maj 23, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd
MUZIKA

„FMU I GVARNERIUS NAGRAĐUJU“ – IVAN BAŠIĆ, KLAVIR

6. SEZONA CIKLUSA KONCERATA

„FMU I GVARNERIUS NAGRAĐUJU“

IVAN BAŠIĆ, klavir

Program: J. Hajdn, V. A. Mocart, F. List, S. Prokofjev

Petak, 22. decembar 2017. godine u 20č

Pokrovitelji ciklusa: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Grad Beograd i Kompanija NELT, koja petu godinu zaredom podržava najbolje akademce Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu

Organizatori koncerta: Fakultet muzičke umetnosti i Ustanova GVARNERIUS Beograd.

Prijatelj sezone 2017. Ustanove Gvarnerius: Kompanija Dunav osiguranje.

Ulaz na koncert je slobodan.

Ivan Bašić (Beograd, 1996) je muzičko obrazovanje započeo u MŠ „Konjović“ u klasi prof. Ljubinke Kujundžić, nastavio u SMŠ „Mokranjac“ u klasama prof. Milice Vasiljević-Bisenić i prof. Željke Vorkapić, a 2016. je diplomirao na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, gde je studirao klavir kod prof. Nevene Popović, prof. Vladimira Cvijića i prof. Vladimira Miloševića. Učestvovao je na radionicama Aleksandra Serdara, Rustema Saitkulova, Mihaela Udea, Žaka Ruvijea i Stivena Kovačevića, a trenutno se usavršava na Univerzitetu umetnosti u Cirihu, u klasi istaknutog pijaniste Konstantina Šerbakova.

 

Ivan Bašić je dobitnik brojnih nagrada na međunarodnim takmičenjima: prve nagrade na konkursu Šopen u Rimu i specijalne nagrade za najboljeg učesnika iz istočnoevropskih zemalja, prvih nagrada na takmičenjima „Banjalučki bijenale“, „Davorin Jenko“, „Mihailo Vukdragović“, bronzane medalje na prvom izdanju festivala „Boljšoj“, organizovanim pod pokroviteljstvom Emira Kusturice, te priznanja na Republičkom takmičenju mladih muzičara, gde je dva puta proglašen laureatom.

 

Paralelno sa studijama i učešćima na takmičenjima, značajno težište u radu Ivana Bašića zauzima koncertna aktivnost: nastupao je širom Srbije na značajnim muzičkim festivalima, poput Beogradskih, Niških i Somborskih muzičkih svečanosti, festivala „Tisin Cvet“, a u prethodnim godinama koncertira u inostranstvu, gde se publici predstavio resitalima u Austriji, Italiji, Egiptu, Grčkoj, Švajcarskoj, Bosni i Hercegovini. U toku prošle godine nastupao je u koncertnoj sezoni dva istaknuta orkestra – Simfonijskog orkestra RTS i Niškog simfonijskog orkestra, izvodivši klavirske koncerte F. Šopena i E. Griga. Sarađivao je sa dirigentima Milenom Injac, Bojanom Suđićem, Vladimirom Milićem, istaknutim muzičarima svoje generacije – Irenom Josifoskom, Nemanjom Belejem, Mladenom Prodanom, a veliku čast mu je ukazao maestro Jovan Kolundžija, pozivom da nastupa sa njim na turneji kojom je maestro obeležio svoj Zlatni jubilej na koncertnom podijumu.

 

Nosilac godišnjeg priznanja časopisa „Muzika klasika“ za mladog izvođača 2013. godine, Ivan Bašić je dobitnik najviših studentskih nagrada Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu: fonda „Olga Mihailović“, fonda „Emil Hajek“ za najtalentovanijeg, odnosno najperspektivnijeg mladog pijanistu, kao i novoustanovljene nagrade „Nevena Popović“, za najbolji koncert u prethodnoj sezoni.

 

POKROVITELJI CIKLUSA

PRIJATELJ SEZONE 2017. USTANOVE GVARNERIUS

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X