maj 23, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd
MUZIKA

„FMU I GVARNERIUS NAGRAĐUJU“ – VIKTOR RADIĆ, klavir i DARIA RADIĆ, violina

8. SEZONA CIKLUSA KONCERATA

„FMU I GVARNERIUS NAGRAĐUJU“

VIKTOR RADIĆ, klavir

DARIA RADIĆ, violina

Petak, 31. maj 2019. godine u 20 časova

Program: Šopen, Brams, Debisi

Ulaz je slobodan.

Talente podržavaju: Ministarstvo kulture i informisanja i Grad Beograd

U petak, 31. maja (20č), posetioci Gvarnerijusa imaće priliku da uživaju u talentu sjajnog mladog pijaniste, dobitnika nagrada na takmičenjima Nikolai Rubinstein, Mihailo Vukdragović, Virtuosi per musica di pianoforte, San Dona di Piave, Chopin Fest, jednog od najboljih studenata Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, Viktora Radića. Gost koncerta je violinistkinja Daria Radić, sa kojom Viktor nastupa u duu od ranog uzrasta, pohađajući Muzičku školu Isidor Bajić u Novom Sadu. Od oktobra 2018, na Akademiji za glasbo u Ljubljani, sviraju kao kamerni duo pod mentorstvom prof. Mihe Haasa i tokom godine nastupaju na nekoliko koncerata u organizaciji Akademije.

Viktor Radić (1996), rođen u Novom Sadu, počeo je da uči klavir u klasi prof. Ivane Branovački u Muzičkoj školi Isidor Bajić u Novom Sadu, potom je nastavio školovanje u klasi prof. Srđana Dalagije. Dobitnik je nagrada na internacionalnim takmičenjima: Nikolai Rubinstein, Francuska; Mihajlo Vukdragović, Šabac; Virtuosi per musica di pianoforte, Češka; San Dona di Piave, Italija; Chopin Fest, Beograd; Memorijal Isidor Bajić, Novi Sad; Euregio Piano Award, Nemačka; Međunarodno takmičenje mladih pijanista, Niš; Međunarodno klavirsko takmičenje Janez Matičič, Slovenija.

Nagrađen je stipendijom od strane Yamaha Music Foundation of Europe 2017. godine. Dobitnik je nagrada od strane fonda FMU u Beogradu: Emil Hajek za najperspektivnijeg pijanistu; Katarina Aćimović za najbolju interpretaciju sonate; godišnja nagrada, dodeljena najboljem studentu na studijskom programu za klavir. U martu 2019. godine mu je dodeljena i nagrada Nevena Popović za najznačajnije umetničko ostvarenje u prethodnoj kalendarskoj godini.

Imao je brojne koncerte u Srbiji i Sloveniji, posebno u beogradskim salama i prostorima kao što su: Zadužbina Ilije M. Kolarca, Beogradska filharmonija, Galerija SANU, Studentski kulturni centar, Ruski dom, Narodna biblioteka Srbije, UK Parobrod, Dečji kulturni centar. Održao solističke koncerte u UK Parobrod, Galeriji SANU i Gvarnerijusu. Kao laureat ChopinFest je nastupao na koncertima pobednika u okviru Odjeka Šopen festa u Galeriji Kolarčeve zadužbine, Skupštini grada Beograda, Kragujevačkoj gimnaziji, Galeriji Progres. Nastupao na festivalima: Chopin Piano Fest u Prištini; BEMUS i FESTUM u Beogradu. U aprilu 2018. je nastupiokao solista sa studentskimorkestrom FMU, pod dirigentskom palicom maestra Bojana Suđića.

Tokom godina je ujedno pohađao i veliki broj majstorskih kurseva kod dr Arba Valdme i Svetlane Bogino. Takođe je radio i sa Aleksandrom Madžarom, Brunom Kaninom, Jasminkom Stančul, Mihaelom Udeom i Hinkom Hasom. Kao deo klavirskog tria pohađao je i kurs violiniste Bogdana Božovića.

Trenutno je na master studijama klavira na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Lidije Stanković i na Akademiji za glasbo u Ljubljani, u klasi prof. Tatjane Ognjanovič.

Daria Radić (1998) počela je da svira violinu sa četiri godine u klasi prof. Čabe Zime u Muzičkoj školi Isidor Bajić u Novom Sadu, srednju školu je završila u klasi prof. Vitalija Gulijčuka. Trenutno pohađa prvu godinu magistarskih studija na Akademiji za glasbo u Ljubljani, u klasi prof. Vasilija Meljnikova. Daria je dobitnica više od trideset prvih nagrada na državnim i međunarodnim takmičenjima u Srbiji i inostrnastvu, kao što su: Republičko takmičenje u Srbiji; Primo Concorso internazionale, Piran, Slovenija; Rudolf Matz, Dubrovnik, Hrvatska.

Sarađuje sa orkestrima: RTV Simfonični orkester i SNG Opera in Balet, Ljubljanau Sloveniji. Kao solista se predstavila do sada dva puta sa orkestrom: 2018. godine sa orkestrom SNG Opera in Balet, Ljubljana; i 2019. sa orkestrom SNG Maribor, sa koncertima u Mariboru i Ljubljani. Mnogo nastupa kao član različitih kamernih sastava u Sloveniji, Italiji i Srbiji. Pohađala je letnje kurseve/festivale violine: Bocce di Cattaro – International String Festival, Kotor, Crna Gora – prof. Arkadij Vinokurov; Festival Musica di Laguna, Kjođa, Italija – mastero Dejan Bogdanović; Violin Masterclass, Radovljica, Slovenija; i Devin, Italija – prof. Vasilij Meljnikov.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X