april 24, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd
MUZIKA

JOVAN KOLUNDŽIJA NA BELEFU 2015

Beogradski letnji festival BELEF 2015

Zadužbina Ilije M. Kolarca

Jovan Kolundžija, violina

Natalija Mladenović, klavir

Ulaznice za koncert su u prodaji na blagajni Turističkog informacionog centra (Knez Mihailova 5), a dva sata pre početka programa i na biletarnici Kolarca.

Organizator i producent festivala je Centar beogradskih festivala CEBEF.

Program

Žan-Mari Lekler (1697-1764)
Sonata za violinu i klavir u D duru

Ludvig van Betoven (1770-1827)
Sonata za klavir i violinu br. 8 u G duru, op. 30/3 (1803)

Kamij Sen-Sans (1835-1921)
Havaneza, op. 83 (1887)

Henrik Vjenjavski (1835-1880)
Poloneza u D duru, op. 4

Violinista Jovan Kolundžija je rođen u Beogradu, gde je magistrirao na Muzičkoj akademiji u klasi profesora Petra Toškova, a usavršavao se kod čuvenog violiniste Henrika Šeringa, čiji je bio najomiljeniji učenik. Iza sebe ima više od četiri hiljade održanih koncerata u zemlji i svetu.
Nastupao je u najpoznatijim svetskim koncertnim dvoranama poput Karnegi Hola u Njujorku, koncertne dvorane Čajkovski u Moskvi, Gavo u Parizu, Sale filharmonije Žorž Enesku u Bukureštu, Santa Ćećilija u Rimu, Beas Artes u Meksiko Sitiju, Gevandhaus u Lajpcigu, koncertne dvorana Dvoržak, i dr. kao i na koncertnim turnejama na svim kontinentima. Gostovao je na brojnim prestižnim festivalima (Salcburg, Berlin, Evijan, Praško proleće, Bratislavske muzičke svečanosti, svi značajni festivali u nekadašnjoj Jugoslaviji…) i održao je veliki broj humanitarnih koncerata.
Sarađivao je sa uglednim umetnicima kao što su: Henrik Šering, Aldo Čikolini, Aleksis Vajsenberg, Lovro Matačić, Vaclav Smetaček, Oskar Danon, Aleksis Hauzer, Veronika Dudarova, Keniširo Kobajaši, Hans Peter Frank, Jevgenij Svetlanov, Karlo Ceki, Sikstin Erling, Pavle Dešpalj, Živojin Zdravković, Milan Horvat, Mladen Jagušt, Šeldon Morgenstern itd.
Veliku pažnju privukli su koncertni poduhvati Jovana Kolundžije Deset veličanstvenih (deset violinskih koncerata za samo četiri dana, sa Beogradskom filharmonijom i Gudačima sv.Đorđa), kao i projekti izvođenja integralnih opusa sonata L. van Betovena (2008), V. A. Mocarta (2009) i J. Bramsa (2010). Snimio je veliki broj LP-a i CD-a, a samo u okviru programa RTS-a ima preko dvesta sati snimljenog materijala.
Jovan Kolundžija je osnivač Centra lepih umetnosti „Guarnerius“ u Beogradu, koji nosi naziv po Gvarneri violini iz 1754. godine, na kojoj Jovan nastupa poslednjih dvadesetak godina. „Guarnerius“ je 2013. godine dobio status Ustanove kulture od nacionalnog značaja.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X