maj 23, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd
MUZIKA

GALA KONCERT – VAMA U ČAST – JOVAN I GUDAČI

VELIKA DVORANA KOLARČEVE ZADUŽBINE
Maestro JOVAN KOLUNDŽIJA, violina i kamerni orkestar GUDAČI SV. ĐORĐA
“VAMA U ČAST – JOVAN I GUDAČI”
Najlepša klasika i filmska muzika
Tradicionalni koncert maestra JOVANA KOLUNDŽIJE na Kolarcu, će ove godine doneti novu saradnju proslavljenog violiniste i našeg najuglednijeg kamernog orkestra Gudači sv. Đorđa, u zanimljivom spoju klasike i filmske muzike.
U čast onih koji na kraju svake godine sa nestrpljenjem očekuju novi koncertni projekat maestra Kolundžije na Kolarcu, osmišljen je program koji će za publiku biti veoma atraktivan, dok će za izvođače predstavljati pravi izazov.
Sledeći uspešnu ideju prošlogodišnjeg koncerta „Ladies in Lavender“, koji je uveo filmsku muziku na repertoar maestra Kolundžije, nastupajući koncert će, pored dela velikana klasike, doneti i kompozicije najpoznatijeg autora filmske muzike, Enija Morikonea i njegovu muziku iz filma Cinema Paradiso, koja će u Beogradu biti izvedena prvi put, u obradi za violinu i kamerni orkestar.

Program: Bach, Kreisler, Massenet, Saint-Saens, Sarasate, Moriccone

ULAZNICE SU U PRODAJI NA BILETARNICI KOLARČEVE ZADUŽBINE

Pokrovitelj koncerta: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije
Organizatori: Centar lepih umetnosti Guarnerius i kamerni orkestar Gudači sv. Đorđa

 

Violinista JOVAN KOLUNDŽIJA je rođen u Beogradu, gde je magistrirao na Muzičkoj akademiji u klasi profesora Petra Toškova, a usavršavao se kod čuvenog violiniste Henrika Šeringa. Iza sebe ima zavidnu svetsku karijeru i više od četiri hiljade održanih koncerata u zemlji i svetu.
Jovan Kolundžija je osnivač Centra lepih umetnosti u Beogradu, koji nosi naziv Guarnerius po Guarneriusovoj violini iz 1754. godine, na kojoj Jovan nastupa poslednjih dvadesetak godina. Naš umetnik pored svojih koncerata, deo svog vremena posvećuje promovisanju i daljem školovanju mladih talenata u svojoj umetničkoj zadužbini – Centru lepih umetnosti Guarnerius, koji je postao najatraktivnija kamerna dvorana u našem gradu, a otvoren je 2001. godine.
Brojne nagrade i priznanja svedoče o njegovim visokim umetničkim dostignućima, kako u zemlji, tako i u inostranstvu:
Specijalna Diploma na Međunarodnom takmičenju Wieniawski u Poznanju 1967.
Prva nagrada na Takmičenju mladih jugoslovenskih violinista u Zagrebu 1969.
Diploma na Međunarodnom takmičenju Žak Tibo u Parizu 1969.
Specijalna Diploma na Međunarodnom takmičenju Karl Fleš u Londonu 1970.
Prva nagrada na Takmičenju Sabre Marokin u Meksiku 1971.
Druga nagrada na Međunarodnom takmičenju omladine u Beogradu 1971.
Prva Nagrada Saveza kompozitora Jugoslavije na Međunarodnom takmičenju muzičke omladine Jugoslavije 1971.
Oktobarska nagrada grada Beograda za najbolje stručne i naučne radove studenata 1971.
Međunarodna Nagrada na takmičenju Mađarske televizije u Budimpešti 1971.
Nagrada Ivo Tijardović u Zagrebu za brojne nastupe vrhunskog kvaliteta 1977.
Povelja Saveza muzičkih umetnika Jugoslavije Zlatna lira ( najveća jugoslovenska umetnička nagrada), za najuspešnija umetnička ostvarenja između dva kongresa 1974.-1979.
Priznanja Udruženja muzičkih umetnika Srbije za najuspešnije koncerte u Beogradu 1977., 1978., 1979. i 1986. godine
Nagrada Orlando u Dubrovniku za najbolji koncert na Dubrovačkom letnjem festivalu 1982.
Oktobarska nagrada grada Beograda za najvrednije dostignuće u oblasti muzike 1988.
Gramatom patrijarha srpskog gospodina Pavla 2004.
Godišnja nagrada Zlatni Beočug za trajni doprinos kulturi Beograda 2006.
Aprilska nagrada grada Beograda za muzičko i muzičko scensko stvaralaštvo 2007. godine
1994. godine maestro Kolundžija je kao solista sa Beogradskom filharmonijom i Gudačima Sv. Đorđa, izveo program DESET VELIČANSTVENIH koji se sastojao od deset violinskih koncerata za samo četiri dana.
Kraj 2008. godine obeležio je maestralni koncertni poduhvat Jovana Kolundžije-projekat VOLITE LI BETOVENA u četiri uzastopne večeri doneo izvođenje integralnog opusa Betovenovih sonata za klavir i violinu, što je bio pravi kuriozitet, ne samo za Beograd, već i za svetsku muzičku scenu. Ovo je bio nesvakidašnji poduhvat koji se na koncertnim podijumima u svetu retko realizuje.

