april 24, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd
MUZIKA

DVE VELIKE LJUBAVI: KLAVIR I MATEMATIKA – Pijanistički resital Stefana Ivkovića

DVE VELIKE LJUBAVI: KLAVIR I MATEMATIKA

Pijanistički resital Stefana Ivkovića

„Sebe sam podjednako našao i u muzici i u matematici“

kaže Stefan Ivković koga nazivaju „srpski Šopen“.

27- godišnji pijanista sa preko 30 domaćih i inostranih nagrada na takmičenjima u zemlji i inostranstvu i bogatom internacionalnom karijerom nastupa u

Ustanovi Gvarnerijus, Centru lepih umetnosti Jovana Kolundžije

u petak, 30. Marta 2018. godine u 20 časova.

Program: F. List, J. S. Bah, E. Grig

Od 13. godine živi u Oslu gde je završio magistarske studije na državnoj Norveškoj muzičkoj akademiji u Oslu sa najvišim ocenama i proglašavaju ga najboljim pijanistom Skandinavije, a uporedo magistrirao na matematičkom fakultetu u Oslu sa ocenom 9.89. Sada je na doktorskim sudijima matematike na Matematičkom fakultetu u Beogradu sa željom da ostane u svojoj zemlji.

 

STEFAN IVKOVIĆ je rođen 1989. godine u Jagodini. Od 1995. živi u Beogradu i počinje da uči u Muzičkoj školi „Stanislav Binički“ – 1997. harmoniku u klasi prof. Vlade Milanovića i 1998. klavir u klasi prof. Ljerke Vukelje; od 1999. bio je učenik Muzičke škole „Kosta Manojlović“ u Zemunu. Dobitnik je ukupno 16 prvih nagrada na takmičenjima u Srbiji na oba instrumenta u periodu od 1997. do 2002. godine. Takođe, osvojio je dve prve nagrade na međunarodnim takmičenjima harmonike (u Slovačkoj 1999. i Novom Kneževcu 2001.) i treće mesto na Međunarodnom takmičenju pijanista u Košicama (Slovačka) 2001. Posle ovog uspeha pozvan je u Norvešku, gde je započeo studije klavira u Školi za talente Muzičkog instituta „Barratt Due“ u Oslu, u klasama profesora Marine Pjasove, Jirži Hlinke i Joko Toda. Potom, četvorogodišnje studije na konzervatorijumu ovog instituta završio je sa najvišim ocenama kod profesora Helge Ćeksusa i Hansa Palsona, a 2014. i master studije na državnoj Norveškoj muzičkoj akademiji u Oslu, u klasi prof. Jensa Haralda Bratlija. Usavršavao se na časovima kod pijanista i profesora Arba Valdme, Andžeja Jašinskog i Kevina Kenera i na majstorskim kursevima Gordona Beka, Pjetra De Marije, Borisa Bloha, Eugena Inđića, Hovarda Gimsea, Einara Stena Nekleberga, Džefrija Svona i Klaudija Martineza. Osvojio je prvo mesto na Norveškom državnom takmičenju „Omladinsko muzičko prvenstvo“ 2005, bio je finalista Međunarodnog takmičenja Muzičke omladine u Bukureštu 2006, osvojio četvrto mesto na skandinavskom Nordijskom klavirskom takmičenju u Njuborgu (Danska) 2007. (sa 17 godina bio je najmlađi učesnik među klaviristima do 29 godina starosti), drugo mesto na Skandinavsko-baltičkom takmičenju pijanista 2008. (ponovo najmlađi takmičar sa 19 godina među pijanistima do 30 godina iz 12 zemalja). Nastupao je kao solista sa orkestrima a kao pobednik na konkursu Simfonijskog orkestra „Barat Due“ svirao je Šopenov Koncert za klavir i orkstar f-moll u sali „Konserthus“ u Oslu. Snimak ovog koncerta izdat je kao kompakt-disk 2009. godine. Nastupao je u više zemalja: Srbiji (Beograd, Paraćin, Kragujevac), Norveškoj, Estoniji, Italiji, Francuskoj i Švajcarskoj. U Parizu je, na poziv prof. Kevina Kenera, učestvovao u emisiji o Šopenu koju je emitovala Poljska televizija 2009. Paralelno sa svojim muzičkim master studijama, Stefan Ivković je završio i master studije matematike na Univerzitetu u Oslu sa najvišim uspehom, i od jeseni 2016. je na doktorskim studijama na Matematičkom fakultetu u Beogradu, gde trenutno živi.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X