jun 20, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd
MUZIKA

JEVGENIJA BASALAJEVA, KLAVIR (UKRAJINA)

Proslavljena ukrajinska pijanistkinja JEVGENIJA BASALAJEVA (Eugenia Basalaeva), je umetnica sa velikom svetskom karijerom koju krase brojne ugledne nagrade i priznanja, saradnje sa najpoznatijim orkestrima i muzičarima i nastupi u najboljim koncertnim salama.
Dobitnica je i najvišeg umetničkog priznanja u Ukrajini – zvanja Narodni umetnik Ukrajine.
Basalajeva će premijerno nastupiti u Guarneriusu, a programu koncerta će biti dela Debisija, Mocarta i Šostakoviča.

Pokrovitelj: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije

 

Muzička kritika ističe da njena izvođenja odlikuje jedinstven stil, da su izuzetno espresivna i da na poseban način komuniciraju sa publikom, kao i da je jednako uspešna u donošenju kompozicija iz različitih epoha. Dobitnica je brojnih nagrada na prestižnim takmičenjima, umetnički je direktor kijevskog kamernog ansambla „Kontrasts“, solista ansambla Državnog kamernog orkestra „Kijevski solisti“, predsednica Art fondacije „Kiev Classic“ i članica žirija uglednih međunarodnih takmičenja u Rusiji.
Diplomirala je na muzičkoj akademiji Čajkovski u Kijevu, gde završava i postdiplomske studije. Učestvovala je u radu međunarodnih takmičenja i kurseva u Nemačkoj (Manastir shontal), Kanadi (Međunarodno takmičenje u Montrealu), Poljskoj (takmičenje Vijenjavski), takmičenje Jehudi Menjuhin (Engleska) i drugim.
Njenu karijeru odlikuje izuzetna koncertna aktivnost širom sveta, a ostvarila je velike koncertne turneje kao solista ili kamerni muzičara.
Svetska kritika ističe da su posebno uspešna, nova i originalna njena tumačenja i donošenja kompozicija Baha, Mocarta, Debisija i Šostakoviča, da svojom interpretacijom duboko prodire u najviše slojeve muzike, ali iznad svega kritika ceni njenu izuzetnu komunikaciju sa publikom.
Čest je gost brojnih televizijskih i radijskih stanica, koji poseduju i njene snimke.
Kao Narodni umetnik Ukrajine, veoma je angažovana u promovisanju ukrajinske umetnosti van granica ove zemlje i velike uspehe na ovom planu postiže kroz koncertne aktivnosti kamernog ansambla „Kontrasts“, čiji je umetnički rukovodilac.
Pored izuzetne izvođačke karijere, Jevgenija Basalajeva je izuzetno cenjena i kao pedagog i dugogodišnji je saradnik prestižne škole, Nacionalne muzičke akademije Čajkovski u Kijevu.
2002. godine Basalajeva je osnovala fondaciju „Kulturno-umetnički dobrotovorni fond – Kijev klasik“, a 2011. godine je započela i veoma zapažen autorski projekat programa kamerne muzike, koji imaju svoje mesto u sezoni Narodne filharmonije Ukrajine

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X