maj 23, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd
MUZIKA

FILIP TOMIĆ, VIOLONČELO I JOVANA RADOVANOVIĆ, KLAVIR

Međunarodni festival kamerne muzike u Guarneriusu

Dvoje vrhunskih mladih muzičara, dobitnika brojnih domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja, je njihovo akademsko usavršavanje odvelo u inostranstvo, gde već godinama uspešno grade koncertne karijere.

Filip Tomić (violončelo) je jedan od najboljih i najperspektivnijih srpskih čelista, koji je već imao priliku da u svoju biografiju ubeleži i nastupe u čuvenom Karnegi Holu, kao i koncerte širom Evrope, kao i u Seulu i Vijetnamu, gde je 2012. godine kao solista nastupao sa orkestrom opere u Ho Ši Minu.

Jovana Radovanović (klavir) pored izuzetno uspešne izvođačke karijere u kojoj su hvaljeni nastupi i pobede na internacionalnim takmičenjima “Val Tidone Young Talents Competition” u Italiji i “Grand prix” u Ženevi, je i veoma cenjeni pedagog, čiji đaci/studenti su do sada osvojili više od 50 uglednih nagrada.

Umetnici će se publici Guarneriusa, a u okviru Međunarodnog festivala kamerne muzike, predstaviti u najčešćoj i najomiljenijoj kamernoj formi – duu, a program koncerta donosi kompozicije Mjaskovskog, Šumana, Glinke i Paganinija.

BIOGRAFIJE UMETNIKA

FILIP TOMIĆ je rođen u Kragujevcu 1992. godine. Nižu i srednju muzičku školu završava u rodnom gradu i klasi profesora Bože Saramandića. Naredne četiri godine provodi u Moskvi, gde je pohađao Akademski muzički koledž i studirao na Moskovskom konzervatorijumu, u klasi profesora Seleznjova. Nakon toga prelazi u Keln gde je 2014. godine završio redovne i upisao master studije u klasi profesorke Marije Kligel.

U muzičkoj školi od prvih dana pokazuje natprosečnu nadarenost koja je, zahvaljujući stručnosti i požrtvovanju njegovih profesora uspešno razvijana, o čemu najbolje govore njegovi nastupi na takmičenjima mladih čelista.

Pored brojnih nagrada na takmičenjima u Srbiji zapažene rezultate ostvario je i na međunarodnim takmičenjima u Kijevu (Ukrajina), Licenu (Austrija), Poreču (Hrvatska), Virpaloti (Mađarska), Kastelfranku (Italija) i u Trstu (takmičenje ARS NOVA), gde je kao pobednik nastupao sa orkestrom ALPE ADRIA.

U februaru 2011. Filip je nagrađen prvom nagradom na takmičenju American Protégé i učestvovao je na koncertu pobednika u Karnegi Holu u Njujorku 6. marta 2011.godine. Pored niza koncerata u Srbiji i Rusiji, nastupao je u Seulu, Parizu, Beču, Briselu, Luksemburgu, Pragu, Brnu, Minhenu, Ingolštatu, Harkovu, Plovdivu, kao i na festivalima „Dani muzike” u Herceg Novom, „Barski ljetopis” u Baru, „Akordeonfest“ na Cetinju, „OKTOH“ u Kragujevcu, „Euro-Med Youth Music Expo“ festivalu u Limasolu (Kipar) i festivalu „Ars Longa“ u Beogradu.

U decembru 2012. godine nastupao je kao solista sa orkestrom opere u Ho Ši Minu (Vijetnam), izvodeći Rokoko varijacije Čajkovskog.

 

JOVANA RADOVANOVIĆ je rođena 1985. godine u Kragujevcu, gde u muzičkoj školi „Dr Miloje Milojević“ započinje obrazovanje sa 6 godina.

Pod uticajem svoje dugogodišnje profesorke Natalije Tomić, u čijoj je klasi završila nižu i srednju muzičku školu, istinski je zavolela klavir i odlučila da joj muzika bude životno opredeljenje.

Uspesi na koncertima i takmičenjima u inostranstvu (prve nagrade na internacionalnim takmičenjima “Val Tidone Young Talents Competition” u Italiji 2000, “Grand prix” u Ženevi iste godine), kao i prve nagrade na festivalima i takmičenjima u Srbiji, koje je osvojila kao solista i član kamernih ansambala, davali su joj veliki podstrek za dalji rad i razvoj.

Nakon završetka srednje škole, prelazi u Kijev–Ukrajina i na Nacionalnoj muzičkoj akademiji, u klasi profesora Jurija Kota, završava najpre diplomske, zatim postdiplomske i na kraju 2011. godine i doktorske studije. Od oktobra 2014. godine je student doktorskih studija na FMU u Beogradu, na katedri za kamernu muziku, u klasi profesorke Zorice Ćtković.

Pedagošku delatnost započinje u kragujevačkoj muzičkoj školi „Dr Miloje Milojević“ 2008. godine, a od septembra 2013. godine radi kao docent na FILUM-u u Kragujevcu.

Tokom rada u muzičkoj školi, ostvarila je izuzetne pedagoške rezultate, njeni učenici osvojili su skoro 50 nagrada na takmičenjima u zemlji i inostranstvu. Istovremeno, u radu sa studentima daje značajan doprinos njihovim ostvarenjima na takmičenjima i koncertima.

Kao solista, kamerni muzičar i klavirski saradnik, nastupala je kako u Srbiji i Ukrajini, tako i na Kipru u Francuskoj, Belgiji, Luksemburgu i Nemačkoj.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X