maj 23, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd
MUZIKA

„FMU I GVARNERIJUS NAGRAĐUJU“ – KATARINA STANKOVIĆ, harfa, BOJANA ZAGORAC, klavir

„FMU I GVARNERIJUS NAGRAĐUJU“

KATARINA STANKOVIĆ, harfa

BOJANA ZAGORAC, klavir

Četvrtak, 03. novembar 2022. godine u 20 časova

Program: R. Gliere, D. Jovanović, A. Zabel

Ulaz je slobodan.

Talente podržava: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije

Katarina Stanković je počela da svira harfu sa šest godina. Završila je nižu i srednju muzičku školu „Mokranjac“ u klasi prof. mr Dijane Sretenović. Od 2011. godine studira na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. mr Ljiljane Nestorovske gde završava osnovne akademske (2015.) i master akademske studije (2017.). Godine 2018. godine uspešno završava master studije u klasi profesorke Jane Bouškove na Akademiji muzičke umetnosti u Pragu (Akademie múzických umění v Praze, HAMU), a 2019. godine završava program stručnog usavršavanja na Akademiji muzičke umetnosti u Pragu u istoj klasi. Trenutno je student druge godine doktorskih studija na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. mr Ljiljane Nestorovske.
Nastupala je na koncertima u okviru Festivala harfe u Pragu, Festivala harfe u Beogradu na Festivalu ruske muzike „Boljšoj” u Drvengradu, Festivala studenata Univerziteta umetnosti u Beogradu „Festum”, festivala „Kult”. Do sada je nastupala u sali Kolaračeve zadužbine, sali Beogradske Filharmonije, sali Martinu, galeriji sale Martinu, sali Filharmonije Hradec Kralove, u galeriji Artget Kulturnog centra Beograda, sali ustanove kulture Gvarnerius, sali galerije „Progres“, Etnografskom muzeju, paviljonu „Cvijeta Zuzorić“, galeriji „Kolarca“, Narodnoj biblioteci, sali Jugoslovenskog dramskog pozorišta, muzeju Narodnog pozorišta, sali SKC-a.
U februaru 2020. godine nastupa sa Simfonijski orkestrom Radio Televizije Srbije kao solista na koncertu u okviru ciklusa „Mladi i uspešni“. Kao jedna od najuspešnijih studenata Muzičke akademije u Pragu, izvodi premijerno A. Zabelov Koncert za harfu i orkestar Op. 35 u pratnji Praške filharmonije (2017). U septembru 2016. godine nastupa u okviru ciklusa solističkih koncerata „Fmu i Gvarnerius nagrađuju“.
Sa uspehom je učestvovala na brojnim takmičenjima u zemlji i inostranstvu od kojih se izdvajaju treća nagrada na Internacionalnom festivalu harfe u Zagrebu (2018.), prva nagrada i specijalna nagrada za najbolje odsviranu zadatu kompoziciju na međunarodnom takmičenju „Karel Patras“ u Pragu (2017.).
U toku studija u Pragu polaže audiciju za drugu harfu SO Narodnog pozorišta u Brnu. U maju 2019. godine polaže audiciju za mesto prve solo harfe Filharmonije Hradec Kralove gde je na tom mestu do kraja godine.
Katarina je ostvarila uspešnu saradnju sa sledećim orkestrima: SO Narodnog pozorista u Brnu, Filharmonija Hradec Kralove, Češki nacionalni simfonijski orkestar, Češka Filharmonija, Simfonijski orkestar RTS, Beogradska filharmonija, Sukov kamerni orkestar, Filharmonija Smetana, Crnogorski simfonijski orkestar, Simfonijski orkestar festivala „Boljšoj”, Simfonijski orkestar „Stanislav Binički”, Filharmonija mladih „Borislav Pašćan”. Bila je učesnik letnje orkestarske škole Bečke filharmonije (IOIA, 2017.).
Pohađala je master klasove kod istaknutih harfista, kao što su Sylvan Blasel, Anelin Lenarc, Izabel Moreti, Izabel Peran, Šantal Matju, En Jang, Elizabet Fontan – Binoš, Silke Aihorn, Mariele Nordman, Mercedes Gomez Benet, Širin Pančaroglu.
Pohađala je Skandinavski kurs harfe (Scandinavian Harp Course, 2019.), letnju školu u Oslu (Voksenåsen Summer Academy, 2019.) i internacionalnu letnju školu u Nici (Academie Internationale d’Ete de Nice, 2013.) kod tadašnjeg solo harfiste Metropoliten opere Emanuela Sejsona.
Višestruki dobitnik stipendija Fonda za mlade talente „Dositeja“ i stipendije Višegrad fonda.

Bojana Zagorac, rođena u Beogradu, diplomirala je i magistrirala Klavir na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Srđana Grbića. Usavršavala se u Francuskoj na Evropskom konzervatorijumu muzike u Parizu u klasi prof. Igora Laska. Pohađala je majstorske kurseve Arbo Valdme u Sarajevu, Konstantina Boginoa u Beogradu i Suzan Roš u Parizu.

Dobitnik je više nagrada sa republičkih i saveznih takmičenja ,kao i nagrade za najbolju interpretaciju iz fonda ’Katarina Aćimović’ 1982. i 1984. godine. Nastupala je kao solista, kamerni muzičar i klavirski saradnik širom zemlje i inostranstva. Sarađivala sa istaknutim muzičarima,violinistom Stefanom Milenkovićem, Bregenc-Austrija, flautistomMiomirom Simonovićem, Somborske muzičke večeri, koncerti u Skupštini grada, ciklus Zvuci Senjaka itd., perkusionistom Srđanom Palačkovićem, muzika za udaraljke i klavir u SKC-u, trubačem Mladenom Đorđevićem, Nacionalna koncertna sezona, Dom Omladine –Podgorica.
Nastupala je kao klavirski saradnik na brojnim međunarodnim takmičenjima, Rim-međunarodno takmičenje flautista 1997. god.
Đenova-međunarodno takmičenje, N.Paganini –violina 1996. god.
Tonbridž-Engleska, međunarodno takmičenje flautista 1996. god.
Ostvarila rad i nastup sa svim polaznicima majstorske škole flaute, profesora Ljubiše Jovanovića, u sali Umetničke Galerije Zrenjanin, 2000. god.

Od 1989. i 1994. god. Muzička škola ’Kosta Manojlović’ Bojani Zagorac dodeljuje nagradu za izuzetne rezultate postignute u nastavi i koncertnim aktivnostima učenika. Bojana Zagorac je zvanični klavirski saradnik od osnivanja Festivala Harfe, kao i međunarodnog takmičenja za harfiste koje se svake godine održava u Beogradu.
Povodom pedesetogodišnjice UN, 1996. god., zajedno sa flautiskinjom Marijom Raičković,održala je koncert u svečanoj sali UN u Njujorku.
Godine 1996. zasniva radni odnos na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu na poliinstrumentalnoj katedri kao umetnički saradnik,a 2003, god. napreduje u zvanje višeg umetničkog saradnika dok 2007. god. postaje samostalni umetnički saradnik i sekretar katedre. Sa studentima ostvaruje veliki broj zapaženih nastupa na koncertima,festivalima i takmičenjima. Ujedno 1997., 2008., 2012. i 2014. god. Fakultet muzičke umetnosti joj dodeljuje zahvalnicu za izuzetne rezultate.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X