maj 23, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd
MUZIKA

GORDANA JOSIFOVA NEDELKOVSKA, OBOA (MAKEDONIJA)

GORDANA JOSIFOVA NEDELKOVSKA, oboa (Makedonija)
Elena Atanasovska Ivanovska, klavir (Makedonija)
Oboistkinja GORDANA JOSIFOVA NEDELKOVSKA uživa izuzetan ugled među najvišim muzičkim krugovima širom Evrope, a smatra se jednim od najznačajnijih makedonskih umetnika.
Kritika je naziva “prefinjenom pesnikinjom oboe“, a njeno ime je sinonim za težnju ka savršenstvu u muzičkom izrazu.
Nastupa širom Evrope, a izuzetno je cenjen i njen pedagoški rad.
Pokrovitelj: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije

 

GORDANU JOSIFOVU NEDELKOVSKU kritika naziva “prefinjenom pesnikinjom oboe”, a njeno ime je u makedonskim kulturnim krugovima sinonim za težnju ka savršenstvu u muzičkom izrazu.
Po završetku redovnih studija na Fakultetu za muziku Univerziteta “Ćirilo i Metodije” u Skoplju, upisuje postdiplomske studije oboe i engleske horne na istom fakultetu, u klasi Kira Davidovskog. Usavršavanje nastavlja na Mocart akademiji u Varšavi i Banff Centre of Music and Sound u Kanadi. Za vreme školovanja beležila je brojne kamerne nastupe.
Profesorka Josifova Nedelkovska je ugledni član Udruženja muzičara Makedonije i prorektor Fakulteta za muziku Univerziteta “Ćirilo i Metodije”, gde i redovni profesor na odsecima oboe, kamerne muzike i metodike nastave. Takođe je i predsednica Univerzitetskog saveta za kulturu.
Gordana je članica odbora Makedonske nacionalne radio i televizije, predsednica Muzičke omladine i članica odbora koji dodeljuje nagradu “Sv. Klement”.
Od Gordaninih važnih nastupa, izdvajamo tri koncerta na Danima makedonske kulture u St. Petersburgu (solista sa Simfonijskim i kamernim orkestrom St. Petersburga), nastup u Moskvi sa kamernim orkestrom “Musica Viva”, nastup na festivalu “Emilia Romagna” u Bolonji (Italija), festivalu Altenburger Music Festival u Nemačkoj, resital u Royal Music Academy u Hagu (Holandija), nastup na koncertu održanom u čast Sv. Ćirila u Rimu (Italija), koncert na Ljubljanskom letnjem festivalu, Splitskom letnjem festivalu (solista sa Makedonskom filharmonijom), Večerima Sv. Donata u Zadru, Nomusu (Novi Sad), Beogradu, na Ohridskom letnjem festivalu (solista sa kamernim orekstrom “Sophia Soloists” iz Bugarske i kamernim orkestrom “Gudači Sv. Đorđa” iz Beograda), na Skopskom letnjem festivalu.
Koncertirala je širom sveta, zajedno sa Makedonskom filharmonijom, Makedonskim kamernim orkestrom i Simfonijskim orkestrom RTS-a.
Jedan je od osnivača “Ohridskih bisera 2005 – međunarodnog takmičenja mladih muzičara” i već 10 godina je članica Makedonskog duvačkog kvarteta.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X