jul 18, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd
MUZIKA

DOBROTVORNI KONCERT MLADIH TALENATA U GUARNERIUSU

DOBROTVORNI KONCERT MLADIH TALENATA U GUARNERIUSU

Koncert je namenjen fondaciciji za sklonište za pse tokom zime

U organizaciji Internacionalne škole u Beogradu

Učestvuju: Galina Nikolin, klavir

Irena Josifovska, violončelo

Ivan Bašić, klavir

Cena ulaznica: 300, 400 i 500 dinara

Program: Hajdn, Betoven, Šuman, Fore, Vujić, Elgar, Sarasate

Klub spasioca lutalica je osnovan 2011. godine od strane učenice Helene Le Roux po njenom dolasku u Beograd. Mnogi učenici te škole su se pridružili Fondaciji radi pružanja podrške skloništu životinja Hope Riska (www.animalhope.org.rs), gde su mnoge životinje-lutalice pronašle svoj dom.
Danas je čast imati podršku tri mlada muzičara iz Srbije čiji talenat se ne može objasniti , ali se može čuti. Fondacija im se puno zahvaljuje na njihovoj divnoj podršci.
Sav prihod od ulaznica će se koristiti za izgradnju krova od 150 m koji će pokrivati kućice za pse usled oštre zime koja je pred nama i ako se prikupi dovoljno sredstava, to će takođe pomoći sterilizaciji pasa lutalica .

Na koncertu će nastupiti:

Galina Nikolin, klavir rođena 2001. godine, prvi je razred Srednje muzičke škole „Josif Marinković“ u Beogradu.Osvojila je preko 30 nagrada na domaćim i medjunarodnim konkursima;

-Prva i specijalna nagrada u Barleti (Italija)2009.

-Grand-prix nagrada na na Medjunarodnom konkursu „Savsinski’ u Sanktpetersburgu. 2010.

-Laureat 3. nagrade i specijalna nagrada na Medjunarodnom konkursu „A Step Towards Mastery“ U Sanktpeterburgu 2011,2013.

-Prva nagrada na Medjunarodnom konkursu mladih pijanista u Stokholmu 2012.

-Laureat nacionalnog takmičenja 2009, 2011, 2013.

Sa 8 godina prvi put je nastupila sa Kamernim gudačkim orkestrom „Dušan Skovran“, da bi 2011. god. nastupila kao solista sa Sanktpetrburškom filharmonijom kao i sa vojnim orkestrom „Stanislav Binički“ pod dirigentskom palicom maestra Aleksandra Vujića u Hajdenovom klavirskom koncertu.

 

Irena Josifoska, rođena je 1996. godine u porodici muzičara. Violončelo je počela da svira sa 5 godina u klasi svoje majke prof. Judit Niderholcer Josifoski, u muzičkoj školi „Isidor Bajić“ u Novom Sadu, a trenutno je druga godina Akademije Umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Marka Miletića.

Osvojila je 45 najviših nagrada i priznanja na raznim takmičenjima, kao što su međunarodna takmičenja “Dotzauer”u Nemačkoj, „Herann“ u Češkoj republici, međunarodno takmičenje u Liezenu, Austrija, “Petar Konjović”, “Beogradski podijum mladih talenata“,itd. Četiri puta je bila “Laureat” i dobitnica “Specijalne nagrade međunarodnog žirija” na Republičkom takmičenju muzičkih i baletskih škola Srbije.

