april 24, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd
MUZIKA

„FMU I GVARNERIUS NAGRAĐUJU“ – VASA VUČKOVIĆ, KLARINET

6. SEZONA CIKLUSA KONCERATA

„FMU I GVARNERIUS NAGRAĐUJU“

VASA VUČKOVIĆ, klarinet

Četvrtak, 16. novembar 2017. godine u 20 časova

Program: J. Mitrušić, E. Denisov, P. Bergamo, M. Kupferman

Pokrovitelji ciklusa: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Grad Beograd i Kompanija NELT

Organizatori koncerta: Fakultet muzičke umetnosti i Ustanova GVARNERIUS Beograd.

Prijatelj sezone 2017. Ustanove Gvarnerius: Kompanija Dunav osiguranje.

Ulaz na koncert je slobodan.

Aktivan kao solista, član kamernih ansambala i simfonijskih orkestara, klarinetista Vasa Vučković redovno nastupa izvodeći dela klasičnog repertoara, savremene i improvizacione muzike. Kao solista, član orkestra i raznovrsnih kamernih sastava nastupao je na festivalima „KLANGSPUREN NEW MUSIC FESTIVAL“, „Međunarodna tribina kompozitora“, „Belef“, „A-fest“, „Festival Ljubljana“, „KompArt“, „SOMUS“, „KoMA“, „European Clarinet Festival“, „Front Festival“, „NOMUS“, „Walter Boyekens Festival“, „Ruid al Sud“ „BUNT Festival“, i u drugim prilikama u zemlji i inostranstvu, uključujući Austriju, Belgiju, Bosnu i Hercegovinu, Mađarsku, Nemačku, Veliku Britaniju, Holandiju i Italiju i Sloveniju.

Kao solista nastupao je sa „Vojvođanskim Simfonijskim Orkestrom“ i „MAKRIS Simfonijskim Orkestrom“ ansamblom „Hor Klarineta“ i kamernim orkestrom „Kamerata Pančevo“. Sarađivao je sa orkestrom opere Srpskog narodnog pozorišta, ansamblom za novu muziku „Gradilište“, Beogradskom filharmonijom, “Ljubljana Internacional Orchestra“, “Camerata Academica”, “Orfelin“, „Metamorfozis“ ansamblom…

Dobitnik je više nagrada na republičkim i međunarodnim takmičenjima od kojih se izdvajaju Specijalna nagrada – „Deseto međunarodno takmičenje kamernih sastava duvača“, Pančevo (2011) i Prva nagrada internacionalnog takmičenja „Anton Eberst“, Novi Sad (2010).

Sa pijanistkinjom Natašom Penezić osnovao je duo „Vers la Flamme“ 2012. godine. Duo je do sada nastupao u mnogim gradovima Srbije, Belgiji, Bosni i Hercegovini, sa repertoarom koji podrazumeva promociju moderne i savremene muzike kao i premijerna izvođenja. U martu 2014. godine duo ”Vers la Flamme” osvaja I nagradu na međunarodnom takmičenju mladih muzičara ”Città di Treviso” (Italija), u kategoriji za interpretaciju savremene muzike. U maju iste godine duo osvaja I nagradu na međunarodnom takmičenju ”Luigi Zanuccoli” u Sogliano al Rubicone (Italija) – kategorija za kamernu muziku. Duo je snimio kompakt-disk sa delima Mejera Kupfermana (Meyer Kupferman), Jozefa Horovica (Joseph Horovitz), Jonasa Foršela (Jonas Forssell) i Jasmine Mitrušić.

Diplomske i master studije Vasa Vučković završio je u klasi prof. Nikole Srdića na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu. Trenutno je student doktorskih studija kamerne muzike na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu – klasa prof. Dejan Subotić. Tokom školovanja usavršavao se na majstorskim kursevima renomiranih solista i pedagoga: Michel Arrignon, François Benda, Wenzel Fuchs, Mate Bekavac, Tadej Kenig, Béla Kovács, Calogero Palermo, Paolo Beltramini, Seiki Shinohe, Masaharu Yamamoto, Dario Zingales i dr.

Na prvom takmičenju u izvođenju savremene srpske muzike ReConstruction (april 2017) Vasa je osvojio prvu nagradu u dve kategorije – solo nastup i kamerna muzika. Dobitnik je priznanja revije „Muzika Klasika“ – MLADI IZVOĐAČ GODINE (2016).

 

POKROVITELJI CIKLUSA

PRIJATELJ SEZONE 2017. USTANOVE GVARNERIUS

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X