jul 18, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd
MUZIKA

„FMU I GVARNERIUS NAGRAĐUJU“ – VEČE RUSKOG DUETA

6. SEZONA CIKLUSA KONCERATA

„FMU I GVARNERIUS NAGRAĐUJU“

Koncert

VEČE RUSKOG DUETA

Utorak, 21. Mart 2017. godine u 20 časova

Milena Damnjanović, sopran, Stevan Karanac, tenor

Milica Nikolić, sopran i Dušan Svilar, tenor

u saradnji sa pijanistima Ivanom Milutinović i Milanom Milićem

Program: A. E. Varlamov, M. I. Glinka, P. P. Bulahov i A. L. Guriljov

 

Na koncertu učestvuju najbolji mladi umetnici sa Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, studenti osnovnih, master i doktorskih studija, koji se ističu svojim uspesima i nagradama ostvarenim na domaćoj i međunarodnoj sceni, a proglašeni su i za najbolje na svojim katedrama.

Pokrovitelj ciklusa šestu godinu za redom: Kompanija NELT

Organizator koncerta: Fakultet muzičke umetnosti i Ustanova GVARNERIUS Beograd.

Ulaz na koncert je slobodan.

Milena Damnjanović, sopran, je studentkinja četvrte godine Fakulteta muzičke umetnosti Univerziteta u Beogradu u klasi profesorke Violete Pančetović Radaković. Rođena je u Kruševcu, 6. decembra 1994. godine. Uporedo je završila osnovnu školu i nižu muzičku školu, na odseku Klavir, a zatim je upisala odsek Solo pevanje u Srednjoj muzičkoj školi „Stevan Hristić“ u Kruševcu, koju je završila kao đak generacije 2013.godine. U toku svog školovanja osvojila je niz republičkih nagrada iz solo pevanja, klavira, harmonije, solfeđa.

Tokom studija na Fakultetu muzičke umetnosti najveći uspesi su: prvo mesto na međunarodnom 17. Takmičenju solo pevača „Nikola Cvejić“ u Rumi 2014. godine, prvo mesto i laureat na istom takmičenju 2015. godine, prvo mesto na takmičenju „Srpska solo pesma“ u Mladenovcu održanom 2014.godine, prvo mesto i laureat na istom takmičenju održanom 2015. godine, drugo mesto na takmičenju „Lazar Jovanović“ 2014. godine, prvo mesto na istom takmičenju 2015. godine i prvo mesto i lauret u svojoj kategoriji na istom takmičenju 2016.godine, drugo mesto i specijalna nagrada za najbolje izvedenu kompoziciju sa pozivnog kompozitorskog konkursa na takmičenju „Obzorje na Tisi“, održanom u Novom Bečeju, prvo mesto na Međunarodnom studentskom takmičenju komplementarnog klavira u Nišu 2015. godine i prvo mesto iz uporednog klavira na Festivalu „Isidor Bajić“ u Novom Sadu 2016.godine.

Kao solista, nastupila je sa horom „Collegium musicum“, izvodeći „Opelo“ Miloja Milojevića na Kolarcu, 2015. godine.
Učestvovala je na Koncertu mladih autora (KOMA) u Beogradskoj filharmoniji.
U okviru ciklusa koncerata „Put ka Belkantu“ nastupala je sa Vojnim orkestrom „Stanislav Binički“ u Domu Vojske, 2015. godine.
Učestvovala je u okviru Letnje umetničke škole Univerziteta umetnosti „Grad u trouglu“ u Smederevu 2015.godine.
Nastupila je u kući Kralja Petra u okviru koncerta studenata kompozicije. (Kuća za umetnost)
Učestvovala je na sedmom Festivalu studenata Univerziteta umetnosti (FESTUM) 2016. godine, održanom u Skupštini grada.
Premijerno je izvela Mesijanovu solo pesmu „Resurrection“ u okviru koncerta studenata Katedre za solo pevanje u Dečjem kulturnom centru, 2016. godine.
U okviru ciklusa koncerata najboljih studenata Fakulteta muzičke umetnosti, svoj prvi solistički koncert održala je u Gvarnerijusu 2016. godine.
U okviru koncerta studenata operskog studija, nastupala je u Ustanovi kulture ”Vuk Karadžić” i u Skupštini grada kao učesnica Belefa 2016. godine.
Nastupala je Beogradskoj filharmoniji i Studentskom kulturnom centru u okviru ciklusa koncerata studenata Katedre za solo pevanje.
Nastupala je u okviru manifestacije „Dani evropske baštine“ u Ustanovi kulture Palilula 2016.godine.

