maj 23, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd
MUZIKA

„FMU I GVARNERIUS NAGRAĐUJU“ – SEVERIN FILIPOVIĆ, KLAVIR

6. SEZONA CIKLUSA KONCERATA

„FMU I GVARNERIUS NAGRAĐUJU“

SEVERIN FILIPOVIĆ, klavir

Petak, 27. oktobar 2017. godine u 20 časova

Program: Bah/Busoni, Betoven, Debisi, Mendelson

 

Pokrovitelji ciklusa: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Grad Beograd i Kompanija NELT

Organizatori koncerta: Fakultet muzičke umetnosti i Ustanova GVARNERIUS Beograd.

Prijatelj sezone 2017. Ustanove Gvarnerius: Kompanija Dunav osiguranje.

Ulaz na koncert je slobodan.

Severin Filipović je rođen 1992. godine u Makarskoj (Hrvatska). Počeo je učiti klavir sa šest godina u Glazbenoj školi Makarska te u istoj školi stekao osnovno i srednje muzičko obrazovanje u klasi PROF. Olge Račić. Za vreme srednjoškolskog obrazovanja, sarađivao je sa Međunarodnim orkestrom mladih muzičara (‘‘International Youth Orchestra“ – Neumarkt) i svirao sa Dubrovačkom filharmonijom. Diplomirao je na FMU u Beogradu u klasi red.prof. Lidije Stanković a trenutno je na Master studijama Muzičke akademije u Briselu (“Koninklijk conservatorium Brussel“, Belgija) u klasi red.prof. Aleksandra Madžara. Svirao je u svim većim salama u Beogradu i redovno drži resitale u rodnom gradu.

Tokom osnovnih studija, učestvovao je i svirao na brojnim kulturnim festivalima i koncertima kao što su “A FEST“ u Novom Sadu, “ULUS“, “FESTUM“, “KULT“, “UMETNIZACIJA“, koncerti “SUBOTOM U 6“, koncerti klase, koncerti klavirske katedre FMU, i mnogi drugi u salama “Studentskog kulturnog centra – Beograd“, umetničkog paviljona “Cvijeta Zuzorić“, velika sala Etnografskog muzeja, velika i mala sala Kolarčeve zadužbine, galerija “Progres“, dvorana“Dečijeg kulturnog centra“ u Beogradu, kao i “PIANO PROJECT“ 2012. i 2013. godine u Splitu i Makarskoj, učestvovao i svirao na projektu “Meeting Artist Place“ savremene umetnosti – muzika uz film “VADE MECUM“ (rež.- Damjan Kozole), svirao na koncertu mandolinskog orkestra i kamernih sastava u čast 150 godina od rođenja Rafaelea Kalačea, kao kamerni sastav (duo) i sa mandolinskim orkestrom, učestvovao kao klavirski saradnik na koncertu umetničkog ansambla “Kralj Petar I.“. Od 2011. godine održao je oko 15 solističkih koncerata od kojih su nekoliko bili pod pokroviteljstvom “Kulturnog ljeta“ grada Makarske, TZ Brela, BLUESUN Hotels: solo koncert u katedrali sv. Filipa 2012. godine; solo koncert u staroj crkvi franjevačkog samostana 2013. godine; koncert “Piano Recital by Petra Šošić & Severin Filipović“ 2013. godine u kongresnoj sali hotela Soline; solo koncerti u staroj crkvi franjevačkog samostana 2014. i 2015. godine, kao i koncerti “Concert of Classical Music by Duo Iris & Severin Filipović“ 2014. godine u crkvi sv. Stjepana – Brela i solo koncert na projektu otvaranja izložbe slika u starim kamenitim dvorima u Brelima 2015. godine, te isto toliko celovečernjih koncerata kamerne muzike (duo – klavir i mandolina), aktivno sarađujući već deset godina sa koleginicom Stelom Ivanišević (mandolina, Conservatorio di Musica “G.Verdi“ di Milano) kao kamerni ansambl. U maju 2015. godine, na poziv kulturnog društva “Amici del Futuro“ iz Monce (Italija), održao je solistički koncert u kulturnom centru “La Rotonda“ u Monci, a u maju 2016. godine, solistički koncert u Beogradu u Centru lepih umetnosti Gvarnerijus u sklopu ciklusa „FMU i Gvarnerijus nagrađuju“, kao jedan od najboljih studenata Beogradske muzičke akademije.

Osvajao je brojne nagrade na državnim i međunarodnim takmičenjima; prva nagrada na “18. međunarodnom takmičenju za mlade pijaniste“ – Šabac (Srbija), prva nagrada na Republičkom takmičenju kamernih sastava 2015. godine u Beogradu (klavirski duo), druga nagrada na ’11. međunarodnom takmičenju „Davorin Jenko“ – Beograd, druga nagrada na 10. međunarodnom takmičenju “Davorin Jenko“ kao kamerni ansambl (klavir i mandolina), učešće u polufinalu takmičenja „44. Jeunesses musicales’’ u Beogradu. Sarađivao je i pohađao majstorske kurseve kod mnogih renomiranih profesora i pedagoga kao što su Arbo Valdma, Aleksandar Madžar, Jacques Rouvier, Ruben Dalibaltayan, Michael Uhde, Boris Kraljević…

POKROVITELJI CIKLUSA

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X