jun 20, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd
MUZIKA

„FMU I GVARNERIUS NAGRAĐUJU“ – MARIJA ČUPOSKI, sopran – KONCERT JE OTKAZAN!

OBAVEŠTAVAMO VAS DA JE KONCERT OTKAZAN ZBOG BOLESTI UMETNIKA

„FMU I GVARNERIUS NAGRAĐUJU“

Opera
„Lučija od Lamermura“ G. Doniceti

Uloge:

Lučija – Marija Čuposki, sopran
Lord Enriko Ašton – Vuk Zekić, bariton
Ser Edgardo Revensvud – Stevan Karanac, tenor
Rajmondo – Vuk Matić, bas
Alisa – Ljubica Vraneš, mecosopran

Ponedeljak, 20. maj 2019. u 20 časova

Ulaz je slobodan.

Talente podržavaju: Ministarstvo kulture i informisanja i Grad Beograd

Povodom svečanog otvaranja osmog ciklusa „FMU i Gvarnerius nagrađuju, u ponedeljak, 20. maja, sa početkom u 20 časova, publika u Gvarnerijusu imaće priliku da uživa u operi „Lučija od Lamermura“ Gaetana Donicetija. U naslovnoj ulozi nastupa sopran Marija Čuposki, pobednica međunarodnih takmičenja „Nikola Cvejić“ i „Lazar Jovanović“, jedna od najboljih studentkinja master studija solo pevanja Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu.
U ostalim ulogama nastupaju: bariton Vuk Zekić kao lord Enriko Ašton; tenor Stevan Karanac kao ser Edgardo Revensvud, Lučijin voljeni; mecosopran Ljubica Vraneš tumačiće ulogu Alise dok će bas Vuk Matić nastupiti u ulozi Rajmonda. Mlade umetnike će na klaviru pratiti pijanista Milivoje Veljić a ulaz na koncert je slobodan.

Ciklus koncerata „FMU i Gvarnerius nagrađuju“ pokrenut je 2012. godine, sa ciljem da najbolji studenti Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu predstave javnosti svoj talenat i vrhunska dostignuća kao i da se skrene pažnja publike i medija na njihove uspehe. Učesnici ovog ciklusa su studenti osnovnih akademskih, master i doktorskih studija FMU, koji su tokom školovanja ostvarili vrhunske rezultate i istakli se kao najbolji. Do kraja godine, na 20 koncerata, nastupiće više od 35 mladih umetnika a ulaz na sve koncerte ciklusa je slobodan.

Marija Čuposka (sopran) rođena je u Beogradu. Muzičko obrazovanje stekla je na Fakultetu muzičke umetnosti u klasi profesora Nikole Kitanovskog gde trenutno pohađa master studije solo pevanja. Kao solista ostvarila je saradnju sa Horom i orkestrom RTS-a, izvodeći koncertna dela Baha (“Magnifikat“), Šuberta (“Misa u As duru“) i Forea (“Rekvijem“) pod dirigentskom palicom maestra Bojana Suđića i Vladimira Kranjčevića (Hrvatska). Nastupala je i kao solista sa orkestrom Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu pod dirigentskom palicom maestra Đanluke Marčana, zatim, sa Simfonijskim orkestrom FMU, orkestrom “Beogradski simfoničari“, kao i sa gudačkim orkestrom “Dušan Skovran”. Učestvovala je više puta na festivalu slovenske klasične muzike „Boljšoj“, kao i na Festivalu mladih u Sočiju. Natupala je na maloj sceni Narodnog pozorišta, velikoj sceni Kolarčeve zadužbine i Kombank dvorane pod dirigentskom palicom maestre Vesne Šouc.

Dobitnica je brojnih nagrada, od kojih su najznačajnije prva nagrada i laureat na Međunarodnom takmičenju solo pevača „Nikola Cvejić“, kao i prva nagrada na Međunarodnom takmičenju solo pevača „Lazar Jovanović“. Marija je dobitnica godišnjeg priznanja iz fonda „Biserka Cvejić“ za 2017. godinu, a ujedno je i stipendista Austrijske barokne akademije u Gmundenu.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X