maj 23, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd
MUZIKA

„FMU I GVARNERIUS NAGRAĐUJU“ – KLAVIRSKI KVARTET „ANIMATO“

8. SEZONA CIKLUSA KONCERATA

„FMU I GVARNERIUS NAGRAĐUJU“

KLAVIRSKI KVARTET „ANIMATO“

Teodora Boljanac, violina

Jelena Mitrović, viola

Jovana Milenković, violončelo

Marija Obrenović, klavir

Subota, 29. jun 2019. godine u 20 časova

Program: Štraus, Martinu

Ulaz je slobodan.

Talente podržavaju: Ministarstvo kulture i informisanja i Grad Beograd

Klavirski kvartet “Animato“ jedan je od malobrojnih predstavnika ove vrste kamernog ansambla u regionu. Sastav je oformljen 2013. godine sa željom da pored standardne literature publici predstavi i manje poznate autore i njihova dela. Prvu premijeru „Animato“ je imao u novosadskoj sinagogi, kada je 2014. godine predstavio auditorijumu klavirski kvartet španskog impresioniste Hoakina Turine. Ubrzo zatim ansambl započinje saradnju sa savremenim srpskim kompozitorima. Prof. Aleksandar Vujić je za kvartet transkribovao nekoliko svojih kompozicija koje su premijerno izvedene 2014. i 2017. ( „Srpsko kolo“, „Tarantela“, „Valcer“, Argentinski tango“, „Menuet“).

Ansambl redovno nastupa na koncertima i festivalima u zemlji i inostranstvu, od kojih su neki: „Boljšoj festival“, (Srbija), „Via Pontica“ (Bugarska), „Ars Haliaeti“ (Slovenija), „Sarajevo Chamber Music Festival“ (BiH), „Kult“, „Dunavska sonata“ (Srbija). Održao je veliki broj koncerata u gradovima: Beograd, Novi Sad, Šabac, Ruma, Pančevo, Subotica,… Nastupio je u najznačajnijim salama u Srbiji: u Velikoj dvorani „Kolačeve zadužbine“, novosadskoj sinagogi, u Zavodu za kulturu Vojvodine, galeriji SANU, Gradskoj kući Novog Sada, Gradskoj većnici Subotice, u Narodnom pozorištu Sombora i mnogim drugim.

Dobitnik je I nagrade na međunarodnom takmičenju „Donne in Musica“, (2015), i dve II nagrade na „Međunarodnom takmičenju Davorin Jenko“ u Beogradu (2014, 2015).

Kvartet se se usavršavao na kursevima eminentnih pedagoga: članova „Manhattan“ gudačkog kvarteta (USA), „Amar“ gudačkog kvarteta (Švajcarska), Vide Vujić (Austrija), Maria Perisa (Španija). Od 2017. godine ansambl je pod mentorstvom prof.Dejana Subotića (FMU). Svi članovi kvarteta su trenutno studenti doktorskih studija na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu, na predmetu Kamerna muzika.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X