maj 23, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd
MUZIKA

BEOGRADSKI TRIO

U ponedeljak, 29. maja 2017. godine (20č) posetioce Ustanove „Gvarnerius“ očekuje koncert „Beogradskog trija“ koji čine izuzetni, višestruko nagrađivani mladi umetnici – violinista Dušan Panajotović, laureat godišnje nagrade UMUS-a za najuspešnijeg mladog umetnika 2016. godine, violončelista Pavle Savić i pijanista Igor Dražević.

Na programu koncerta je „Klavirski trio u a– molu, op. 50″, Petra Iliča Čajkovskog.

Ulaz na koncert je slobodan.

Dušan Panajotović je rođen u Knjaževcu 29.02.1992. gde stiče osnovno muzičko obrazovanje u školi „Predrag Milošević“ u klasi prof. Ognjana Rilaka. Zatim u Nišu srednje muzičko obrazovanje u muzičkoj gimnaziji „Vojislav Vučković“ u klasi prof. Zorice Ilić. Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu upisuje 2010. u klasi red. prof. Gordane Matijević- Nedeljković gde završava osnovne akademske i master studije. Trenutno je na drugoj godini doktorskih studija u istoj klasi na smeru izvođačke umetnosti, odsek violina. Tokom školovanja osvajao je mnogobrojne nagrade i priznanja od kojih se izdvajaju: prva nagrada na internacionalnom takmičenju „3rd INTERNATIONAL DANUBE INSTRUMENTAL COMPETITION“ u Ulmu u Nemačkoj (2016), nagrada YAMAHA (2016), specijalna nagrada na internacionalnom takmičenju „OHRID PEARLS“ u Makedoniji (2016) u vidu stipendije za dalje usavršavanje na „Schoole of Music & Dance, College of Creative Arts“- San Francisco-State University, prva nagrada na Međunarodnom takmičenju „Burgos International Music Festival“ u Španiji (2013), nagrada „Miodrag Macić- Mišo“ za najbolji postignut uspeh iz glavnog predmeta(violina) na drugoj godini (2013), nagrada „Meri Žeželj- Majer“ za najbolji postignut uspeh na trećoj godini koncertantnog smera (2014), nagrada „Merima Dragutinović“ za studenta koji je sa najboljim uspehom diplomirao na studijskoj grupi za violinu (2015), prva nagrada na Republičkom takmičenju u Beogradu (2008), dobitnik prve nagrade na Međunarodnom takmičenju gudača u Nišu (2005, 2007, 2009), prva nagrada i laureat muzičkog festivala u Lazarevcu (2008). Dobitnik povelje “ Nova Mlada Niška Elita“ koju dodeljuje Rotari klub „Konstantin Veliki“ u Nišu.

Učestvovao je kao solista na mnogobrojnim muzičkim festivalima od kojih se izdvajaju: „NIMUS“ muzički festival u Nišu (2016), „BEMUS“ muzički festival u Beogradu (2015) u saradnji Gvarnerijusa i BEMUS- a, „NEISUONI DEILUOGHI“ u Italiji (2013), „BUNT“ muzički festival u Beogradu kao solista i kao član kvarteta, kvinteta i seksteta, itd.

Nastupao je kao solista sa orkestrom „Burgos International Music Festival“ u Španiji, sa orkestrom „BGO Dušan Skovran“ u velikoj dvorani „Z. I. M. Kolarca“, sa Niškim simfonijskim orkestrom u dvorani Niškog simfonijskog orkestra u Nišu itd.

Nastupao je kao solista u mnogim kulturnim centrima i kulturnim dvoranama u Beogradu: Centar lepih umetnosti Jovana Kolundžije „Gvarnerijus“, galerija „SANU“, galerija „Z. I. M. Kolarca“, velika dvorana „Z. I. M. Kolarca“, svečana sala Skupštine grada Beograda, Etnografski muzej, „Artget“, „SKC“, kuća „Đure Jakšića“, osnovna muzička škola „Vladimira Đorđevića“, muzička škola „Kornelije Stankovića“, u muzičkoj školi „Mokranjac“ u Zaječaru gde je održao solistički koncert povodom zatvaranja festivala muzičkih i baletskih škola Srbije 2016 godine itd.

U saradnji Gvarnerijusa i Belgijske ambasade učestvovao na dobrotvornom koncertu „BELhospice“ koji je održan u rezidenciji belgijskog ambasadora.

Nastupao je u sali Berlinske filharmonije, kao član prvih violina „Deutsch-Skandinavisches Orchestra“, a kao koncertmajstor „Young Euro Classic Orchestra“ pod rukovodstvom Liana Isakadze u sali „Berlin Konzerthaus“.

