom takmičenju.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X