maj 23, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd
MUZIKA

-FMU I GUARNERIUS NAGRAĐUJU– Anja Popović, violina

Treća sezona ciklusa koncerata najboljih studenata Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu

Mlada beogradska violinistkinja je do sada osvojila veliki broj nagrada na uglednim takmičenjima, a na završnoj godini osnovnih studija, dobila je nagradu iz fonda “Merima Dragutinović”, za postignut najbolji uspeh iz violine. Pored zapaženih solističkih nastupa, velike uspehe beleži i sa triom Virtus, sa kojim takođe osvaja priznanja.

Program: Mozart, Prokofiev

Pokrovitelj ciklusa je kompanija NELT, a organizatori su FMU i Guarnerius.

Slobodan ulaz

 

BIOGRAFIJA ANJE POPOVIĆ

Anja Popović je rođena u Beogradu 31.decembra 1989, a violinu svira od sedme godine. U muzičkoj školi „Josip Slavenski”, u klasi prof. Lidije Ranković je završila osnovnu i srednju muzičku školu, a prve dve godine studija na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Irine Jašvili. Diplomirala je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi Gordane Matijević Nedeljković.

Osvojila je mnoge nagrade i priznanja na nacionalnim i internacionalnim takmičenjima: Republička takmičenja gudača, Festivali muzičkih i baletskih škola Srbije, takmičenja “Petar Stojanović”-Ub, Festivali “Dunav Art”-Veliko Gradište, takmičenje “Aleksandar Glazunov”-Pariz, Svetsko takmičenje gudača “Stefan Milenković”-Bretoniko (Italija)…

Na završnoj godini osnovnih studija je dobila nagradu iz fonda Fakulteta muzičke umetnosti “Merima Dragutinović” za postignut najbolji uspeh iz violine.

Od ranog uzrasta javno nastupa kao solista na resitalima, kao kamerni muzičar ili kao članica orkestra na koncertima po gradovima Srbije i inostranstva: Kolarčev narodni univerzitet, Atrijum Narodnog muzeja, galerija „Progres“, galerija “Arget” Kulturnog centra Beograda, scena SKC-a, Centar lepih umetnosti “Guarnerius”, galerija “Cvijeta Zuzorić”, dvorana “Sava” centra, Etnografski muzej Beograda, kuća Đure Jakčića, Multimedijalni centar Akademije umetnosti Novi Sad, Galerija Matice srpske, Novosadska Sinagoga, Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu. Na koncertima na kojima je učestvovala kao članica međunarodnih simfonijskih orkestara: CEI YOUTH ORCHESTRA, Festival Junger Künstler Bayreut, Cyprus Youth Symphony Orchestra, Deutsch Skandinavische Jugend-Philharmonie, LJUBLJANA INTERNATIONAL ORCHESTRA “Branimir Slokar”. Nastupala je u Italiji, Austriji, Slovačkoj, Rumuniji, Nemačkoj, Kipru, Sloveniji…

Od 2010. sa Natašom Kuzmanoski (klavir) i Nevenom Konjević (violončelo) svira u triju Virtus. Trio je proglašen za laureata na Republičkom takmičenju studenata 2011. Iste godine osvojile su drugu nagradu na međunarodnom takmičenju “Davorin Jenko” u Beogradu, a 2013. Trio Virtus je osvojio Prvu nagradu na međunarodnom takmičenju String fest u Sremskoj Mitrovici. Trio redovno nastupa u zemlji i inostranstvu.

Pohađala je kurseve prof. Dejana Mihajlovića, prof. Vladimira Vladigerova, Stefana Milenkovica, Blagorodne Taneve, Daniela Draganova i Wolfganga Eizingera.

Trenutno radi kao profesor violine u MŠ “Petar Konjević” u Beogradu.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X