jun 20, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd
MUZIKA

„FMU I GVARNERIUS NAGRAĐUJU“ – LJUBINKO LAZIĆ, KONTRABAS

8. SEZONA CIKLUSA KONCERATA

„FMU I GVARNERIUS NAGRAĐUJU“

LJUBINKO LAZIĆ, kontrabas

Ivan Novaković, klavir

Sreda, 20. novembar 2019. godine u 20 časova

Program: Bach, Bottesini

Ulaz je slobodan.

Talente podržavaju: Ministarstvo kulture i informisanja i Grad Beograd

Mr Ljubinko Lazić, vanredni profesor na Univerzitetu umetnosti u Nišu i solo kontrabasista Beogradske filharmonije, rođen je 1979. godine. Školovao se u Novom Sadu, na Cetinju, u Minhenu i Cirihu. Tokom studija na Visokoj školi za muziku u Minhenu (Hochschule für Musik München), u klasi prof. dr Klausa Trumpfa, učestvovao je, kao solista i kamerni muzičar, na brojnim takmičenjima i festivalima širom sveta i osvajao nagrade i priznanja. Trenutno pohađa doktorske studijame na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu.
Pohađao je majstorske kurseve u inostranstvu kod najeminentnijih pedagoga: Miloslav Gajdoš, Verner Cajbih, Rinat Ibragimov, Tomas Martin, Pavel Aksamit Irena Olkievič, Petja Bagovska, Miloslav Jelinek, Eugen Levinson, Štefan Šefer, Arni Egilson, Frank Proto, Darijuš Mizera, Lev Rakov, Fransoa Rabat.
Kao solista nastupao je sa Beogradskom filharmonijom, Makedonskom filharmonijom, kamernim orkestrom iz Minhena, Hajlbrona, Gorlica i Osnabruka, Vojvođanskim simfoničarima i Ruskim operskim orkestrom iz Perma. Takođe je nastupao sa poznatim muzičarima kao: Plasido Domingo, Maksim Vengerov, Eduard Šmider, Roman Patkolo, Edgar Krap. Sa kvartetom Basiona Amoroza iza sebe ima još sedamsto koncerata širom sveta. Celovečernje resitale održavao je u Nišu, Kolarčevoj zadužbini u Beogradu, Leskovcu, Berlinu, Minhenu.
Vodi redovne majstorske kurseve u Banji Koviljači i Leskovcu (2016., 2017. i 2018. godine), Beogradu, Kini i Koreji, Nemačkoj i Poljskoj.
Na saveznim takmičenjima 1996.,1998., osvajao samo specijalne nagrade. Proglašen je za najboljeg studenta na univerzitetu Crne Gore (oblast umetnosti) 2001. godine, Međunarodno takmičenje Johan Matijas Šperger u Nemačkoj 2002., 2004., 2006. godine, František Gregora u Češkoj 2002. godine, Franc Simandol u Brnu 2004. godine, Evropska nagrada za najbolji kvartet 2003. godine.
Učestvovao je u radu žirija na republičkom takmičenju u Beogradu i smotri talenata u Sremskim Karlovcima.
Sa svojim kvartetom kontrabasa Basionom Amorozom (Bassiona Amorosa) osvojio je Evropsku nagradu za najbolji kvartet 2003., Bahovu plaketu 2004. i Eho Klasik nagradu 2014. godine a kao vrhunac kamernog muziciranja imao je i nastup u velikoj sali Karnegi hola u Njujorku, Isak Štern auditorijum.
Za sobom Ljubinko Lazić ima dvanaest diskova snimljenih sa ansamblom Basiona Amoroza, trilogiju i jedan disk autorske muzike sa ansamblom Beltango, trio sa Nemanjom Bogunovićem i disk originalne muzike za kontrabas i klavir. Jednogodišnje učešće u stvaranju devedesetominutnog dokumentarnog kino-filma o članovima kvarteta
Muzicirao je sa mnogim orkestrima: Bavarski radio orkesta, Ciriška opera, Vitemberški kamerni orkestar, Internacionalni kamerni orkestar laureata Palpiti (I Palpiti), u Holivudu, Sankt-Petersburška filharmonija, Filharmonija Nacije Justus Franc, orkestar muzičke omladine Slovenije, Minhenski simfoničari, simfonijski orkestar Bad Rajhenhal, Pasau, Augzburg, Vurzburg.
Učesnik Šlezvig-Holštajn festivala (Schleswig-HolsteinFestival) u Nemačkoj, festivala u Seulu, Južnoj Koreji, festivala u Kini i Japanu, tango festivala u Buenos Ajresu, Argentini, Lucern festivala u Švajcarskoj, Stavanger festivala u Norveškoj, Regensburški letnji festival, Barski ljetopis, Meklenburgforpolman, Kadakues (Španija), Bahov festival u Fuldi. Posle završenih postdiplomskih studija u Minhenu, nekoliko sezona proveo je u Ciriškoj operi i Virtemberškom kamernom orkestru, sa kojim i danas nastupa.
Član je internacionalnog udruženja kontrabasista Johan Matijas Šperger.
Ljubinko Lazić pripada novoj generaciji svestranih muzičara, čiji je cilj da pored standardnog orkestarskog sviranja, razvije i poseban stil solističkog i kamernog muziciranja na srodnim, žičanim instrumentima, gudačkim i trzanim. Lazićev repertoar za kontrabas, koji novom metodikom sviranja i posebnim metodološkim pristupom postaje ravnopravan instrument sa svim ostalim solističkim i orkestarskim, čine dela mnogih epoha, pravaca i žanrova: baroka, romantičarskih koncerata, svita, sonata, kao i modernih kompozicija posvećenih ovom instrumentu.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X