Stevan Karanac, tenor, muzičko obrazovanje počinje u muzičkoj školi „dr Miloje Milojević“, u Kragujevcu, u klasi prof. Lidije Jevremović Sofije. Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu upisuje 2014. god. u klasi prof. Violete Pančetović Radaković, a 2016.god. studije nastavlja u klasi prof. Nikole Mijailovića.

Stilove, tehniku pevanja i glumu usavršava na mnogim radionicama i majstorskim kursevima: sa glumcem Andrejom Maričićem sa rediteljkom Ivanom Dragutinović Maričić, Tadijom Miletićem, Vladimirom Nićiforovićem, Mortenom Roesenom, Dženifer Larmor, Ketrin Hatajom, Darinom Takovom, Davidom Bižićem, Predragom Gostom, Marijanom Mijanović, Hjun Suk Li, Jasminom Trumbetaš Petrović, Aleksandrom Nikolićem i Vladimirom Redkinom. Kao aktivan učesnik na internacionalnim takmičenjima u Srbiji i regionu, dobitnik je brojnih visokih nagrada i nagrada laureata.

Koncertne aktivnosti obuhvataju solističke nastupe, nastupe kao solista sa horovima i ansamblima, u ciklusu Kantata Ditriha Bukstehudea „Membra Jesu Nostri„, (dirigent Predrag Gosta) i u oratorijumu Georga Fridriha Hendla „Dixit Dominus„, u Beogradskoj filharmoniji (dirigent Nemanja Mitrašević). Na operskoj sceni debituje ulogom Lenskog u adaptaciji opere „Evgenije Onjegin„, Petra Iljiča Čajkovskog, pod umetničkim vođstvom Lidije Jevremović Sofije. Operski repertoar gradi ulogama u operama „Apotekar„, (Mengone), Jozefa Hajdna, „Titovo milosrđe„, (Tito), „Tako čine sve„, (Ferando),Volfganga Amadeusa Mocarta,“Romeo i Julija„, (Tibald), Šarla Gunoa, a od 2014. godine, u honorarnom angažmanu u Narodnom pozorištu u Beogradu izvodi opere „Bastijen i Bastijena„, (Bastijen), Volfganga Amadeusa Mocarta, , „Nabuko„, (Abdalo), „Atila„, (Uldino), „Don Karlo„, (Grof Lerma), „Travijata„, (Đuzepe, Komesar), Đuzepea Verdija i „Đani Skiki“ (Gerardino ), Đakoma Pučinija.

Polaznik operskog studija „Borislav Popović“,Narodnog pozorišta u Beogradu u sezoni 2016/2017.

Milica Nikolić, sopran, rođena je 1993. godine u Požarevcu, gde i završava muzičku školu„Stevan Mokranjac“. U nižim razredima svirala je harmoniku u klasi profesorke Snežane Milovanović, dok je u srednjoj školi bila na odseku za solo pevanje, u klasi profesorke Marte Blagojević, i na odseku za teoriju muzike. Tokom školovanja učestvovala je u raznim projektima škole i osvajala mnoge nagrade, kako iz solo pevanja, tako i iz teorije muzike.

