april 24, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd
MUZIKA

„FMU I GVARNERIUS NAGRAĐUJU“ – KATA STOJANOVIĆ, VIOLINA

6. SEZONA CIKLUSA KONCERATA

„FMU I GVARNERIUS NAGRAĐUJU“

KATA STOJANOVIĆ, violina

Uki Ovaskainen, klavir

Petak, 8. septembar 2017. godine u 20 časova

Program: Sibelijus, Mocart, Vijenjavski

Pokrovitelji ciklusa: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Grad Bograd i Kompanija NELT

Organizatori koncerta: Fakultet muzičke umetnosti i Ustanova GVARNERIUS Beograd.

Prijatelj sezone 2017. Ustanove Gvarnerius: Kompanija Dunav osiguranje.

Ulaz na koncert je slobodan.

Kata Stojanović je rođena 1997. godine u Požarevcu, gde je i započela svoje muzičko obrazovanje. Violinu je počela da svira u 6. godini, u klasi Zorana Veljkovića. Osnovno i srednje muzičko obrazovanje stekla je u požarevačkoj muzičkoj školi “Stevan Mokranjac“, i kao najbolji učenik generacije dobila nagradu Kraljevskog dvora Karađorđevića.

Godine 2013. upisuje FMU u Beogradu, u klasi prof. Maje Jokanović. Trenutno je studentkinja četvrte godine osnovnih studija.

Tokom školovanja nagrađivana je mnogo puta na domaćim, republičkim i međunarodnim takmičenjima: na VII međunarodnom takmičenju u Nišu 2015. osvojila je I nagradu, na Republičkom takmičenju studenata u Beogradu 2015. osvojila II1 (prva nagrada nije dodeljena), na Međunarodnom festivalu gudača „Stringfest“ u Sremskoj Mitrovici 2015. u kategoriji kamerne muzike, sa klavirskim triom FMU, I nagradu. Najznačajnija je I nagrada na 24. Internacionalnom takmičenju „Gianluca Campochiaro“ u Kataniji na Siciliji (Italija), u kategoriji do 19 godina, zahvaljujući kojoj je nastupila u legendarnom Teatru Masimo Belini (Teatro Massimo Bellini), jednoj od najpoznatijih i najlepših operskih kuća Italije i Evrope. Takođe, na takmičenju ,,International Knopf Competition“ u Dizeldorfu, u Nemačkoj, je dobila specijalno priznanje.

Kao student, nastupala je na Kolarcu, u Galeriji SANU, u centru lepih umetnosti Gvarnerius, u velikoj sali Sava Centra, u Dečjem kulturnom centru, Studentskom kulturnom centru, a posebno je značajan nastup i učešće na Belefu 2014. u Kući kralja Petra.

Pohađala je više majstorskih kurseva kod vrhunskih violinista kao sto su: Roman Simović, Gordan Nikolić, Ilya Grubert, Stefan Milenković, Imre Lakatoš, Katharina Uhde… Takođe je pohađala kurs čuvenog violiniste Ivry Gitlis-a, na Sardiniji.

Ostvarila je saradnju i nastupala sa istaknutim muzičarima, među kojima se posebno izdvajaju Itamar Golan, Olga Sitkovetsky, Alexandar Zemtsov, Anton Sorokow…

Kata Stojanović je aktivna i u kamernom muziciranju, dok je orkestarsko iskustvo sticala svirajući u orkestrima ZORT, simfonijskom orkestru WYO (2013) sa kojim je nastupala u mnogim evropskim zemljama, simfonijskom orkestru ESYO (2016), zatim u Orchestra da Camera della Sardegna (2015 i 2016), zatim kao član Beogradskih mladih simfoničara, i sa orkestrom Camerata Serbica.

Dobitnica je nagrada iz fonda FMU:

– Miodrag Macić Mišo, koja se dodeljuje najboljem studentu na odseku violine na drugoj godini;

– Meri Žeželj – Majer, koja se dodeljuje najboljem studentu na odseku violine na trećoj godini.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X