maj 23, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd
MUZIKA

DEJAN JANKOVIĆ, KLAVIR

Ciklus koncerata najboljih studenata Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu

– FMU I GUARNERIUS NAGRAĐUJU –

IV SEZONA

DEJAN JANKOVIĆ, klavir

Tradicionalni ciklus koncerata će ugostiti jednog od najnagrađivanijih mladih pijanista, DEJANA JANKOVIĆA, virtuoza koji beleži uspehe na domaćim i međunarodnim takmičenjima, uz zapažene koncertne nastupe u regionu, a odličan je student doktorskih studija FMU-a.

Dejan do sada nije nastupao u prostoru Guarneriusa i za svoj premijerni susret sa našom publikom, pripremio je program na kojem će se naći atraktivne kompozicije Lista i Šuberta, a kao Banjalučanin, mladi pijanista će nam izvesti i kompoziciju Vlada Miloševića, čuvenog banjalučkog autora.

Koncertna serija FMU I GUARNERIUS NAGRAĐUJU se ove godine realizuje po čevrti put, u organizaciji ustanove Guarnerius i FMU-a, a treću godinu zaredom pokrovitelj ovog važnog projekta koji skreće pažnju javnosti na talentovane akademce, je kompanija Nelt.

Ulaz na sve koncerte iz ciklusa je slobodan!

DEJAN JANKOVIĆ je rođen 1989. godine u Mostaru. Srednju muzičku školu je završio u Banjaluci, u klasi prof. Biljane Jašić Radovanović. Diplomirao je 2012. godine na Akademiji umetnosti u Banjaluci, na odseku za klavir u klasi prof. Nevene Popović. Naredne godine uspešno završava master studije klavira sa prosečnom ocenom 10 na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Nevene Popović. Trenutno je student druge godine doktorskih studija klavira na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

Za vreme srednjoškolskog obrazovanja osvojio je više prvih i specijalnih nagrada na brojnim takmičenjima u zemlji i inostranstvu kao solista, kao član klavirskog dua i klavirskog trija: Takmičenja muzičkih škola RS, Međunarodno takmičenje Davorin Jenko u Beogradu, Međunarodno takmičenje u Trsteniku i Međunarodno takmičenje mladih talenata u Val Tidoneu-Italija. Kao student klavira osvaja prvu nagradu na (2010), specijalnu nagradu na II Banjalučkom bijenalu (2010), prvu nagradu na Evropskom muzičkom takmičenju u Torinu (2010), prvu nagradu na takmičenju posvećenom F. Šopenu u Tuzli, koje organizuje Društvo Poljaka u Bosni i Hercegovini (2010), treću nagradu na pijanističkom konkursu F. Chopin u Rimu (2011), prvu nagradu na III Banjalučkom bijenalu (2012), prvu nagradu i laureat na Međunarodnom takmičenju Davorin Jenko (2014), a kao član klavirskog trija dobija specijalnu nagradu na Međunarodnom takmičenju Davorin Jenko (2010) u Beogradu i specijalnu nagradu na međunarodnom takmičenju Žene u muzici u Kragujevcu (2012).

Dobitnik je nagrade grada “Banja Luka – mladima” 2013. godine koja se dodeljuje kao poseban vid priznanja za ostvarene rezultate u oblasti kulture i umetnosti.

Održao je više solističkih koncerata u Bosni i Hercegovini i Srbiji od kojih su najznačajniji resitali u koncertnoj dvorani Banskog dvora u Banjaluci, u Galeriji Srpske Akademije Nauka i Umetnosti u Beogradu, u galeriji Kolarčeve zadužbine, Domu Oružanih Snaga BiH u Sarajevu, u ambasadi Bosne i Hercegovine u Briselu itd, te više celovečernjih koncerata sa klavirskim trijom u Banjoj Luci, Beogradu, te u više gradova severne Italije.

Svirao je kao solista sa orkestrom Akademije umetnosti izvodeći dela F. Mendelsona F. Lista i K. Sen-Sansa. Sa Banjalučkom filharmonijom je premijerno izveo „Srpsko kolo“ za klavir i gudački orkestar našeg istaknutog kompozitora Aleksandra Vujića na svečanom Novogodišnjem koncertu Banjalučke filharmonije u januaru 2011. godine. Sa Niškim simfonijskim orkestrom je nastupio na premijernom koncertu u januaru 2013. godine, izvodeći Betovenov peti klavirski koncert. Sarađivao je sa dirigentima Darinkom Matić Marović, Aleksandrom S. Vujićem i Brankom Radošević.

Učestvovao je na brojnim muzičkim festivalima u zemlji i inostranstvu: Prolećni festival kamerne muzike u Beogradu, A-fest u Novom Sadu, Majske muzičke svečanosti u Sarajevu, Nei suogni dei luoghi u Italiji, Armonie in corte – Udine, Sarajevo chamber music festival, Tisin cvet u Novom Kneževcu.

Usavršavao se na majstorskim kursevima kod Hinka Hasa, Nataše Veljković, Danijela Blumentala, Aleksandra Madžara i drugih.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X