jul 18, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd
MUZIKA

FILIP RAKIĆ, trombon i MILOŠ BUDIMIROV, tuba

Ciklus koncerata najboljih studenata Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu

– FMU I GVARNERIUS NAGRAĐUJU –

V SEZONA

FILIP RAKIĆ, trombon

Melita Benčić, klavir

MILOŠ BUDIMIROV, tuba

Pavle Živojinović, klavir

Program: F. David, S. Šulek, T. Stivens, B. Broton

Organizatori ciklusa: FMU i Gvarnerius

Pokrovitelji projekta: Grad Beograd i kompanija NELT

Filip Rakić je rođen 1994. godine u Beogradu. Osnovnu muzičku školu “Vatroslav Lisinski” završio je u klasi prof. Slobodana Grozdanovića. Srednju muzičku školu „Vatroslav Lisinski“ završio je u klasi prof. Aleksandra Benčića na vokalno instrumentalnom odseku za trombon. Trenutno je student treće godine Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Aleksandra Benčića.

Tokom dosadašnjeg školovanja osvojio je značajne nagrade na mnogim domaćim i međunarodnim takmičenjima: Laureat Međunarodnog takmičenja “Davorin Jenko” 2012. i 2014. godine; Laureat 8. Smotre mladih talenata Srbije, Sremski Karlovci 2012.godine; Laureat otvorenog takmičenja Memorijal “Dušan Protić” 2011. i 2012. godine; I nagrada na Republičkom takmičenju muzičkih i baletskih škola Srbije 2011. i 2013. godine. Prvi trombon Filhramonije mladih “Borislav Pašćan“ je od 2009. godine. Svirao je prvi trombon u Evropskom orkestru mladih (WYO) pod dirigentskom palicom Igora Koretija 2012. i 2013. kao i u Interanational Youth Symphony Orchestra, Bremen 2013. godine, pod dirigentskom palicom Martin Lentza.

Sarađuje sa orkestrom Opere i Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu, Beogradskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom RTS-a. Pohađao je kurseve kod renomiranih trombonista: Branimira Slokara, Maria Šinceka, Zoltana Kiša i Dušana Kranjca. Kao član kamernih ansambala, orkestara i kao solista svirao je u svim značajnijim salama i centrima kuture Srbije (sala Beogradske filhramonije, Novosadska Sinagoga, Zadužbina Ilije M. Kolarca, Narodno Pozorište, Studenski kulturni centar, Srpsko Narodno Pozorište), Slovenije (sala Ljubljanske filharmonije), Česke Republike, Italije, Nemačke (Glocke – sala Bremenske filharmonije).

Miloš Budimirov je rođen u Pančevu, gde završava osnovno i srednje muzičko obrazovanje u muzičkoj školi “Jovan Bandur” u klasi Borisa Matijevića na trubi. Paralelno sa tim, Miloš od 2012. godine počinje da se bavi i sviranjem tube. Maturira trubu, ali upisuje tubu na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Krunoslava Babića. Trubu je počeo da svira sa 6 godina, a multiinstrumentalnošću se bavi od 2003. godine, kada prvi put nastupa na takmičenju “Majskih susreta limenih duvača” u Novom Sadu. Do sada je imao 15 solističkih koncerata. Pet koncerata je održao u novosadskoj Sinagogi kao takmičarsku disciplinu!

Kao tubista, dobitnik je tri Laureata na dosadašnja tri takmičenja: Međunarodno takmičenje “Majski susreti duvača” Lazarevac 2012. godine; Međunarodno takmičenje “Davorin Jenko” 2014. godine i Međunarodno takmičenje “Petar Konjović” 2014. godine. Nakon audicije u Berlinu za “Verbier festival” – orkestar (Švajcarska), Miloš ostvaruje zapažen rezultat i postaje prva zamena za sezonu 2015.
Kao orkestarski muzičar, nastupa u orkestru Opere i Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu, Simfonijskom orkestru RTS-a, Crnogorskom simfonijskom orkestru, orkestru Opere i teatra Madlenianum u Zemunu, Beogradskoj filharmoniji, orkestru Camerata Serbica. Stalni je član Filharmonije mladih “Borislav Pašćan”. Nastupao je sa renomiranim dirigentima: Zubin Mehta (Beogradska filharmonija); Peter Leonard, Sjedinjene Američke Države – Nemačka, (Narodno pozorište); Andreas Peer Kahler, Nemačka (Deutsch-Skandinavische Orchesterwoche PHILHARMONIE); Marchelo Rota (Camerata Serbica)… Pored orkestara Miloš je aktivni kamerni muzičar. Svira u “Camerata brass Quintetu” sa kojim je pratio vodeće trubače današnjice: Francisko Pacho Flores (Venecuela); Luis González Martí (Španija).

Pohađao je nekoliko master kurseva sa renomiranim tubistima: Krunoslav Babić (Hrvatska); Roland Szentpali (Mađarska), kao i kurseva kamerne muzike: Francisko Pacho Flores, Luis González Martí .

Aktivan je i u grupi “Ljubičice” gde je pionir nove duvačke sekcije. “Ljubičice” su šestočlana rokenrol grupa iz Pančeva. Nakon nekoliko uspešnih singlova objavili su prvi album “Ljubičice&Co.” 6. juna 2014. Da se ova grupa posebno ističe nastupima uživo, pokazali su odličnim koncertima tokom promocije albuma, kao i na Exit festivalu, otvaranju Barutane, koncertom u Mikser House-u i dr.

Nagrade:
– Pobednici prvog takmičenja demo bendova „Tvoj zvuk“, Božidarac 2011.
– Proglašeni za najperspektivniji mladi bend 2012. godine glasovima publike magazina Popboks.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X