maj 23, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd
MUZIKA

GALA KONCERT: CÉLESTINE COLBERT, SOPRAN, CAMILLE CHAPPUIS, SOPRAN I JASNA JEREMIĆ, KLAVIR

VEČE OPERE U GVARNERIUSU

Dva soprana iz Švajcarske, Selestin Kolber i Kamij Šapui, u pratnji pijanistkinje Jasne Jeremić, premijerno će se predstaviti beogradskoj publici na koncertu 17. septembra u Centru lepih umetnosti Gvarnerius.

Program: Monteverdi, Mocart, Pučini, Britn.

Selestin Kolber (Célestine Colbert), sopran, muzikom se bavi od svog ranog detinjstva. Učila je violinu na Konzervatorijumu u Lozani (Švajcarska) i bila je član mnogih vokalnih sastava. Kao adolescent počela je da sarađuje sa džez muzičarima. Sa petnaest godina otkriva operu u kojoj pronalazi svoj budući poziv. Upisuje Konzervatorijum „Ribaupierre“ u Lozani u klasi profesorke Joane Bentoju, kod koje je diplomirala 2013. Selestin je završila i studije istorije umetnosti, francuske književnosti i muzikologije na Univerzitetu u Ženevi. Specifična tamna boja njenog glasa joj omogućuje solo repetoar Bramsa, Šumana, Štrausa i Vagnera kao i operski repertoar Pučinija, Verdija, Mocarta. Nakon završetka studija, sa kolegama Florens Reno (sopran) i Rafael Vulšligerom (bas-bariton), Selestin osniva ansambl „FloRaCe“, koji izvodi operski repertoar širom Švajcarske. Članica je operskog studija Joane Bentoju sa kojim izvodi značajne operske uloge. Nakon završetka studija u Lozani, Selestin se usavršava na „Jacobs School of Music“ u SAD-u u klasi profesorke Kerol Vejnes. Nastupala je na prestižnom „Verbier“ festivalu klasične muzike u Švajcarskoj i kao solista hora „Euterpe“, pod vođstvom Kristofa Džesneja.

Kamij Šapui (Camille Chappuis) je lirski sopran. Nakon završenih studija muzikologije i antropologije na Univerzitetu u Frajburgu (Švajcarska), Kamij upisuje Konzervatorijum „Ribaupierre“ u Lozani u klasi Joane Bentoju, kod koje je diplomirala u junu 2014. Usavršavala se na majstorskim kursevima kod profesora Bil Aub (Nemačka), Aleksandra Boer (Švajcarska) i Marivi Blasko (Španija). Godine 2005. dobija ulogu u operi „Čarobna frula“ Mocarta, pod dirigentskom palicom Fakundo Agudina. Sa ansamblom putuje na turneju u Monte Karlo, Torino (Italija) i Moutier (Švajcarska). Nastupala je kao solista hora „Euterpe“ Kristofa Džesneja. Godine 2012. učestvuje u projektu koreografa Tibora Majarda „Glas i govor tela“ sa kojim nastupa u Holandiji i Švajcarskoj. Sa svojim učenicima solo pevanja osniva oktet „a capella“ i duo „Alternance“. Godine 2013. započinje saradnju sa još pet umetnika (slikara, koreografa i muzičara) i otvara „Studio Stam“ u prostoru stare napuštene fabrike (Porrentruy, Jura, Švajcarska), u svrhu umetničkog stvaralaštva, koncerata, performansa, majstorskih kurseva.
Prilikom obeležavanja stogodišnjice od osnivanja instituta „Ribaupierre“ u Lozani, Selestin i Kamij su u toku 2015. nastupale u prestižnim salama Romanske Švajcarske u pratnji orkestra „Ribauprierre“, izvodivši duete i arije iz Mocartovih opera.

Jasna Jeremić je pijanistkinja koja živi i radi u Lozani (Švajcarska). Odrasla je u Negotinu a klavir počinje da uči sa osam godina u klasi ukrajinskog pijaniste i pedagoga Genadija Mirosnika. Još u detinjstvu postaje zapažena po svom talentu i sa uspehom učestvuje na republičkim, saveznim i međunarodnim takmičenjima. Sa 14 godina nastupa kao solista sa Filharmonijom grada Lavova (Ukrajina). Sa 16 godina upisuje Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu, gde je diplomirala 2004. u klasi Aleksandra Šandorova. Usavršavala se na majstorskim kursevima EPTA-e (European Pianist Teacher Association) kod Svetlane Bogino i Mirjane Šujice Babić, kao i na kursevima kamerne muzike „Colluvio“ u Predingu (Austrija), sa turnejom u Beču, Minhenu i Beogradu. Za vreme studija u Beogradu pored klasičnog repertoara, pokazuje afinitet prema muzici XX veka i izvodi dela Bartoka, Mesijana, Kramba, Kagela na Kolarčevom Univerzitetu, Gvarneriusu, Narodnom pozorištu.

Godine 2005. Jasna upisuje poslediplomske studije na Konzervatorijumu u Lozani (Švajcarska), u klasi profesora Žan-Fransoa Antoniolia. U okviru projekta savremene muzike osniva kvartet „4p“. Ansambl, sačinjen od dve pijanistkinje i dvoje perkusionista, ubrzo ostvaruje uspeh izvođenjem „Posvećenja Proleća“ Stravinskog i nastupa u značajnim salama grada, na festivalu „Fête de la Musique“, „Midi Concert“ i snima za švajcarski radio „Espace2″. Nakon završetka poslediplomskih studija, Jasna dobija mesto korepetitora na odseku solo pevanja na institutu „Ribaupierre“ i ujedno postaje pijanista operskog studija Joane Bentoju, sa kojim učestvuje na godišnjim predstavama. Godine 2010. Jasna studira džez klavir i improvizaciju kod profesora Tieri Langa na Konzervatorijumu u Montreju. U periodu od 2013-2016. usavršava se na specijalističkim studijama „Pokret i muzika“ na institutu „Jaques-Dalcroze“ u Ženevi, što joj omogućava da primenjuje ovu posebnu metodu u svom pedagoškom radu.

Jasna, Kamij i Selestin uspešno sarađuju već osam godina i do sada su nastupale u Švajcarskoj, Francuskoj i Belgiji. Ovo će biti njihov prvi nastup u Srbiji.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X