jun 20, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd
MUZIKA

„FMU I GVARNERIUS NAGRAĐUJU“ – Ivan Bašić, klavir

„FMU I GVARNERIUS NAGRAĐUJU“

Ivan Bašić, klavir

Program: L. v. Betoven, J.S. Bah, K. Debisi, Ž. Enesku

Subota, 08. septembar 2018. godine u 20č

Ulaz je slobodan

Sedmu sezonu ciklusa koncerata najboljih akademaca Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu podržava Ministarstvo kulture i informisanja.

U godinama za nama, Ivan Bašić se ubraja u vodeće mlade ličnosti u muzičkom životu Srbije. Nastupi na festivalima u zemlji, regionu i inostranstvu, saradnja sa vrhunskim muzičarima, nagrade i priznanja čine ovog pijanistu jednim od najinteresantnijih umetnika svoje generacije. Kritika ga opisuje kao „zrelog i profilisanog umetnika prefinjenog (umetničkog) govora“, pijanistu značajne harizme i „nesumnjive interpretacijske lucidnosti“, a minulu sezonu obeležile su nastavak turneje sa maestrom Jovanom Kolundžijom, solistički resitali u Srbiji, Italiji i Švajcarskoj kao i saradnja sa istaknutim izraelskim mladim violistom Džeraldom Karnijem u premijernom izvođenju sonate Karla Vajgla u Švajcarskoj, u organizaciji Tonhalle orkestra iz Ciriha.

U prethodnim sezonama, akcenat Ivana Bašića je upravo bio na koncertnim nastupima. Svojim resitalima se sa uspehom predstavio publici u Austriji, Švajcarskoj, Italiji, Egiptu, Grčkoj, na svim značajnim festivalima u Srbiji. Kraj 2016. i 2017. godinu obeležila je koncertna turneja po regionu sa maestrom Jovanom Kolundžijom, a značajnu saradnju Ivan Bašić je ostvario sa istaknutim srpskim umetnicima svoje generacije: violinistom Nemanjom Belejem, te Unom Stanić i Irenom Josifoskom u klavirskom triju. Kao solista nastupao je u sezoni Simfonijskog orkestra Radio Televizije Srbije, Niškog simfonijskog orkestra, uz kamerni gudački orkestar Amoroso, svirajući sa dirigentima Bojanom Suđićem, Milenom Injac, Vladimirom Milićem.

Ivan Bašić je dobitnik najviših nagrada na međunarodnim konkursima mladih pijanista: pobednik takmičenja „Šopen“ u Rimu, „Davorin Jenko“ u Beogradu, „Banjalučkog bijenala“, trećenagrađeni na konkursu „Šopenov zlatni prsten“ u Sloveniji i prvom izdanju festivala „Boljšoj“ na Mokroj Gori. Početkom 2014, sa nepunih osamnaest godina je izabran od strane profesionalne komisije časopisa „Muzika Klasika“ za Mladog izvođača u 2013. godini, dok ga je dnevni list „Politika“ krajem 2017. godine označio kao mladog muzičara koji je obeležio godinu na zalasku. Ivan Bašić je dobitnik nagrade „Stanojlo Rajičić“ Srpske akademije nauka i umetnosti i priznanja koje Fakultet muzičke umetnosti dodeljuje mladim pijanistima: nagrada iz Fonda Olge Mihailović, Fonda Emila Hajeka kao i nagrade Nevena Popović za najuspešniji koncert u sezoni, u godini u kojoj je ona ustanovljena.
Značajnu saradnju je ostvario sa istaknutim kompozitorom Aleksandrom S. Vujićem, koji mu je posvetio opus svojih klavirskih kompozicija. Ivan Bašić aktivno učestvuje u promociji muzike mladih autora – premijerno je izvodio i snimao dela Igora Jaćimovića, Damjana Jovičina, Mire Milosavljević i dr.

Ivan Bašić je diplomirao na Fakultetu muzičke umetnosti kao student generacije. Studirao je u klasama profesorke Nevene Popović, Vladimira Cvijića i Vladimira Miloševića, a od februara 2017. godine se usavršava kroz rad sa istaknutim pijanistom Konstantinom Šerbakovim na Univerzitetu umetnosti u Cirihu.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X