maj 27, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd
MUZIKA

ERIKA KRINO, KLAVIR (KANADA/ITALIJA)

U okviru velike evropske turneje poznatog ansambla Les Amis, pijanistkinja ERIKA KRINO (Erika Crino) i čuveni kanadski kompozitor, umetnički direktor i osnivač ansambla Majkl PEPA, biće gosti Beograda i Guarneriusa.
Pijanistkinja koja niže uspehe na koncertnim scenama širom sveta, prvi put će nastupiti u našem gradu, a pored kompozicija Šumana i Ravela, premijerno će u Beogradu izvesti kompoziciju „Invenzioni per Erika“, koju je upravo za pijanistkinju napisao Majkl Pepa, koji će takođe prisustvovati koncertu.
Uz ideju da se u svakoj zemlji obuhvaćenoj turnejom, izvode i dela jednog istaknutog domaćeg autora, Erika će na koncertu izvesti i kompozicije poznate srpske autorke Ivane Stefanović.

 

Pijanistkinja ERIKA KRINO (Erika Crino) je rođena u Trstu (Italija), gde je u 5. godini počela sa prvim časovima klavira. 1991. godine je sa najvišim ocenama diplomirala na katedri za klavir muzičkog Konzervatorijuma u Trstu, kao najbolji student u svojoj generaciji.
Uporedo sa studijama klavira, pohađala je studije kamerne muzike na Međunarodnoj školi za kamernu muziku Trio di Trieste, kao i studije građevine na Univerzitetu u Trstu.
Pohađala je brojne majstorske kurseve kod eminentnih profesora, a po završetku studija, usavršavanje nastavlja u Milanu, na akademiji Marziali in Saveso, u klasi Bruna Kanina.
Erika se 1997. godina preseljava u Kanadu, gde najpre završava osnovne studije na Univerzitetu Viktorija, a odmah i master i doktorske studije na univerzitetu Britanske Kolumbije, u klasi Roberta Silvermana.
Još kao student, Erika je napravila nekoliko snimaka za CBC.
Erika je sa svojom koleginicom sa studija, klarinetistkinjom Kataržinom Marčak osnovala trio sTREga, koji je izuzetno aktivan na kanadskoj koncertnoj sceni.
D 2007. godine Erika živi u Torontu i pored izuzetno bogate koncertne aktivnosti, Erika i predaje i na Koffler Centre for the Arts, kao i na konzervatorijumu Kingsway.
Pored brojnih uglednih koncertnih prostora u kojima je do sada nastupala, posebno je bio zapažen resital u prestižnom Glen Guld studiju, a nedavno je koncertirala i u Massey Sali.
Sa popularnom grupom tenora Romanza bila je na velikoj turneji po Kanadi i SAD-u.
Erika često sarađuje sa sopranom Vanjom Čan, a njihova saradnja je 2008. godine i nagrađena i najznačajnijom kanadskom nagradu u oblasti klasike, nagradom Ekhard-Gramate.
Erika je član jednog od najuglednijih muzičkih ansambala u severnoj Americi, ansambla Les Amis, sa kojima nastupa širom sveta.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X