maj 23, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd
MUZIKA

FMU I GUARNERIUS NAGRAĐUJU – JELENA BANKOVIĆ, SOPRAN

– FMU I GUARNERIUS NAGRAĐUJU –
Ciklus koncerata najboljih studenata Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu
JELENA BANKOVIĆ, sopran
Hrvoje IVOVIĆ, klavir
Gost: Nenad ČIČA, tenor
Jedna od naših najperspektivnijih mladih operskih umetnica, Jelena BANKOVIĆ, niže uspehe na domaćoj i međunarodnoj muzičkoj sceni. Dobitnica je brojnih nagrada i stipendija u zemlji i inostranstvu, nekoliko puta je proglašavana za najboljeg studenta Odseka za solo pevanje na FMU, a Rekotrat Univerziteta umetnosti u Beogradu joj je 2012. godine dodelio i nagradu za Studenta generacije.
Scenu Guarneriusa Jelena će deliti sa višestruko nagrađivanim mladim pijanistom, Hrvojem IVOVIĆEM, a na programu će se naći kompozicije Šuberta, List, Bizea, Belinija i Vebera.

SLOBODAN ULAZ

Pokrovitelj ciklusa: KOMPANIJA NELT
www.nelt.com

Organizatori ciklusa: Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu i Centar lepih umetnosti Guarnerius

 

JELENA BANKOVIĆ (1987), započela je svoje muzičko školovanje sa 6 godina upisavši klavir u klasi Mirjane Đorđević, a diplomirala na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Aleksandra Serdara.
Od 2004. godine je član kamernog sastava Quintecho, izvodeći pretežno argentinsku muziku (tango nuevo i tradicional). Komponovala je muziku i izvodila svoje kompozicije za serijal Zaboravljeni umovi Srbije na 1. Programu RTS-a.
Uporedo sa Odsekom za klavir, započela je školovanje na Odseku za solo-pevanje, u klasi prof. Anete Ilić, na Fakultetu muzičke umetnosti i od tada osvaja vredne nagrade od kojih se mogu izdvojiti:
II nagrada na takmičenju Nikola Cvejić (Ruma), kao i Specijalnu nagradu za najmlađeg nagrađenog učesnika
Dve prve nagrade na Republičkim takmičenjima
na Međunarodnom takmičenju mladih muzičara Petar Konjović (2010) osvojila je I nagradu
Na Međunarodnom takmičenju Bruna Špiler (2011) u Herceg Novom, osvojila je I nagradu i Nagradu Instituta za pevanje i disanje u Berlinu za najbolju interpretaciju nemačkog Lied-a.
Na 14. takmičenju Nikola Cvejić u Rumi, dobila je I Nagradu i Nagradu za Najboljeg soprana iz fonda Biserke Cvejić, koju je dodelila operska primadona Radmila Bakočević.
Na IX Internacionalnom takmičenju solo-pevača Lazar Jovanović (2011) u Beogradu, osvojila je I nagradu.
Bila je finalista takmičenja mladih talenata klasične muzike iz Srbije ’’NAGRADA GUARNERIUSA’’ (2011), nastupajući u Velikoj sali Kolarčeve Zadužbine.
Kao stipendista je učestvovala na Međunarodnom operskom letnjem festivalu Oper-Oder Spree (Beskov, Nemačka 2011).
Pobednik je na Internacionalnom takmicenju lirskih glasova Giacomo Lauri Volpi u Latini (Italija, 2012), a 1. Nagradu joj je uručila poznata primadona, meco-sopran Tereza Berganca, kao predsednik žirija.
Dobitnik je Specijalnih nagrada iz fonda:
’’Anita Mezetova’’ koja se dodeljuje studentu sa najboljim prosekom na Odseku za Solo-pevanje u 2010. godini,
iz fonda “Jelena Mihajlović” za najboljeg studenta na Odseku za Solo-pevanje u 2011. godini
i iz fonda Danica Mastilović za najboljeg i najperspektivnijeg studenta u 2012. godini.
Rekotrat Umetnosti u Beogradu joj je u decembru 2012. godine, uručio nagradu kao Studentu generacije.
Od mnogobrojnih javnih nastupa, mogu se izdvojiti koncerti u galeriji Fresaka i galeriji Kolarčeve zadužbine, u Art-get i SANU galerijama, koncert u JDP-u i učestvovanje kao solista na internacionalnom Festivalu mladih kompozitora KOMA 2006. i 2009. godine.
Na 20. Međunarodnoj tribini kompozitora, izvela je kompozicije Lost and Found Diega Soifera i Notte di Gatto italijanske kompozitorke Ade Đentile, zajedno sa Milanom Zarić, Srđanom Sretenovićem, Stanom Krstajić i Zoranom Božanićem.
Nastupila je i na svečanom završnom Novogodišnjem humanitarnom koncertu FMU u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine (decembar 2011).
U novembru 2009. godine pevala je u filmu američke produkcije Cat Run (reditelj Džon Stokvel), koji se snimao na Belom Dvoru u Beogradu.
U okviru masterclass-a radila je sa vodećim i eminentnim operskim pevačima i profesorima pevanja: basom Ruđerom Raimondijem (Ruggero Raimodni), kontra-altom Marijanom Mijanović, sopranom Anais Lee, Snežanom Nenom Brzaković i drugim.
Sarađivala je sa režiserima Paolom Mićike (Paolo Micciche), Rebekom Stanzel (Rebekka Stanzel), Vladimirom Lazićem i sa dirigentima Mihael Balke (Michael Balke), Premilom Petrovićem i Joongbae Jee.
Sarađivala je sa pijanistima: Eunhye Jang sa kojom je održala solistički koncert u Teatru u Terni (Italija); sa Nevenom Milovanović, sa kojom je održala koncerte u Galeriji Univerziteta u Kragujevcu i u galeriji Art Get Kulturnog centra Beograd; sa Igorem Draževićem sa kojim je priredila solistički koncert u sali GUARNERIUS.
Gostovala je u emisliji Slovo Ljubve Ljiljane Dragojević, na Radiju B92 i kod Ivane Ljubinkovic u emisiji Susretanja na 1. Programu Radio Beograda.
U junu 2012. godine, pevala je u srpskoj modernoj operi Tatjane Milošević Ko je ubio princezu MOND, kao princeza Mond, u organizaciji Jugokoncerta, u Bitef teatru.
U julu 2012. godine nastupila je u glavnoj ulozi u Šubertovoj operi Prijatelji iz Salamanake, u okviru festivala Oper Oder-Spree u Nemačkoj, uz 14 izvođenja u različitim gradovima Brandenburg regije.
Diplomirala je solo-pevanje na FMU u Beogradu, u klasi Anete Ilić 2012. godine.
Trenutno je na Master studijama na Univerzitetu umetnosti (Universität der Künste) u Berlinu, u klasi prof. i Kammersänger-a Petera Mausa.

