jul 18, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd
MUZIKA

-FMU I GUARNERIUS NAGRAĐUJU – ANA MARIJA BANOVIĆ, FLAUTA

Treća sezona ciklusa koncerata najboljih studenata Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu

Srpska flautistkinja od prvih školskih dana niže uspehe na domaćim i međunarodnim takmičenjima, a posle osnovnih i master studija koje je sa najvišim ocenama završila u Beogradu (klasa prof. Ljubiše Jovanovića), svoje usavršavanje nastavlja kod čuvenog prof. Feliksa Renglija u Bazelu.

Sa susret sa beogradskom publikom, odabrala je kompozicije Holigera, Čajkovskog i Vidora, koje će izvesti uz klavirsku saradnju Meri Bojić Radojčić. Ana Marija će koncert otvoriti sa kompozicijom Ante Grgina, koju je naš istaknuti umetnik posvetio upravo mladoj umetnici.

Pokrovitelj ciklusa je kompanija NELT, a organizatori su FMU i Guarnerius.

Slobodan ulaz

BIOGRAFIJA ANA MARIJE BANOVIĆ

Rođena je 1988. godine u Valjevu, gde je završila nižu i srednju muzičku školu. Osnovne akademske i master studije završila je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi redovnog profesora Ljubiše Jovanovića.

Osvojila je niz nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima od kojih se izdvajaju:

– Prva nagrada (2002) i treće nagrade (2010, 2011) na međunarodnom takmičenju ‘’Petar Konjović’’ u Beogradu
– Laureat na Republičkom takmičenju u Beogradu (2005)
– Prve nagrade, zvanje Laureata i specijalne nagrade na takmičenju ‘’Tahir Kulenović’’ u Valjevu (2001-2011)
– Laureat Smotre muzičkih talenata Srbije u Sremskim Karlovcima (2011)
– 2012 godine, kao stipendista letnje akademije Beč-Prag-Budimpešta, koja se održava u Austriji, osvaja takmičenje ‘’Anton Reicha’’ kao članica ‘’ISA’’ kvarteta flauta.
Za pokazan izuzetan uspeh u toku školovanja i kao đak generacije, dobila je pohvalnicu prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića.

Dobitnica je nagrade iz fonda Branislava i Jakov Srejović, za postignut najviši nivo izvođaštva na diplomskom ispitu na studijskom programu duvačkih instrumenata u akademskoj godini 2010/2011, kao i nagrade iz fonda ‘’Bruno Brun’’ za ostvaren najbolji uspeh na poslediplomskim studijama na studijskom programu duvačkih instrumenata u akademskoj 2011/2012. godini.

Tokom školovanja nastupala je na mnogobrojnim koncertima u zemlji I inostranstvu, kao član orkestra ‘’Camerata Serbica’’, hora flauta ‘’Lola klasik’’, orkestra FMU, a uspešno je sarađivala sa orkestrom Radio televizije Srbije i Beogradskom filharmonijom, gde je imala priliku da radi sa jednim od najvećih dirigenata sadašnjice, Zubinom Mehtom.

Koncertnu aktivnost u Švajcarskoj nastavlja kao solista, član kamernih ansambala i orkestra Akademije u Bazelu, na festivalima kamerne, barokne i moderne muzike, u okviru kojih sarađuje sa čuvenim Haincom Holigerom.

Usavršavala se na brojnim kursevima u zemlji i inostranstvu, kod eminentnih profesora: Felix Renggli (Švajcarska, Nemačka), Jacques Zoon (Švajcarska, Španija), Vicens Prats (Francuska, Španija), Janne Thomsen (Austrija, Švajcarska), Andrea Oliva (Italija), Mario Caroli (Švajcarska, Italija), Jonathan Cible (USA), Ljubiša Jovanović (Srbija), Dejan Gavrić (Nemačka)…

Od 2010. do 2013. godine bila je angažovana kao demonstrator u klasi prof. Ljubiše Jovanovića, na duvačkom odseku FMU u Beogradu.

Trenutno je student master studija u klasi prof. Feliksa Renglija u Bazelu.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X