april 24, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd
MUZIKA

Kanadski ansambl LES AMIS u Beogradu!

Pijanistkinja ERIKA KRINO i kompozitor MAJKL PEPA gosti Guarneriusa!

Posle izuzetno uspešnog gostovanja istaknute umetnice, koja je svoj prvi nastup u Beogradu imala upravo u Guarneriusu 2013. godine, ERIKA KRINO (Italija/Kanada), članica poznatog kanadskog ansambla LES AMIS , ponovo će biti draga gošća našeg centra, zajedno sa MAJKLOM PEPOM, čuvenim kanadskim kompozitorom, osnivačem i umetničkim direktorom ovog ansambla.

Pokrovitelj koncerta je Ambasada Kanade u Beogradu.

Ugledni umetnici dolaze u Beograd u okviru velike turneje ansambla, koja je važan deo njihove 33. koncertne sezone.

Erika će uz dela Šopena, Ravela i Bartoka, premijerno u našem gradu izvesti kompoziciju japanskog autora Toru Takemicua, a na programu će biti i delo „Invenzioni per Erika“, koju je upravo za nju napisao Majkl Pepa.

Ansambl Les Amis posebnu pažnju posvećuje saradnji i interkulturalnom povezivanju sa zemljama Balkana, Evrope i Japanom, a u okviru svojih velikih turneja, nekoliko puta je gostovao u Guarneriusu, uvek sa velikim uspehom i na radost domaće publike.

 

ERIKA KRINO (Erika Crino) je pijanistkinja koja godinama niže uspehe na svetskoj koncertnoj sceni. Rođena je u Trstu (Italija), gde je u 5. godini počela sa prvim časovima klavira. 1991. godine je sa najvišim ocenama diplomirala na muzičkom Konzervatorijumu u Trstu, kao najbolji student u svojoj generaciji. Uporedo sa studijama klavira, pohađala je i odsek kamerne muzike na Međunarodnoj školi za kamernu muziku Trio di Trieste, kao i studije građevine na Univerzitetu u Trstu.

Od 1997. godine Erika živi u Kanadi, gde najpre završava osnovne studije na Univerzitetu Viktorija, a odmah i master i doktorske studije na univerzitetu Britanske Kolumbije, u klasi Roberta Silvermana.

Članica je jednog od najuglednijih muzičkih ansambala u severnoj Americi, ansambla Les Amis, sa kojima nastupa širom sveta, sa velikim uspehom.

Erika je veoma koncertno aktivna, i kao solista i kao kamerni muzičar, a nekoliko njenih nastupa je uživo prenosio ugledni CBC Radio.

Među poznatim koncertnim salama u kojima je nastupala, nalazi se i najpoznatija kanadska dvorana Glen Guld studio, gde je sa kolegama pijanistima Robertom Silvermanom i Bretom Kingsberijem i uz orkestar Koffler Chamber Orchestra, izvela Bahov trostruki koncert, a ovaj nastup je zabeležen i na izuzetno zapaženom CD izdanju.

U istom zdanju je premijerno izvela i delo Majkla Pepe „Trema“, uz ansambl Canadian Sinfonietta. Erika je nastupala i u salama Massey i Heliconian.

Sa koleginicom sa studija, klarinetistkinjom Kataržinom Marčak, Erika je osnovala trio sTREga, koji je izuzetno aktivan na kanadskoj koncertnoj sceni.

Sa popularnom grupom tenora Romanza bila je na velikoj turneji po Kanadi i SAD-u. Erika često sarađuje sa sopranom Vanjom Čan, a njihova saradnja je 2008. godine i nagrađena i najznačajnijom kanadskom nagradom u oblasti klasike, prvom nagradom na takmičenju Ekhard-Gramate.

Među naročito zapaženim saradnjama, izdvajaju se one ostvarene sa perkusionistom Salvadorom Fererasom, klarinetistom Fransoa Hulom i pijanistom Bretom Kingsburijem.

Pored izuzetno bogate koncertne aktivnosti, Erika se bavi i profesurom i angažovana je na konzervatorijumu Kingsway, kao i na Univerzitetu u Torontu.

Nedavno, Erika je ostvarila izuzetno uspešne nastupe u rimskom Teatro Marcello in Rome, La Chapelle u Montrealu, sali Žorž Enesku u Bukureštu, Guarneriusu u Beogradu, sali Tripcovich u Trstu, izvodila je Bahov Koncert u d-molu u Ukrajini i Bugarskoj, a njenom koncertu u Zagrebu, prisustvovao je i tadašnji predsednik Ivo Josipović.

www.lesamisconcerts.org

Majkl Pepa je napisao više od 80 kompozicija za solo instrumente, kamerne ansamble i orkestre. Njegova dela su sa izuzetnim uspehom izvođena u Kanadi, SAD-u, Japanu i širom Evrope. Pepa je pre tačno 30 godina osnovao ansambl Lez Ami, jednu od najuglednijih kanadskih muzičkih institucija. Ansambl okuplja najbolje mlade kanadske muzičare, koji izvode savremenu i tradicionalnu kamernu muziku.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X