jun 20, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd
MUZIKA

DUO TENERO – UROŠ JAČEVIĆ, GITARA I MAŠA JEJINA, KLAVIR

KONCERT

DUO TENERO

UROŠ JAČEVIĆ, gitara

MAŠA JEJINA, klavir

Petak, 05. maj 2023. godine u 20 časova

Program: F. Mendelson, F. List, S. Rahmanjinov, A. Barrios Mangore, F. Tarrega, J. Rodrigo, D. Bogdanović, M. Dereta, L. Bokerini

Ulaz je slobodan uz obavezne rezervacije zbog ograničenog broja mesta:

info@guarnerius.rs ili 066/8028-368.

Uroš Jačević je rođen 2006. god u Beogradu. Muzički talenat prepoznat je još u najranijim godinama detinjstva a sviranjem klasične gitare počeo je da se bavi u svojoj šestoj godini pri osnovnoj muzičkoj školi „Vatroslav Lisinski“ u Beogradu, u klasi prof. Dragana Petrovića. Nakon završenog osnovnog muzičkog obrazovanja kao đak generacije, nastavioje, u istoj školi i svoje srednjoškolsko obrazovanje u klasi prof. Amalie Miler.Posebno mesto zauzima i dobijeno najznačajnije priznanje „Svetosavska nagrada“, za postignute izuzetne rezultate u obrazovanju, dodeljeno od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Republike Srbije. Stipendista je Fondacije za mlade talente grada Beograda, a 2020. godine jedan je od pobednika konkursa „Mladi i uspešni“ Muzičke produkcije RTS-a. i jedan od najperspektivnijih mladih evropskih gitarista na festivalu „Mikele Pitaluga“ u Italiji.

Veliki rad, posvećenost i ljubav prema ovom instrumentu doneli su mu velike uspehe i prve nagrade na republičkim i internacionalnim takmičenjima u zemlji i u inostranstvu,Nemačkoj (Jihen, Vajmar, Monhajm), Austriji (Beč, Rust), Grčkoj (Volos, Molivos-Lezbos),Italiji (Motola, Alessandrija), Finskoj (Tampere), Hrvatskoj (Samobor), Rusiji(Moskva), Bugarskoj, Rumuniji i Kini. Preko 40 prvih nagrada i Laureata kao solista i dvadeset nagrada sa kamernim sastavima i jedinstvenim Filharmonijskim orkestrom gitara „Dušan Trifunović“. Najzapaženiji i najdraži uspesi na evropskim takmičenjima za mlade gitariste od svojetrinaeste godine su za sigurno, prve nagrade na najznačajnijem najprestižnijem takmičenju Forum gitare u Beču u Austriji 2022. god. „Mikele Pitaluga“ u Alesandriji u Italiji 2021.god , Prva nagrada na Međunarodnom takmičenju mladih gitarista u Motoli u Italiji 2021.god „Ana Amalia“ u Vajmaru u Nemačkoj 2019.god., kao i prva nagrada na Gitar Artu u Beogradu 2019.god. i još mnoge druge podjednako važne. Svoju veštinu sviranja usavršava na majstorskim kursevima kako domaćih profesora, Darka Karajića, Aleksandra Hadži Đorđevića, Vojina Kocića tako i renomiranih internacionalnih profesora gitare: prof. Paolo Pegoraro, Lukas Kuropačevski, Hubert Kepel, Kostas Kociolisa, Marko Tamajo, Zoran Dukić, Antonio Deziderio, Žudikael Peroa i mnogih drugih.

Letnje škole gitare pohađao je u Italiji „Italijan gitar kamp“, Sloveniji u Postojni, Grčkoj na Delfima, Internacionlni Masterklas kod profesora Lukasa Kuropačevskog održanog u Poljskoj a kao najmlađi izabran učestvuje u jedinstvenom umetničkom projektu u Volteri, Italiji – Voltera Prodžekt, radeći sa kompozitorom Dušanom Bogdanovićem i gitaristkinjom Antigodni Goni. Virtuoznost i muziciranje prezentuje sa najvećim uživanjem na nastupima, koncertima, i festivalima u zemlji i inostranstvu. Najznačajniji su koncerti u Zadužbini Ilije Kolarca, u Beogradu, prvi solistički koncert u Narodnom muzeju, nastup na manifestaciji „Noć muzike“ u organizaciji Muzičke produkcije RTS-a, 2020.god. kao i nastup na koncertu otvaranja festivala za mlade gitariste u Juhenu u Nemačkoj 2019.god a iznad svega revijalni koncert nastup na prestižnom festivalu klasične gitare „Mikele Pitaluga“ Aleksandrija u Italiji, 2020.

Maša Jejina učenica je SMŠ „Vatroslav Lisinski“ i Treće beogradske gimnazije. Svoje  pijanističko obrazovanje stiče u klasi prof. Aleksandre Ravnjak gde kontinuirano postiže izvanredne rezultate. Iza nje su brojne nagrade na republičkim i međunarodnim takmičenjima od kojih su neka: Republičko takmičenje ZMBŠS, Festival muzičkih i baletskih škola Srbije, Međunarodno takmičenje Davorin Jenko, Međunarodno takmičenje Isidor Bajić, Međunarodno takmičenje Sergei Rachmaninoff, Citta di Massa… Pored pijanističkih takmičenja, osvajala je prve nagrade na republičkim i međunarodnim takmičenjima iz harmonije, solfeđa i teorije muzike. Takođe, ističu se solistički i kamerni nastupi u najprestižnijim beogradskim salama: Kolarčeva zadužbina, SKC, Artget galerija, sala KC Čukarica, Atrijum Narodnog muzeja Srbije i Dom vojske u kojem je u decembru 2022. godine nastupila kao solista sa Umetničkim ansamblom ,,Stanislav Binički“. Ostvarila je saradnju sa brojnim domaćim i stranim profesorima i pijanistima učešćem na masterklasovima: Jevgenij Starodubčev, Lovre Marušić, Milena Mitić, Marija Đukić, Vladimir Milošević, Aleksandar Sinčuk… Stipendista je Fondacije za mlade talente grada Beograda i gradskog sekreterijata za obrazovanje.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X