jun 20, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd
MUZIKA

IVAN BAŠIĆ, KLAVIR

Ciklus koncerata najboljih studenata Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu

– FMU I GVARNERIUS NAGRAĐUJU –

V SEZONA

IVAN BAŠIĆ, klavir

Program: Bah, Betoven, Hajdn, Šopen, Rahmanjinov, Šuman, List

Organizatori ciklusa: FMU i Gvarnerius

Pokrovitelji projekta: Grad Beograd i kompanija NELT

Ivan Bašić (Beograd, 1996) je muzičko obrazovanje započeo u MŠ „Petar Konjović“ u klasi prof. Ljubinke Kujundžić. Potom je završio SMŠ „Mokranjac“ kao đak generacije u klasama prof. Milice Vasiljević-Bisenić i prof. Željke Vorkapić, a posle toga je upisao FMU (2013), kao prvoplasirani na prijemnom ispitu, kod prof. Nevene Popović. Usavršavao se kod kod Aleksandra Serdara, Rustema Saitkulova, Mihaela Udea, Konstantina Šerbakova i Žaka Ruvijea.

Osvojio je brojne nagrade i priznanja: dva puta je bio laureat republičkog takmičenja, osvojio je prve nagrade na međunarodnim takmičenjima „Banjalučki bijenale“, „Davorin Jenko“, „Mihailo Vukdragović“ i drugim. Dobitnik je prve nagrade na takmičenju „F. Šopen“ u Rimu 2013. godine i nagrade za najboljeg učesnika iz istočnoevropskih zemalja. Tim povodom je nastupio na završnom koncertu u Rimu koji je prenosilo nekoliko evropskih radio-televizijskih stanica. Osvojio je bronzanu medalju na takmičenju mladih muzičara u Kustendorfu, kao i u Radovljici (Slovenija) na takmičenju „Šopenov zlatni prsten“.

2014. godine mu je dodeljena nagrada časopisa „Muzika Klasika“ za najboljeg mladog umetnika-izvođača. Dobitnik je najviših nagrada za studente klavirskog odseka Fakulteta muzičke umetnosti: nagrade iz fonda „Olga Mihailović“ za najtalentovanijeg studenta klavira i nagrade „Emil Hajek“ za najperspektivnijeg mladog pijanistu.

U julu 2014. godine održao je solistički koncert na letnjem festivalu u Gmundenu (Austrija). Septembra 2014. i 2015. godine nastupao je na festivalu „Tisin cvet“ u Novom Kneževcu, a tokom 2015. godine svirao je resitale u Egiptu, u Kairu i Aleksandriji, kao i u Italiji na festivalu „Nei Suoni dei Luoghi“. Iste godine se predstavio publici na BEMUS-u, kao jedan od najznačajnijih mladih umetnika. Nastupao je širom Srbije, u Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Italiji, Nemačkoj, Švajcarskoj, Albaniji, kao i u brojnim emisijama na radiju i televiziji. Kao solista sa orkestrom izvodio je Grigov Koncert za klavir i orkestar, a ove godine izveo je Šopenov klavirski koncert u f-molu sa Simfonijskim orkestrom RTS i maestrom Suđićem.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X