Dobitnica je više priznanja kao sto su „Svetosavska nagrada“, „Pokrajinska nagrada“, „Zlatno zvonce“, nagrada “Stanojlo Rajičić” za najuspešniji koncert u sezoni 2009/2010 održan u „Galeriji SANU“ u Beogradu, Art-link Societe Generale nagrada za „Najperspektivnijeg mladog muzičkog umetnika u 2013.godini“, pobednica konkursa kluba “SUPERSTE” Erste banke,u oblasti umetnosti,2014.godine…

Za postignute rezultate,više puta je nagrađivana od strane„Fonda za mlade talente Republike Srbije“,čiji je trenutno i stipendista.
Ima oko 450 javnih nastupa,od kojih su oko 50 resitali i solo nastupi uz pratnju eminentnih orkestara,kao što su „Vojvođanski simfonijski orkestar“, orkestar “Dušan Skovran“, „Evropski omladinski CEI orkestar“, „Novosadskim kamerni orkestar“, „Subotička filharmonija“, „Banjalučka filharmonija“, „Norfolk County Youth Orchestra“, „Zrenjaninski kamerni orkestar“…
Učestvovala je na raznim festivalima i u više projekata, kao što su: “Moritzburg Festival Academy”, “Čelo fest”, „Prvi balkanski festival muzike u Tivtu“, „Ljubljana Festival“, „Muzički forum“ u Trenti,Slovenija,koji drže profesori sa bečkih univerziteta i članovi orkestra „Bečka filharmonija“, orkestar „Triorca“ itd.

U aprilu 2014. je izdat njen prvi CD, od strane švedske muzičke kuće „A-records“, a u septembru iste godine je izdat CD od strane „Art-link-a“ i „Societe Generale“ banke.

Pohađala je majstorske kurseve kod poznatih violončelista i pedagoga: Marc Coppey (FRA.), Mineo Hayashi (JAP.), Ištvan Varga (MAĐ.), Ksenija Janković (NEM.), Stefan Popov (ENGL.), Aleksandar Knjazev (RUS.), David Starkwether (SAD), Mark Kosower (SAD), Daniel Müller Schott (NEM.), Laszlo Mező (MAĐ.), Leonid Gorohov (NEM.), Vendi Warner(SAD), Dragan Đorđević (SRB), Robert Nagy (AUS),Jan Vogler(SAD), Wolfgang Emanuel Schmidt (NEM.)…

Svoje kompozicije su joj posvetili kompozitori Tibor Hartig, Dejan Despić, Svetozar Saša Kovačević i Aleksandar Vujić.

 

Ivan Bašić, klavir, rođen u Beogradu 1996. godine, završio SMŠ „Mokranjac“ kao đak generacije u klasi prof. Željke Vorkapić. Nakon toga je upisao FMU u Beogradu 2013 god., kao prvoplasirani na prijemnom ispitu, kod prof. Nevene Popović.

Osvojio je brojne nagrade i priznanja: dva puta je bio laureat republičkog takmičenja. Osvojio je prve nagrade na međunarodnim takmičenjima „Banjalučki bijenale“ (2012), „Davorin Jenko“ (Šabac) i drugim. Nastupao je kao solista sa orkestrom izvodeći Grigov Koncert za klavir i orkestar u a-molu. Osvojio je bronzanu medalju na takmičenju mladih muzičara u Kustendorfu, kao i u Radovljici (Slovenija) na takmičenju „Šopenov zlatni prsten“. Održao je nekoliko solističkih koncerata u Beogradu, Banjaluci i drugim gradovima. Osvojio je prvu nagradu na takmičenju „F. Šopen“ u Rimu i nagradu za najboljeg učesnika iz istočnoevropskih zemalja. Tim povodom je nastupio na završnom koncertu u Rimu koji je prenosilo nekoliko evropskih radio-televizijskih stanica. Nastupao je u Novom Sadu, Beogradu, kao i u brojnim emisijama na radiju i televiziji.

U julu 2014. godine je nastupio na letnjem festivalu u Austriji (Gmunden). Nedavno je imao solistički koncert na festivalu „Tisin cvet“ i nastup sa talentovanom mladom violončeliskinjom Irenom Josifoskom, sa kojom je premijerno izveo Jevrejsku svitu našeg kompozitora Aleksandra Vujića.

Marta meseca ove godine mu je dodeljena nagrada časopisa „Muzika klasika“ za najboljeg mladog umetnika-izvođača (2013).

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X