maj 23, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd
MUZIKA

-FMU I GUARNERIUS NAGRAĐUJU – NASTASJA VOJINOVIĆ, VIOLINA

Treća sezona ciklusa koncerata najboljih studenata Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu

19-godišnja umetnica je već na završetku osnovnih studija, a u svojoj biografiji ima veliki broj prestižnih domaćih i međunarodnih nagrada, od kojih izdvajamo zlatnu medalju na Internacionalnom takmičenju mladih violinista Barleta u Italiji, nagrade na Međunarodnom takmičenju Boris Glazunov u Parizu, Međunarodnom takmičenju Petar Konjović u Beogradu, i počasnu nagradu prvog reda na prestižnom takmičenju Jaroslav Kocijan u Češkoj.

Kao solista i koncert majstor, ostvarila je uspešne saradnje i nastupe sa brojnim orkestrima.

Uz klavirsku saradnju Ivane Pavlović, Nastasja će na koncertu u Guarneriusu, svoju virtuoznost predstaviti u pravom svetlu, uz veoma atraktivan program sastavljen od kompozicija Mocarta, Hendla i Sen-Sansa/Isaija.

Pokrovitelj ciklusa je kompanija NELT, a organizatori su FMU i Guarnerius.

Slobodan ulaz

BIOGRAFIJA NASTASJE VOJINOVIĆ

Nastasja Vojinović (1995, Crna Gora) je završila četiri razreda osnovne i muzičke škole u Crnoj Gori, a potom je prešla u Beograd gde je završila MŠ Kosta Manojlović u Zemunu. Postigla je ogroman napredak zahvaljujući radu sa profesorom V. Bobićem. Trenutno je student IV godine FMU u Beogradu u klasi prof. Gordane Matijević Nedeljković.

Svirala je u brojnim orkestrima u Beogradu. Pored školskog orkestra, svirala je kao solista Dečje beogradske filharmonije, a član je i Omladinske filharmonije Borislav Pašćan, s kojom je kao koncert majstor i solista više puta nastupala na velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu. Kao student je počela da svira i u BGO Dušan Skovran, sa kojim je u aprilu prošle godine u svečanoj sali Kolarčeve zadužbine nastupala kao solista. Takođe je tokom meseca avgusta 2013. godine svirala u orkestru Penderecki muzičke akademije u Nemačkoj, koji je nastupao u brojnim gradovima u Nemačke, Holandije i Poljske.

Svirala je koncerte u Kulturnom centru Beograda, galeriji SANU, Studentskom kulturnom centru, galeriji i velikoj sali Kolarčeve zadužbine, galeriji Artget Kulturnog centra Beograda, velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, sali Beogradske filharmonije, Sinagogi u Novom Sadu, svečanoj sali Muzičke škole “Stanković”, svečanoj sali Kulturnog centra “Banski dvor” u Banjaluci, svečanoj sali Doma kulture u Bijelom Polju, KIC “Budo Tomović u Podgorici; u Paviljonu Cvijete Zuzorić i Etnografskom muzeju u okviru festivala Kult, u Drvengradu na Boljšoj festivalu muzike…

Osvojila je brojne medalje u zemlji i inostranstvu. Pored prvih nagrada na školskim i republičkim takmičenjima, najznačanije su zlatne medalje na Internacionalnom takmičenju mladih violinista Barleta (Italija, 2006), treća na Međunarodnom takmičenju Boris Glazunov (Pariz, 2007), prva na Međunarodnom takmičenju Petar Toškov (Beograd, 2007), druga nagrada na Međunarodnom takmičenju Petar Konjović (Beograd, 2009), počasna nagrada prvog reda na takmičenju Jaroslav Kocijan (Češka Republika, 2010), prva nagrada na Međunarodnom festivalu Stringfest u Sremskoj Mitrovici (2013).

Ostvarila je kvalitetnu saradnju sa talentovanom pijanistkinjom Sonjom Marković i održala veliki broj koncerata u Srbiji i regionu. Zajedno su osvojile prve nagrade na međunarodnom takmičenju »Davorin Jenko« u Beogradu (2014), Republičkom takmičenju Srbije (2014) i međunarodnom takmičenju »Donne in musica« u Kragujevcu (2014).

Usavršavala se na majstorskim kursevima kod Vladislava Bobića, Blagorodne Taneve, Regine Brandšteter, Eduarda Šmidera, Zorana Milenkovića, Dejana Bogdanovića, Vesne Stanković, Stefana Milenkovića, Ester Hafner i drugih.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X