maj 23, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd
LIKOVNA UMETNOST

IZLOŽBA-PERFORMANS DUŠKO ŠIBL EXPERIENCE

Prva samostalna izložba-performans poznatog hrvatskog likovnog umetnika Duška Šibla u Beogradu!

Izložbu će otvoriti slikar Filip Jovanović.

Subota, 19. novembar 2016. godine od 19 časova

Centar lepih umetnosti Gvarnerius

Postavka će trajati do subote, 3. decembra 2016.

Duško Šibl rođen je1951. godine u Zagrebu, u porodici koja je negovala svest o kulturi i umetnosti u širokom spektru savremenih pojava koje su formirale i menjale svest o potrebi umetničkog delovanja kao sastavnom delu društvene stvarnosti. U takvom porodičnom okruženju i u uspostavljanju neposrednog stvaralačkog poziva, Duško Šibl upisuje studije komparativne književnosti i istorije umetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, kako bi svojim studijama i kulturnim angažmanom mogao aktivno učestvovati u oblikovanju kulturne stvarnosti i njene stvaralačke produkcije. Već tokom studija Šibl otkriva, osim teorijskih saznanja o likovnoj umetnosti, snažnu želju da se i sam upozna sa praktičnim postupkom slikarskog dela i nakon diplomiranja odlazi u svet u potrazi za likovnom naukom i školovanjem. U Londonu završava slikarstvo na Byam Shaw School of Art 1982. Usavršavanje nastavlja kod profesora Pitera de Francia i Džona Goldinga na čuvenom Royal College of Art, kod kojih 1986. uspešno završava postdiplomske studije slikarstva.

Iste godine, dva njegova rada uvrštena su u čuveni Pirelijev kalendar za 1986.g. Tadašnji umetnički direktor i dizajner, Martin Volš, izabrao je dvanaest slikara s Royal College of Art oblikujući, u saradnji s njima i fotografom Bertom Sternom, 24 kompozicije među kojima dve (za jul) donose Šiblovu slikarsku viziju modela Glorije. Iste godine je imao vrlo zapažen nastup u okviru Drugog međunarodnog sajma savremene umetnosti u londonskoj „Olympia Exhibition Hall“ i u Zagrebu, u Galeriji Forum, gde priređuje prvu veću monografsku izložbu.

Tim nastupima u svetu i Hrvatskoj Duško Šibl potvrđuje svoju likovnu fizionomiju i mitsko poniranje u dubinu likovne vizije, gde su se poslagali i uspostavili odnosi dramatične telesne gestikulacije i erotične turbulencije tela u transu bestežinske kompozicije i snažnih kolorističko-crtačkih namaza boje. Njegov stvaralački potencijal i traganje za neposrednim izrazom iznedrili su mnogobrojne crtačke i slikarske cikluse koji se međusobno dopunjavaju i stapaju u veliki nekonvencionalni ciklus, koji recentnu likovnu umetnost suprotstavlja egzistencijalnim pitanjima današnjice.

Duško Šibl živi i radi u Zagrebu, Dubrovniku i Londonu, i u svakom od tih kulturnih i likovnih centara ostavlja svoj trag izložbama koje plene pažnju ljubitelja umetnosti i likovne kritike. Od 1982. do danas, priredio je šezdeset samostalnih i više od dvadeset velikih i važnih grupnih izložbi u svetu i Hrvatskoj. Stekao je naklonost poznatih i vrlo cenjenih likovnih kritičara koji su, o njegovim crtačkim i slikarskim ciklusima, pisali vrlo zapažene predgovore u katalozima i esejističke tekstove o izložbama.

U svom prilogu za biografiju Duško Šibl između ostalog piše: „ … prostor je postao boja ili gest a figura pokret i energija (početak ovog veka). Od toga je bio potreban samo korak do svojevrsnog vrlo energičnog ’action painting’ – načina slikanja koji sam razvio u poslednje dve-tri godine, gde slikam pred publikom uz pratnju muzike i plesača. Ta saradnja s drugim vidovima umetničkog izraza za mene je bila prilika da izađem iz svoje slikarske čaure i uđem u područje umetnosti performansa.“ Izložbu-performans Duško Šibl je priredio u Unity Theater, The Quarter Gallery u Liverpulu, gradu kulture Evropske unije za 2008.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X