Nastavljajući tradiciju decembarskih druženja sa beogradskom publikom, maestro Kolundžija je na koncertima BRAVISSIMO MAESTRO MOZART! uz saradnju četiri pijanistkinje izveo 15 Mocartovih sonata, što je još jedan ambiciozan projekat, koji je obeležio koncertnu sezonu 2009/10.
2010. godine Jovan Kolundžija je koncertnim projektom U ČAST VELIKOM BRAMSU, zaokružio ideju izvođenja celokupnih opusa sonata velikih autora, s obzirom da je program predstavljen publici na Kolarcu, ali i širom zemlje, doneo kompletan opus sonata Johanesa Bramsa za violinu i klavir.
Turneje – više puta je nastupao u sledećim zemljama: Austrija, Belgija, Švedska, Kanada, Čile, Kolumbija, Kostarika, Češka, Slovačka, Finska, Francuska, Grčka, Mađarska, Indija, Italija, Meksiko, Norveška, Peru, Južna Koreja, Poljska, Rumunija, Bugarska, Rusija, Ukrajina, Belorusija, Litvanija, Letonija, Estonija, Španija, Velika Britanija, Venecuela, SAD, Nemačka, Kina, Tajland, Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Srbija…
Festivali – Salzburg, Berlin, Evijan, Praško Proleće, Bratislavske muzičke svečanosti, Dubrovački letnji festival, Beogradski muzički festival, Ohridsko leto, Servantino u Meksiku, Malar u Švedskoj itd…
Nastupao je sa uglednim umetnicima kao što su: Henrik Šering, Aldo Čikolini, Aleksis Vajsenberg, Lovro Matačić, Vaclav Smetaček, Oskar Danon, Aleksis Hauzer, Veronika Dudarova, Keniširo Kobajaši, Hans Peter Frank, Jevgenij Svetlanov, Karlo Ceki, Sikstin Erling,Pavle Dešpalj, Živojin Zdravković, Milan Horvat, Mladen Jagušt, Šeldon Morgenstern itd.
Nastupao je u najpoznatijim svetskim koncertnim dvoranama poput Karnegi Hola u Njujorku, koncertne dvorane Čajkovski u Moskvi, Gavo u Parizu, Sale filharmonije Žorž Enesku u Bukureštu, Santa Ćeilija u Rimu, Beas Artes u Meksiko Sitiju, Gevand Haus u Lajpcigu, koncertne dvorana Dvoržak, itd….
Nastupao je na specijalnim koncertima koja su bila u organizaciji UNESCO u Beogradu i Parizu i bio je član FIAM-a – UNESCO.
Snimio je veliki broj LP-a i CD-a, emitovanih na mnogim međunarodnim TV i radio stanicama, a samo u okviru snimljenih programa RTS-a, ima preko dvesta sati snimljenog materijala.
Održao je veliki broj humanitarnih koncerata.

KRITIKE
» ….Jovan poseduje urođene kvalitete koji se ne mogu naučiti. Mislim na kvalitet zvuka, toplinu, humani prilaz muzici, osećaj za stil. On je srećna kombinacija srca i duha… Jovan Kolundžija je jedinstven dragulj među mladim svetskim violinistima. On doseže najviše domene u umetničkom izvođenju…Pred njim je izuzetna međunarodna karijera…« (Henrik Šering)
»…Divili smo se vašoj sigurnosti i vatrenosti vašeg izvođenja, vašem majstorstvu i jedinstvenoj koncepciji ». (Jehudi Menjuhin)

Kamerni orkestar Gudači sv. Đorđa osnovan je 1992. godine, na inicijativu grupe bivših učenika prstižne Škole za muzičke talente iz Ćuprije i našeg uglednog profesora Petra Ivanovića.
Do danas, više generacija najeminentnijih umetnika činile su ovaj jedinstveni beogradski kamerni ansambl. Koncerte Gudača sv. Đorđa pratile su nepodeljene simpatije publike i visoke ocene stručne javnosti u zemlji i inostranstvu, a trajni zvučni zapisi za radio i televiziju, kao i 17 CD izdanja verodostojno dokumentuju umetničke rezultate orkestra.
Gudači za sobom imaju više od 1600 koncertnih nastupa u zemlji, ali i širom Evrope, a redovno nastupaju na renomiranim festivalima.
Svojim muzičkim profilom, posvećenošću i entuzijazmom ostvarili su sjajne saradnje sa renomiranim solistima, dirigentima i kompozitorima.
Prva nagrada na Međunarodnom takmičenju Muzičke omladine u Beogradu 1996. godine, doprinela je da ovaj ansambl postane jedan od najznačajnijih orkestara u zemlji, a iste godine, Gudači sv. Đorđa su pozvani da održe koncert u Londonu povodom 50-ogodišnjice UNICEF-a.
Prestižnu Nagradu Grada Beograda, Gudači sv. Đorđa su dobili 2006. godine za izvođenje muzičkog maratona pod nazivom Music Challenge, na kojem su izvedeni svi Mocartovi koncerti za violinu i Simfonija br. 29 u A-duru.
U svom dve decenije dugom radu, ostvarili su brojne uspehe, a od nedavno dobijenih nagrada, izdvaja se priznanje Koncert godine, koje je ugledni magazin Muzika Klasika dodelio Gudačima i violinisti Romanu Simoviću za najuspešniji koncert održan u 2011. godini.
Krajem prošle godine, upravo na pragu početka proslave velikog jubileja, Gudačima sv. Đorđa je priličena velika čast – postali su partneri velikog projekta Beograd 2020 – evropska prestonica kulture, uz obrazloženje da « Gudači na najbolji način promovišu kreativni potencijal, životni stil i kulturnu ponudu Beograda, kao i njegov kosmopolitizam i multikulturalnost. »

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X