april 24, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd
MUZIKA

GVARNERIUS vam predstavlja najbolje studente FILUM fakulteta u Kragujevcu – Miodrag Đorđević, harmonika, Sanja Lukovac, klavir

GVARNERIUS VAM PREDSTAVLJA

NAJBOLJE STUDENTE FILOLOŠKO-UMETNIČKOG FAKULTETA U KRAGUJEVCU

MIODRAG ĐORĐEVIĆ, harmonika

SANJA LUKOVAC, klavir

Petak, 28. jun 2019. u 19 časova

Program: A. Repnikov, V. Zolotarev

Ulaz je slobodan.

Miodrag Đorđević je rođen 1988. godine u Zaječaru, gde stiče osnovno muzičko obrazovanje. Srednju školu završava u Kragujevcu u klasi profesora Predraga Kostovića kao učenik generacije i nosilac Vukove diplome. Jula meseca 2011. godine završava osnovne akademske studije na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu – harmonika, u klasi profesora Vojina Vasovića sa prosekom 9,90. Naredne godine na istom fakultetu u klasi već pomenutog profesora završava i master studije (prosek 10). Uporedo sa master studijama harmonike na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu kao član dua „Ad libitum” upisuje master studije za kamernu muziku na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu kod prof. Zorice Ćetković, koje završava ocenom 10. Nakon toga upisuje doktorske studije za kamernu muziku na FMU u klasi istog profesora. Doktorske studije harmonike upisuje 2016/2017. godine na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu. Student je završne, treće godine u klasi red. prof. ma Vojina Vasovića.

Usavršavao se kod mnogih eminentnih umetnika i profesora, kao što su: Žak Morne (Francuska), Vladimir Besfamiljnov (Rusija), Alberdi Injaki (Španija), Vladimir Murza (Ukrajna), Jurij Šiškin (Rusija), Mika Vairinen (Finska), Radomir Tomić (Srbija) itd. Tokom studija, bio je stipendista Fonda za mlade talente Dositeja i više puta nagrađivan godišnjom nagradom Filološko-umetničkog fakulteta za istaknute rezultate.

Dobitnik je mnogih nagrada na domaćim i inostranim takmičenjima, od kojih se posebno izdvajaju:
– Svetski kup harmonikaša u Kastelo Branku, Portugalija (2005) – 4. mesto
– Republičko takmičenje učenika muzičkih i baletskih škola Srbije, Beograd (2006) – 1. mesto

– Međunarodno takmičenje „Citta di Castelfidardo’’, Italija (2008) – 2. mesto

– Svetski trofej harmonikaša u Sarajevu, BIH (2008) – 4. mesto

– Svetski kup harmonikaša u Šangaju, Kina (2011) – 7. mesto

Nastupao je širom Srbije kao solista i kamerni muzičar.

Sanja Lukovac je rođena 1988. godine u Kragujevcu, gde stiče osnovno i srednje muzičko obrazovanje u klasi prof. Natalije Tomić. Od dvanaeste godine polaznik je pripremne godine za mlade talente pri Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Rite Kinke. Sa šesnaest godina završava Srednju muzičku školu i postaje jedan od najmlađih studenata Akademije umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Rite Kinke. Nakon završenih osnovnih i master studija, usavršavanje nastavlja na specijalističkim studijama na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, paralelno na odsecima za solo klavir i kamernu muziku. Doktorirala je na FMU u Beogradu na odseku za kamernu muziku, a trenutno je i na završnoj godini doktorskih studija, odseku za klavir, u klasi prof. Dejana Sinadinovića. Pohađala je brojne majstorske kurseve na kojima je imala priliku da sarađuje sa eminentnim klavirskim pedagozima. Neki od njih su: Arbo Valdma, Dajan Andersen, Aleksandar Madžar, Jurij Kot, Emanuel Krasovski, Wei Yi Yang, Sara Chang, Rustem Hajrudinov i drugi. Dobitnik je velikog broja nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Kao najznačajnije, izdvajaju se prve nagrade na međunarodnim takmičenjima Ella Philipp u Rumuniji 2008. godine – troetapno takmičenje klavirskih koncerata, Memorijal Isidor Bajić u Novom Sadu 2004. godine i treća nagrada na istom takmičenju 2006. godine. Takođe, u više navrata bila je pobednik brojnih domaćih takmičenja, međunarodnog i nacionalnog karaktera, kao što su Republičko takmičenje muzičkih i baletskih škola Srbije u Beogradu, Međunarodno takmičenje pijanista u Šapcu, Međunarodno takmičenje “Gradus ad parnasum” u Kragujevcu, Takmičenje mladih pijanista u Nišu. Dobitnik je nagrada i na takmičenjima u Češkoj – peto mesto na takmičenju “Carl Czerny” u Pragu, Makedoniji – drugo mesto na takmičenju “Muzičari novog milenijuma” u Skoplju (prva nagrada nije dodeljena), Italiji – prva nagrada na takmičenju “Citta di Stresa”. Nastupala je u svim značajnijim salama Srbije ( Zadužbina I.Kolarca – Beograd; Sinagoga, Gradska kuća – Novi Sad; Gradska kuća – Subotica) predstavljajući se publici kao solista, sa orkestrom i kao član kamernih ansambala. Kao solista nastupala je sa orkestrima Vojvođanski simfoničari, Camerata academica, Temišvarska filharmonija, Schlezinger, orkestar Akademije umetnosti u Novom Sadu. Do sada, ostvarila je saradnju sa dirigentima: Francesco la Vecchia, Gheorghe Kostin, Saša Nikolovski Đumar, Željka Milošević, Vladimir Milić, Nemanja Mitrašević. Takođe, duži niz godina aktivna je kao član klavirskog dua Floreus, u sastavu Andrea Der – Sanja Lukovac. U više navrata sarađivala je i sa jednim od najuspešnijih violinista na ovom području Robertom Lakatošem, klarinetistom Kristijanom Borošem, kao i sa Novosadskim duvačkim kvintetom. Trenutno je zaposlena kao vanredni profesor na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu.

 

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X