Nastupao je u Parizu u dvorani „Gaveau“ kao član prvih violina orkestra „BGO Dušan Skovran“.

Usavršavao se kod Jovana Kolundžije, Hagaia Šahama, Stefana Milenkovića, Olega Pokhanovskog, Liane Isakadze, Dragana Radosavljevića, Ivane Aćimoske-Žikić itd. Takođe se usavršavao na jednom od najvećih muzičkih festivala u Evropi „ISA- music Festival “ u Beču za koji je dobio punu stipendiju (2014).

Pavle Savić rođen je 19.07.1990. godine u Beogradu. Violončelo upisuje u svojoj sedmoj godini u muzičkoj školi „Josip Slavenski“ u klasi profesora Milutina Mladenovića. Godine 2000. nastavlja svoje muzičko obrazovanje u muzičkoj školi „Mokranjac“ sa svojim profesorom Milutinom Mladenovićem i tamo završava srednjoškolsko muzičko obrazovanje. Godine 2007. upisuje „Fakultet Muzičke Umetnosti“ u Beogradu, u klasi profesora Dragana Đorđevića. Godine 2011. završava osnovne studije, zatim upisuje master studije koje završava 2012. godine. Po završetku mastera, upisuje i završava specijalisticke studije 2014. godine, a zatim upisuje doktorske studije 2014. godine
Kao solo izvođač ostvario je veliki broj nastupa u zemlji (Kolarčevoj zadužbini, atrijumu Narodnog muzeja, Etnografskom muzeju, galeriji SANU…) i inostranstvu (Crnoj Gori, Austriji, Mađarskoj, Hrvatskoj).
Kao član ansambla sarađivao je sa gudačkim kamernim orkestrom „Sveti Đorđe“, u kojem je stalni član, gudačkim orkestrom „Dušan Skovran“, ,,Metarmophosis”, Južnoevropskim simfonijskim orkestrom, simfonijskim orkestrom RTS-a, Crnogorskim simfonijskim orkestrom, Banjalučkom filharmonijom i mnogim drugim. Član je novoosnovanog simfonijskog orkestra „No Borders Orchestra”. U okviru saradnje sa ovim ansamblima imao je privilegiju da sarađuje sa eminentnim umetnicima poput: Stefana Milenkovića, Jovana Kolundžije, Zorana Todorovića, Romana Simovića…
Učestvovao je i kao izvođač na svakom ,,Čelo festu“ od osnivanja, baroknom kursu u Gmundenu (Austrija), ,,ISA Music festival” u Semeringu (Austrija)… Usavršavao se kod Ksenije Janković, Kristofer Rihtera, Čabe Onzajski, Kiril Rodina, Monike Leskovar, Stefana Popova, Leonid Gorohova, Anatoli Krasteva, Svetlane Bogosavljević, Milana Karanovića, Imre Kalmana…

Igor Dražević (1989), je rođen u Loznici. Potiče iz muzičke porodice. Klavir počinje da svira sa sedam godina. Muzičko obrazovanje započinje u OMŠ ,,Vuk Karadžić” u Loznici u klasi prof. Bojane Nikić. Srednju muzičku školu ,,Mihajlo Vukdragović” u Šapcu završava u klasi prof. Dragomira Bratića. Osnovne i master studije, odsek klavir, je završio na Fakuletu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Dubravke Jovičić. Trenutno je student druge godine doktorskih studija na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, odsek klavir, u klasi prof. Aleksandra Šandorova.
U toku školovanja usavršavao se kod istaknutih profesora: Svetlane Bogino, Vladimira Ugarkova, Aleksandra Serdara, Nevene Popović, Jokut Mihajlović, Arbo Valdme, Aleksandre Romanić, Natalije Trul.
Osvojio je brojne nagrade, od kojih se posebno ističu prve nagrade na sledećim pijanističkim takmičenjima: Republičko takmičenje 2007. godine, ,,Mihailo Vukdragović” Šabac 2006. i 2007. godine, ,,Davorin Jenko” Beograd 2006. godine, Trgu Žiu Rumunija 2006. godine. Na pijanističkom takmičenju ,,Isidor Bajić” Novi Sad 2014. godine proglašen za najboljeg domaćeg takmičara.
Držao je solističke koncerte širom zemlje i u inostranstvu (Italija, Nemačka, Holandija, Rumunija, Slovenija, Bosna i Hercegovina). Pored toga što nastupa kao solista, nastupa i kao kamerni muzičar. Trenutno radi kao klavirski saradnik (korepetitor) u MŠ “Marko Tajčević u Lazarevcu.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X