april 24, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd
MUZIKA

„FMU I GVARNERIUS NAGRAĐUJU“ – DUO N’RUTAS – LUKA LOPIČIĆ I DUŠAN GROZDANOVIĆ

„FMU I GVARNERIUS NAGRAĐUJU“

Duo N’RUTAS

LUKA LOPIČIĆ, harmonika

DUŠAN GROZDANOVIĆ, klavir

Utorak, 1. decembar, 2020. u 16 časova

Program: „Planete: Svita za Veliki orkestar“ Gustav Holst

„Ljudski mozak ne može lako da pojmi veličinu univerzuma koju otkriva nauka, ali gde racionalno razumevanje zakaže, muzika Planeta dopušta umu da ipak stekne neki nivo spoznaje širine prostranstva svemira.“ Gustav Holst

Ulaz je slobodan.

Zbog ograničenog broja mesta i poštovanja epidemioloških mera rezervacije su obavezne:  info@guarnerius.rs ili 069/3612038

Talente podržava: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije

Luka Lopičić (1990), mladi beogradski umetnik – akordeonista, student je završne godine doktorskih studija kamerne muzike na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, pod mentorstvom red. prof. mr Ljudmile Popović. Master studije je završio na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu, u klasi redovnog profesora Radomira Tomića. Bio je stipendista Fonda za mlade talente „DOSITEJA“ Vlade Republike Srbije, a po završetku master školovanja proglašen je i za studenta generacije.

Doktorske studije upisuje sa svojim kolegama iz trija harmonika „Assahra“, koji postaje prvi ansambl u istoriji Fakulteta muzičke umetnosti koji je sačinjen isključivo od harmonika. Zajedno nastupaju na 22. Međunarodnoj tribini kompozitora „Iskorak u neobično“ u okviru prvog koncerta u istoriji Međunarodne tribine kompozitora koji je u potpunosti posvećen novim kompozicijama za harmoniku.

Osvajač je preko trideset priznanja na domaćim i međunarodnim takmičenjima od kojih je čak 27 prvih nagrada. Pohađao je majstorske kurseve kod priznatih svetskih akordeonista kao što su Mika Vairinen (Finska), Jurij Šiškin (Rusija),Vladimir Besfamiljnov (Ukrajna). Nastupao je kao solista, član kamernih sastava i orkestara u najprestižnijim koncertnim dvoranama u zemlji i inostranstvu.

Muzička svestranost i veština Luke Lopičića prenose se i na njegovo muziciranje u okviru popularnih žanrova, pre svega kroz world music eklektični sastav Maika, popularni beogradski bend Zemlja Gruva, ali i brojna pozorišna angažovanja u kontekstu primenjene muzike.

Dušan Grozdanović rođen je 1993. godine u Beogradu. Počeo je da svira klavir sa šest godina u klasi profesorke Olge Latković do četvrtog razreda kada je nastavio školovanje kod Dušice Radulović, a kasnije školovanje nastavlja u klasi profesorke Zlate Maleš gde završava srednju školu „Kosta Manojlović“ u Zemunu. Osnovne i master studije završio je na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu u klasi red. prof. Branka Penčića.

Za vreme školovanja učestvovao je na brojnim međunarodnim i domaćim takmičenjima od kojih se izdvajaju prve nagrade na takmičenjima „Nikolai Rubinstein“ – Pariz 2002. godine, „Citta di Gorizia“ – Italija 2003. godine; četiri Republička takmičenja 2001 – 2007. godine; Laureat međunarodnog takmičenja „Mihajlo Vukdragović“ – Šabac 2007, Međunarodno takmičenje „Davorin Jenko“ – Beograd 2006, 2007, 2009. godine. Održao je više solističkih koncerata u salama Kulturnog centra Beograda, Muzičke škole „Kosta Manojlović“, Centra lepih umetnosti „Guarnerius“. Nastupao je na koncertima u svim većim koncertnim salama u Beogradu, ali i koncertnim salama u Srbiji i u inostranstvu.

Član je klavirskog dua „Vuk Božilović i Dušan Grozdanović“ sa kojim za osam godina ima zapažene nastupe sa Beogradskom filharmonijom, Beogradskim simfoničarima, veliki broj održanih solističkih koncerata u zemlji i inostranstvu i osvaja nagrade kako na domaćim, tako i na inostranim festivalima i takmičenjima.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X