Godine 2012. upisuje Muzičku akademiju u Beogradu u klasi prof. Violete Pančetović Radaković. Godine 2013. učestvovala je na takmičenju „Srpska solo pesma“ u Mladenovcu, gde je osvojila II nagradu. Naredne godine učestvovala je na takmičenju solo pevača „Nikola Cvejić“u Rumi, gde je osvojila III nagradu. Pored toga, 2015. godine učestvovala je i u projektima „Poklonimo se tim velikim godinama“ u Ruskom domu, kao i u projekciji operete „Slepi miš“, koja je imala izvođenja na festivalu Belef, Danima Beograda, u pozorištu Dadov, i na maloj sceni Narodnog pozorišta. Od značajnijih nastupa u 2016. godini, mogu se spomenuti nastup u Studentskom kulturnom centru, Dečijem kulturnom centru, Gradskoj skupštini Beograda i u sali Beogradske filharmonije, kao i koncert u Ustanovi kulture Parobrod. Sada je student master studija na Fakultetu muzičke umetnosti.

Dušan Svilar, tenor, je rođen 1990. godine u Subotici gde je pohađao Gimnaziju „Svetozar Marković“ i Srednju Muzičku Školu na smeru za solo pevanje u klasi prof. Emilije Barat. Godine 2012. upisuje Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu, smer-solo pevanje u klasi prof. Anete Ilić. Značajni nastupi tokom studiranja zabeleženi su u izvođenju sa orkestrom Ministarstva Odbrane „Stanislav Binički“, Subotičkom filharmonijom i operskom pevačicom Piti Katalin iz Budimpešte, u projektu „Poklonimo se tim velikim godinama“ u Ruskom domu u Beogradu kao i u izvođačkoj ulozi Alfreda u opereti „Slepi miš“ u produkciji FMU i pozorišta Dadov tokom 2015. godine sa izvođenjima u pozorištu Dadov, na festivalu Belef, i u Narodnom pozorištu u Beogradu. Nakon završetka osnovnih akademskih studija 2016. godine, tumači glavnu ulogu Dragutina Dimitrijevića Apisa u mjuziklu „Tajna Crne ruke“ u režiji Ljubiše Ristića u produkciji KPGT, sa više izvođenja u Sava Centru u Beogradu i u Srpskom Narodnom Pozorištu u Novom Sadu. Trenutno je student na master akademskim studijama u klasi prof. Anete Ilić.

Ivana Milutinović, klavir, rođena je 1993.godine. Trenutno je na master studijama u klasi prof. Lidije Stanković na FMU u Beogradu.

Dobitnica je mnogobrojnih nagrada, od kojih su I nagrada na takmičenju MŠ “Davorin Jenko”, I nagrada na međunarodnom takmičenju u Šapcu , II nagrada na Republičkom takmičenju, I nagrada na takmičenju MŠ ”Dr Vojislav Vučković”, III nagrada na medjunarodnom takmičenju „Petar Konjović“.

Svoj prvi solistički koncert je održala sa 14 godina. Nastupala je u Kolarčevoj zadužbini, Beogradskoj filharmoniji, Studentskom kulturnom centru, Dečijem kulturnom centru, Francuskom Institutu… Intenzivno se bavi kamernom muzikom u različitim sastavima, a sa Milicom Nikolić i Dušanom Svilarom uspešno sarađuje već 4 godine.

Milan Milić, klavir (1996, Beograd), student treće godine klavira na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi red.prof. Marije Đukić.

Ostvario je brojne nastupe u Beogradu (Velika dvorana Zadužbine Ilije M.Kolarca, Velika sala Doma omladine, Dvorana Centralnog kluba Doma vojske Srbije, Studentski kulturni centar, Etnografski muzej, Velika sala Ruskog doma, Atrijum Narodne biblioteke, Centar za kulturu Šumice) i Srbiji ( Smederevo, Šabac, Ub).

Održao je jedanaest solističkih koncerata: u Galeriji SANU, Muzičkoj galeriji Zadužbine Ilije M.Kolarca, Galeriji Artget, salama beogradskih muzičkih škola „Mokranjac“ i „Davorin Jenko“ i u muzičkoj školi „Kosta Manojlović“ u Smederevu.

Na međunarodnim, republičkim i školskim pijanističkim takmičenjima osvojio je niz visokih nagrada. Njegov repertoar obuhvata dela svih stilskih epoha (Bah, Mocart, Betoven, List, Šopen, Brams, Rahmanjinov, Musorgski, Prokofjev…) kao i savremenih srpskih kompozitora.

 

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X