HRVOJE IVOVIĆ je rođen u Beogradu 1988. godine.
Osnovno i srednje muzičko obrazovanje stekao je u muzičkoj školi Mokranjac, u klasi prof. Milice Vasiljević.
2009. godine je diplomirao na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Maje Rajković, a 2013. godine je završio master studije na Visokoj muzičkoj školi u Freiburgu, u Nemačkoj, u klasi poljske pijanistkinje, prof. Elze Kolodin.
Osvajao je nagrade na Međunarodnom takmičenju mladih muzičara Petar Konjović 1997. godine III nagradu
II nagrade na Saveznom takmičenju mladih pijanista Jugoslavije u Nišu 1998. godine i na Republičkim takmičenjima 1999, 2001. i 2003.godine u Beogradu, na Međunarodnom takmičenju Gradus Ad Parnassum 2003. godine u Kragujevcu II nagradu, prve nagrade na Međunarodnom festivalu 2000. godine u Aranđelovcu i na Međunarodnom takmičenju mladih pijanista u Šapcu 2001. godine.
2007. godine zabeležio je plasman u polufinale na VII Memorijalu Vladimir Horowitz u Kijevu.
Iste godine dobio je nagradu Katarina Aćimović, Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu.
Nastupao je kao solista i kamerni muzičar u gradovima širom Srbije, Beogradu (Ruskom Domu, atrijumu Narodnog muzeja, Kolarčevoj zadužbini, galeriji Artget, Studentskom kulturnom centru), u Banja Luci, u Nemačkoj i Izraelu.
2009. godine nastupio je na VI Beogradskom međunarodnom čelo-festu, sa violončelistkinjom Sandrom Belić, a u martu 2012. godine uspešno je nastupio sa violončelistom Nemanjom Stankovićem na koncertu u Svečanoj sali Skupštine grada Beograda, u okviru sezone Jugokoncerta.
Pohađao je kurseve profesora Jose Ribere, Alexandra Mndoyantsa, Tomera Leva, Emanuela Krasovkog, Jean Francois Antoniolia, Arba Valdme, Nevene Popović, Aleksandra Serdara.
NENAD ČIČA je rođen 1982. u Splitu, započeo je svoje muzičko obrazovanje u MŠ Josip Slavenski (2006), a nastavlja u MŠ Stanković, u klasi prof. Ljubice Živković (2008), gde osvaja prve nagrade na Republičkom takmičenju (2009) i takmičenju solo pevača Lazar Jovanović (2008, 2009).
Trenutno je student završne godine FMU, u klasi prof. Višnje Pavlović – Drakulić.
Nastupao je kao solista na koncertima širom Srbije, sa mešovitim horom i orkestrom FMU, u okviru projekta Put ka belkantu , kao i sa simfonijskim orkestrom Vojske Srbije Stanislav Binički.
Pohađao je kurseve operskog studija pri Operi i Teatru Madlenianum, pod rukovodstvom primadone Biserke Cvejić i maestra Miodraga Janoskog.
U sezoni 2010/2011 debitovao je na sceni Narodnog Pozorišta u Kragujevcu u ulozi Alfreda u Verdijevoj operi Travijata i na festivalu Operoderspree u Beeskow-u, Nemačka, u ulozi Leandra u operi Angiolina A. Salijerija.
2012. godine osvojio je prvu nagradu na međunarodnom takmičenju mladih muzičara Petar Konjović; usavršavao se na master klasu u organizaciji Assoziazione Mozart Italia, u mestu Narni.
U Narodnom pozoristu u Beogradu započinje angažman u sezoni 2012/13. ulogom Glasnika u novoj postavci Verdijeve Aide, a učestvuje i u svetskoj praizvedbi opere In hoc signo, u ulogama Pisara i Licinija.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X