maj 23, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd
MUZIKA

Gvarnerius vam predstavlja najbolje studente FILUM fakulteta u Kragujevcu – Nikola Marjanov, klarinet

GVARNERIUS VAM PREDSTAVLJA

NAJBOLJE STUDENTE FILOLOŠKO-UMETNIČKOG FAKULTETA U KRAGUJEVCU

NIKOLA MARJANOV, klarinet

NEVENA GLIGORIĆ, klavir

Utorak, 04. jun 2019. u 19 časova

Program: Buzoni, Basi, Debisi, Vidman

Ulaz je slobodan.

Nikola Marjanov svoje muzičko obrazovanje započinje u muzičkoj školi u Vrbasu učeći uporedo klavir i violinu. Klarinet je počeo da uči kod profesora Lazara Kondića u muzičkoj školi u Vrbasu 2009. godine. Nakon uspešno završene osnovne muzičke škole za sva tri instrumenta učenje klarineta nastavlja u klasi profesora Đure Pete u srednjoj muzičkoj školi „Isidor Bajić“ u Novom Sadu. Uporedo pohađa i bilingvalno odeljenje na nemačkom jeziku u gimnaziji „Jovan Jovanović Zmaj“ u Novom Sadu. Studije klarineta upisuje 2015. godine sa 16 godinana Fakultetu umetnosti u Nišu u klasi profesora Miloša Mijatovića. Sledeće godine studije nastavljana Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu u klasi profesora mr Aleksandra Tasića, gde je trenutno student treće godine.

Pohađao je majstorske kurseve mr Nikole Srdića, mr Đure Petea, mr Aleksandra Tasića, Žolta Satmarija (Zsolt Szatmári), Ognjena Popovića, Bele Kovača (Béla Kovács), Miloša Mijatovića i Milana Rerihe (Milan Rericha). Tokom školovanja osvojio je brojne nagrade od kojih se izdvajaju laureat međunarodnog klarinetskog takmičenja „Czech Clarinet Art“ 2014. godine, kao i dve prve nagrade na republičkom takmičenju iz klarineta. Kao orkestarski muzičar nastupao je sa međunarodnim omladinskim orkestrom u Nižnjem Novgorodu u Rusiji, sa omladinskim orkestrom Verbijer festivala u Švajcarskoj (Verbier Junior Orchestra) 2014, 2015. i 2017. godine, sa omladinskim duvačkim orkestrom Evropske unije u Luksemburgu i Holandiji (European Union youth wind orchestra) 2016. godine na poziciji prvog klarineta. Kao orkestarski muzičar svirao je pod dirigentskom palicom čuvenih dirigenata: Danijel Harding, Dmitri Slobodeniouk, Hesus Lopez Koboz (Jesús López Cobos), Alondra de la Para (Alondra de la Parra), Džošua Vilerštajn (Joshua Weilerstein), Danijel Rajskin (Daniel Raiskin). Pohađao je orkestarsku akademiju beogradske filharmonije 2017. godine. Takođe je nastupao na festivalu „NOMUS“ 2017. godine kao član kamernog ansambla „NS Chamber Ensamble“.

Nevena Gligorić rođena je u Kragujevcu 1987. godine. Sa šest godina se upisala u Muzičku školu ”Dr Miloje Milojević“ u Kragujevcu. Nižu i srednju školu završava u klasi prof. Natalije Tomić. Tokom školovanja nastupa na mnogobrojnim takmičenjima i osvaja nagrade. Studirala je na FMU u klasi prof. Maje Rajković, u istoj klasi završila i specijalističke studije. Tokom studija nastupila na više takmičenja, osvojila prvo mesto na takmičenju “Ohdidski biser”. Pohađala je i brojne majstorske kurseve (kod Jurija Kota, Rite Kinke, Aleksandra Madžara, Nine Makarove, Konstantina Bogina).
Od 2008. radila kao profesor i korepetitor u muzičkoj školi u Kragujevcu. Trenutno radi kao umetnički saradnik na katedri za duvače i gudače na FILUM-u u Kraguevcu.
Održala je niz solističkih resitala i aktivno nastupa kao kamerni muzičar.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X